Πέρα από τη φήμη της για το σάπιο άρωμά του, το Rafflesia παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινότητες των αυτοχθόνων.
Το μεγαλύτερο και πιο διαβόητο δύσοσμο λουλούδι στον κόσμο, το Rafflesia arnoldii, το οποίο αποπνέει μια οσμή που θυμίζει σάπια σάρκα, αντιμετωπίζει μια τρομερή απειλή εξαφάνισης. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι περίπου το 60% των 42 γνωστών ειδών Rafflesia βρίσκονται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών και της έλλειψης προσπαθειών διατήρησης.

Το Rafflesia arnoldii, γνωστό για το τεράστιο μέγεθός του που φτάνει το ένα μέτρο σε διάμετρο, κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου μεμονωμένου λουλουδιού παγκοσμίως. Αυτό το γιγάντιο άνθος χρησιμοποιεί το δύσοσμο άρωμά του για να προσελκύσει μύγες.

Χαρακτηρίζεται από πέντε λοβούς και μια κοκκινωπή-καφέ απόχρωση που κοσμείται από λευκές κηλίδες, η Rafflesia arnoldii ανθίζει για μια μόλις εβδομάδα πριν μαραθεί. Αυτά τα αξιοσημείωτα λουλούδια είναι διάσπαρτα σε περιοχές της Ινδονησίας, καθώς και σε τμήματα του Βόρνεο, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων.

Πέρα από τη φήμη της για το σάπιο άρωμά του, το Rafflesia παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινότητες των αυτοχθόνων. Εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, από το να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενεργειακών ποτών μέχρι να αυξάνει δήθεν τη γονιμότητα και να δρα ως φάρμακο για παθήσεις όπως ο πυρετός και ο οσφυαλγία.

Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της διατήρησης αυτών των μοναδικών λουλουδιών είναι ότι η πλειονότητα των ειδών Rafflesia δεν βρίσκεται εντός προστατευόμενων περιοχών. Ως εκ τούτου, η διατήρησή τους στο φυσικό τους περιβάλλον καθίσταται ένα τρομερό έργο.