Ολοκαυτώματα των χωριών Άγιος Δημήτριος και Ελατοχώρι  Πιερίας.

του κ. Ιωάννη  Μπουγά.

Δύο Ενέδρες του ΕΛΑΣ με 12 Γερμανούς νεκρούς, προκαλούν αντίποινα με 72 αθώους Έλληνες νεκρούς (ίσως και 172), 30 βαριά τραυματίες και 2 χωριά καμένα. Ουδείς Ελασίτης έπαθε τίποτε!

1. Στις 16 Φεβρουαρίου 1943, αντάρτες του ΕΛΑΣ συλλαμβάνουν και εκτελούν 2 Γερμανούς πολίτες που εργάζονταν στα μεταλλεία χρωμίου του Αγίου Δημητρίου Πιερίας. Στις 23 Φεβρουαρίου, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν και εκτελούν στην Κατερίνη 35 κατοίκους του Αγίου Δημητρίου, 4 από το χωριό Λιβάδι και τον πρώην δήμαρχο Κατερίνης, σύνολο 40 αμάχους, ενώ καίνε όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Δημητρίου. Την ίδια ημέρα, εκτελούν 100 στο στρατόπεδο Λάρισας, χωρίς να είναι απολύτως βέβαιο ότι ήταν αντίποινα για τους 2 Γερμανούς του Αγίου Δημητρίου.

2. Στις 25 ή 26 Ιανουαρίου 1944 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κτυπούν μια ομάδα 10 Γερμανών κοντά στο Ελατοχώρι Πιερίας. Σκοτώνουν του 2 και συλλαμβάνουν 8 αιχμαλώτους, τους οποίους σφάζουν, κακομεταχειρίζονται τα πτώματά τους και τα αφήνουν γυμνά. Οι Γερμανοί βρίσκουν τα κακοποιημένα πτώματα των στρατιωτών τους, πηγαίνουν στο Ελατοχώρι, συλλαμβάνουν 62 κατοίκους και καίνε το χωριό. Μεταφέρουν τους  κρατουμένους στην ίδια τοποθεσία που βρήκαν τα πτώματα των στρατιωτών τους και τους πολυβολούν όλους. Οι Γερμανοί εκτελεστές, για κάποιο λόγο, δεν έριξαν χαριστικές βολές στα θύματα. Αποτέλεσμα, από τους 62 οι νεκροί ήσαν 32 και οι υπόλοιποι 30 βαριά τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών, ήσαν και 10 παιδιά μικρότερα των 12 ετών!

Οι ενέδρες του ΕΛΑΣ στην Κατοχή κόστισαν πολύ αίμα αθώων και τεράστιες υλικές καταστροφές. Όταν κανείς τολμούσε να παραπονεθεί σε κάποιο στέλεχος του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ για τα αντίποινα των Γερμανών που προκαλούσαν οι ενέδρες,  η μόνιμη απάντηση -που προφανώς προερχόταν από πολύ ψηλά στην ιεραρχία-, ηταν «ΣΥΝΤΡΟΦΕ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΑΙΜΑ»!

Μια λεπτομέρεια: το αίμα σχεδόν ΠΟΤΕ δεν ήταν αυτών που ενεργούσαν ενατίον των Γερμανών. Πάντα ήταν αίμα αθωων Ελλήνων! Ήταν ένας ιδιαίτερος τύπος αντίστασης….

Οι Πολιτικοί Απόγονοι τω Ηθικών υπευθύνων των 102 θυμάτων, κάθε χρόνο

γιορτάζουν τις «δύο μάχες» του ΕΛΑΣ στην Πιερία, χωρίς να αναφέρουν λέξη για τα 102 θύματα! Φαίνεται, ότο ακόμη πιστεύουν ότι «Ο Αγώνας Ήθελε Αίμα». Ας ήταν και άλλων, η ΑΡΚΕΙ να ήταν άλλων!

Και στις 2 περιπτώσεις,  ο ΕΛΑΣ δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να γλυτώσει τα χωριά και τους κατοίους τους από τα αντίποινα των Γερμανών.