Ερευνητές ανακάλυψαν μια ακόμη πηγή μόλυνσης της τροφής που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Πρόκειται για τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, αλλά και τα πλαστικά μαγειρικά εργαλεία που όπως φαίνεται «φυτεύουν» μικροπλαστικά μέσα στα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα μικροπλαστικά (πλαστική ύλη μικρότερη των πέντε χιλιοστών προερχόμενη από διάφορες πηγές) έχουν βρει διάφορους τρόπους να καταλήγουν αρχικά στα πιάτα μας και στη συνέχεια στο στομάχι μας. Έχοντας κατακτήσει πλέον τους ωκεανούς και τις θάλασσες τα μικροπλαστικά έχουν μπει στη θαλάσσια διατροφική αλυσίδα με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στη Βρετανία ανακάλυψαν μια ακόμη άγνωστη μέχρι σήμερα πηγή πλαστικής μόλυνσης των τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αποφάσισαν να ερευνήσουν ένα γεύμα που αποτελείται από τρόφιμα που όλα είχαν αγοραστεί συσκευασμένα. Επέλεξαν να βάλουν στο μικροσκόπιο ένα ροστ-μπιφ τα υλικά του οποίου (κρέας, πατάτες, λαχανικά) ήταν συσκευασμένα. Διαπίστωσαν ότι το ροστ-μπιφ περιείχε 230 χιλιάδες μικροπλαστικά. Υπάρχουν και άλλες πηγές μεταφοράς μικροπλαστικών στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους, όπως τα πλαστικά μαγειρικά εργαλεία ή ακόμη και ο αέρας.

Όμως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικροπλαστικών προέρχεται από τις συσκευασίες. Στο πείραμα που έκαναν το ροστ-μπιφ με τα συσκευασμένα τρόφιμα περιείχε επτά φορές περισσότερα μικροπλαστικά από το ροστ-μπιφ που αποτελούνταν από τρόφιμα που είχαν αγοραστεί στο μανάβικο και το κρεοπωλείο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν κάποιος τρώει κάθε μέρα ένα γεύμα που αποτελείται από συσκευασμένα τρόφιμα σε χρονικό διάστημα ενός έτους θα έχει καταπιεί παράλληλα και δύο μεγάλες πλαστικές σακούλες.

,,

Όπως αναφέρουν ειδικοί δεν γνωρίζουμε ακόμη, αν και τι είδους επιπτώσεις έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα μικροπλαστικά και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τέτοιες έρευνες, γιατί η πρόσληψη μικροπλαστικών από τις τροφές στον άνθρωπο είναι πλέον μεγάλη και πρέπει να μάθουμε σύντομα τι κακό μπορεί να προκαλούν στην υγεία μας, ώστε να ληφθούν γρήγορα κάποια μέτρα προστασίας.

Naftemporiki