ΕΙΧΑΝ ΚΕΡΔΗ 8 ΔΙΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14 ΔΙΣ. ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ

Ρεπορτάζ: Εφημερίδα Μακελειό

Με αυτούς τους πανηγυρικούς τίτλους που στην πραγματικότητα είναι για τα πανηγύρια η κυβέρνηση, οι παπαγάλοι της και τα αδρά χρηματοδοτούμενα τόσο από την ίδια όσο και από τις τράπεζες ΜΜΕ, προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την επάνοδο των τεσσάρων
συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας στα χέρια ιδιωτών μέσω της πώλησης των μεριδίων που κατείχε το περίφημο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Και λέμε ότι είναι για τα πανηγύρια διότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι τώρα οικονομικό και θεσμικό σκάνδαλο που στηρίζεται πάνω σε συγκεκριμένα και αυταπόδεικτα στοιχεία, μολονότι πάει κι αυτό για συγκάλυψη. Κυβέρνηση, κόμματα εξουσίας, δικαστική εξουσία, μέσα ενημέρωσης και ολιγάρχες είναι όλοι μέσα στο κόλπο και όλοι τους πιόνια του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και των λόμπι που βρίσκονται πίσω από αυτή τη νέα κολοσσιαία λεηλασία σε βάρος των Ελλήνων μέσω των τραπεζών.

Χαρακτηρίζουν «αποεπένδυση» κατ’ ευφημισμόν το ξεπούλημα που έκαναν των τεσσάρων τραπεζών κυριολεκτικά για ψίχουλα. Κοντά στα 3 δις ευρώ συγκέντρωσαν όλα κι όλα κι ας κραυγάζουν με παραπειστικά δημοσιεύματα και τίτλους περί «μεγάλης επιτυχίας».

Αντιστρέφουν και διαστρέφουν την πραγματικότητα όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα και ο πιο αδαής αρκεί να δει ότι αυτά τα χρήματα είναι λιγότερα και από τα κέρδη τους στη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών. Κέρδη που είναι πάνω από 8 δις ευρώ!

Μιλούν κατ’ αρχάς για «τέλος της κρατικής παρουσίας» επειδή το ΤΧΣ έχει αποεπενδύσει πλήρως από την Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς,
την Alpha Bank ενώ στην Εθνική Τράπεζα διατήρησε ένα μικρό σχετικά ποσοστό της τάξης του 18%. Από τις αποεπενδύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα το δημόσιο ταμείο έχει εισπράξει περίπου 2,8 δις ευρώ κι αν υπολογιστεί ότι λόγω του υπολοίπου της Εθνικής αλλά και της εκκρεμότητας με την Τράπεζα Αττικής δεν έχει τυπικά ολοκληρωθεί ακόμη το πρόγραμμα, το «όφελος» κινείται στα επίπεδα των 3 δις ευρώ.

Eurobank

Η Eurobank ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα από την οποία το ΤΧΣ αποεπένδυσε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2023 με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από την ίδια την τράπεζα. Αυτό αφορούσε την επαναγορά 52.080.673 μετοχών στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, έναντι συνολικού τιμήματος δηλαδή 93,7 εκατ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα
Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας , σε ποσοστό 22%, ήταν η δεύτερη στα μέσα του 13 Νοεμβρίου 2023 με συνολικό τίμημα 1,067 δισ. ευρώ.

Alpha Bank
Ακολούθησε η Alpha Bank, όπου η είσοδος της γαλλικής Uni Credit είχε ως αποτέλεσμα η τράπεζα να γίνει και πάλι 100% ιδιωτική. Όπως ανακοινώθηκε από το ΤΧΣ η πώληση του σχετικού ποσοστού γύρω στο 9% είχε γίνει στα 1,39 ευρώ/μετοχή. Επρόκειτο συγκεκριμένα περί 211.138.299 κοινών ονομαστικών μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,9781% που μεταβιβάστηκαν στην UniCredit με το τίμημα ανήλθε γύρω στα 293,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς

Και τώρα στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου έγινε η διάθεση ολόκληρου τελικά του ποσοστού των μετοχών του ΤΧΣ δηλαδή του 27% με το ύψος του τιμήματος να φθάνει στα 1,35 δισ.ευρώ.

Πάμε να δούμε και τα κέρδη που είχαν το 2022 και το 2023 οι ίδιες τράπεζες;

Το 2022 η κερδοφορία τους έφτασε τα 3,6 δισ. ευρώ. Και κέρδη που υπολογίζονται τουλάχιστον στα 4,1 – 4,2 δισ. ευρώ που αναμένεται να
παρουσιάσουν και επίσημα για τη χρήση 2023. Κοντά δηλαδή στα 8 δις ευρώ, ίσως τελικά και κάτι παραπάνω.

Αυτά τα κέρδη μάλιστα δεν είναι… τίποτα μπροστά σε αυτά που έρχονται τώρα που ολοκληρώθηκε το ξεπούλημά τους. Με βάση τα δικά τους στοιχεία, ένα δισ. κέρδη κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να πραγματοποιήσουν για κάθε ένα έτος την τριετία 2024-2026 με βάση τα επιχειρηματικά πλάνα που θα καταθέσουν μέχρι τέλος Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις των τραπεζικών παραγόντων είναι πως οι τέσσερις τράπεζες θα παρουσιάσουν μια κερδοφορία που για το 2024 θα διαμορφωθεί περί τα 4-5 δισ. ευρώ, για το 2025 περί τα 4 δισ. ευρώ και
για το 2026 περί τα 3 – 4 δισ. ευρώ.

Το άθροισμα που διεκδικούν επομένως για την ερχόμενη τριετία υπολογίζεται σε άλλα 13 δις ευρώ…

Τι μας κόστισαν τα «κοράκια»
Την ίδια ώρα η χασούρα για τους Έλληνες γίνεται μεγαλύτερη αν υπολογίσουμε ότι έχουν κοστίσει σε όλους εμάς τους φορολογούμενους με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ενισχύσεις κλπ. από την περίοδο του Καραμανλή της Ραφήνας, των μνημονίων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 70 δις.

Ακόμη κι αν υπολογιστούν ως υποτιθέμενα «οφέλη», το κούρεμα των ομολόγων ή η εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών, τα δισεκατομμύρια που λείπουν είναι …πολλά. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική μελέτη (transaction by transaction analysis) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η συνολική επίδραση στο δημόσιο χρέος από την κρατική χρηματοδοτική στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανήλθε στο ένα πέμπτο σχεδόν του ΑΕΠ του 2017. Υπάρχει βεβαίως και η έκθεση – φωτιά του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) που από τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυπτε ότι αυτό που θα βγει χαμένο από χέρι είναι το ελληνικό Δημόσιο από την επένδυσή του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες υπολογίζοντας τη ζημία που θα υποστεί το ΤΧΣ από την αποεπένδυση, μεταξύ 42-43 δισ. ευρώ, με βάση τη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Κι ένα τελευταίο αλλά εξίσου συγκλονιστικό στοιχείο του εξελισσόμενου σκανδάλου. Παρά το ξεπούλημα για ψίχουλα και την τεράστια κερδοφορία, δεν λέει κανείς τους κουβέντα και για τα δις ευρώ που όπως έχουμε γράψει αναλυτικά πολλές φορές χρωστάνε σε φόρους –με αυτό το κόλπο του αναβαλλόμενου φόρου- από το 2008 μέχρι και τώρα.

Ο αναβαλλόμενος φόρος των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προς το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται πλέον σε 14,3 δισ. ευρώ:
Εθνική 4,4 δισ. ευρώ, Eurobank 4
δισ. ευρώ, Πειραιώς 3,3 δισ. ευρώ,
Alpha Bank 2,6 δισ. ευρώ!