Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2016 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και μέχρι το 2019 ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως! Αρκετό χρονικό διάστημα για να μπορέσει ο πανούργος Κυριάκος Μητσοτάκης να ροκανίσει τον Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ) – που εκείνη την περίοδο καταγραφόταν ως ο χειρότερος και πλέον επιζήμιος Έλληνας Πρωθυπουργός – και στις 7 Ιουλίου 2019 να κερδίσει τις εθνικές εκλογές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Από τότε και μέχρι την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ήταν ο απόλυτος θριαμβευτής!

Μάλιστα στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου 2023 ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό γίγνεσθαι της Πατρίδας μας, εξαφανίζοντας ολοσχερώς το ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτή η καταλυτική και μεγατόνων ήττα από τη ΝΔ, ανάγκασε σε παραίτηση τον Αλέξη Τσίπρα και η εκλογή στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, διαλύει το αριστερό ιδεολογικό στίγμα  του κόμματος, που οδηγείται σε διάσπαση, ή ακόμη και σε διάλυση!  

Βέβαια, η μεγάλη αποχή πολιτών στην κάλπη (48% τον Μάιο/Ιούνιο), που κυρίως είναι αντιεξουσιαστική, ευνόησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Αλλά, πώς μπορείς να πείσεις όλους αυτούς που απείχαν από την κάλπη, πώς έπρεπε να πάνε και την αγανάκτηση/οργή τους να την μεταφράσουν σε αντισυστημική ψήφο;

Η ίδια και αρκετά μεγαλύτερη αποχή εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023!

Και στις οποίες φαινομενικά θριάμβευσε η ΝΔ και γι΄ αυτό θριαμβολόγησαν ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αλαζονεία τους, την καθεστωτική τους νοοτροπία!

Αλλά πίσω είχε η αχλάδα την ουρά!

Αφού πεπεισμένοι, πως στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου έπιασε η προπαγάνδα τους και τα εκβιαστικά τους διλλήματα, και έτσι θα έπρεπε να συνεχίσουν αυτές τις άθλιες και αντιδημοκρατικές τακτικές, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον θρίαμβό τους στις 15 Οκτωβρίου 2023 ώστε να δυναμώσουν περαιτέρω την καθεστωτική τους αντίληψη και πρακτική!

Ενδοοικογενειακή ταραχή μεταξύ Μητσοτάκη/Μπακογιάννη…

Όμως η Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 επεφύλαξε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να ξετυλίγουμε το κουβάρι της εκλογικής πανωλεθρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και δευτερεύοντος της ΝΔ!

Επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η δεύτερη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών 2023 δεν ήταν ιδιαίτερα καλή»!

Μη θέλοντας βέβαια να πει ο Πρωθυπουργός, πως ήταν καταστροφική ιδιαίτερα για τον ίδιο!

Η μάχη της Αθήνας:     

O νυν Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο ανιψιός του Πρωθυπουργού και γιος της Ντόρας Μπακογιάννη, έχασε το Δήμο από τον Χάρη Δούκα, εκλεκτό του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και που όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, όλοι αναρωτιόντουσαν για το ποιος ήταν αυτός!

Για τέτοια ήττα μιλάμε!

Μάλιστα κατά την πρώτη εκλογική Κυριακή ο Χάρης Δούκας έλαβε 14,19% έναντι 41,35% του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το καθεστωτικό δώρο εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη με το όριο του 43%!

Έτσι η δεύτερη εκλογική Κυριακή, συσπείρωσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο πλευρό του Χάρη Δούκα και έτσι συντελέστηκε η ήττα των Μπακογιάννη/Μητσοτάκη (55,99% για τον Δούκα, 44,01% για τον Μπακογιάννη)!

Αυτή όμως η εκλογική πανωλεθρία θα έχει ενδοοικογενειακή διαμάχη!

Αφού η Ντόρα Μπακογιάννη είχε υφάνει άριστα το πολιτικό πουλόβερ του γιου της προς την Εξουσία!

Του “παρέδωσε” τη Δημαρχία στο Καρπενήσι, ακολούθως την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τέλος το Δήμο Αθηναίων!

Το τελευταίο πολιτικό σκαλοπάτι πριν την Εξουσία! Την πρωθυπουργική Εξουσία!

Αφού οι περισσότεροι αρχηγοί της ΝΔ, πριν κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δηλαδή να γίνουν Πρόεδροι της ΝΔ και εν δυνάμει Πρωθυπουργοί, περνούν πρώτα από το Δήμο της Αθήνας (Μιλτιάδης Έβερτ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη)!

Σε αυτήν την τετραετία στη Δημαρχία της Αθήνας, προετοιμαζόταν το πολιτικό έδαφος διαδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ!

Όμως υπήρξαν δυο αστάθμητοι παράγοντες, που μετέτρεψαν το όνειρο σε εφιάλτη της Ντόρας και του γιου της!

Ο πρώτος ήταν η υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών, που μετέτρεψε σε παντοδύναμο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο δεύτερος ήταν η πολιτική ανικανότητα του Κώστα Μπακογιάννη!

Έτσι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε μόνο του τον Κώστα Μπακογιάννη, σαν την καλαμιά στον κάμπο, αντίθετα με άλλους, όπως επί παραδείγματι το Νίκο Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής, που υποστηρίχτηκε με τα 1000 από τον Πρωθυπουργό!

Άραγε τι θα πράξει η Ντόρα Μπακογιάννη! Θα πάρει εκδίκηση και εάν ναι, πώς;

Αφού το όνειρο Εξουσίας, πρώτα έσβησε για την ίδια, τώρα σβήνει με τον γιο της! Και στην τελική, θα αποδεχτεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χρυσώσει το χάπι και να στείλει τον Κώστα Μπακογιάννη στην ευρωβουλή;

Η Θεσσαλονίκη αμφισβήτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Δεύτερη ολέθρια εκλογική ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη! Εκεί όπου ο εκλεκτός του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Ζέρβας συνετρίβη από τον Στέλιο Αγγελούδη (32,78% έναντι 67,22%)!

Εδώ θα έχουμε εσωκομματική κρίση, αφού ο  Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να εκλεγεί Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επιστράτευσε ακόμη και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή!

Αλλά δεν τους βγήκε, αφού τον άνθρωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου, Στέλιο Αγγελούδη, στήριξαν και ο έτερος Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (μέσω του Δημήτρη Σταμάτη), αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη (;;;), αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης!

Βέβαια η Νέα Δημοκρατία έχασε και την Θεσσαλία του εκλεκτού της Κώστα Αγοραστού, έχασε και τη Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο. Μοναδική νίκη (οριακή) της ΝΔ ήλθε στην Πελοπόννησο!

Έτσι τα κομματικά όργανα σύντομα θα ηχήσουν δυσάρεστα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού η επικράτηση ανταρτών της ΝΔ έναντι εκλεκτών των Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν συντριπτική!

Το στραπάτσο στο Χαλάνδρι δείχνει τις πολιτικές εξελίξεις… 

Όμως θα σταθώ ιδιαίτερα σε μια περίπτωση, που δεν φαντάζει εκ πρώτης όψεως σημαντική, ωστόσο φρονώ πως έχει μεγάλη πολιτική αξία, ίση με όλες τις παραπάνω! Πιο συγκεκριμένα:

Στο Χαλάνδρι της Αττικής εκλέγεται σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις Δήμαρχος ο Σίμος Ρούσσος, υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμενος από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Στις 8 Οκτωβρίου 2023 έλαβε εκλογικό ποσοστό 42,84%! Δηλαδή δεν εκλέχτηκε Δήμαρχος για μόλις 0,16%!

Όμως αυτή η μη εκλογή του κ. Ρούσσου από την πρώτη Κυριακή, άνοιξε την πολιτική όρεξη του Άδωνι Γεωργιάδη για να “πολεμήσει” για την εκλεκτή της ΝΔ στο Χαλάνδρι Κρίστης Αγαπητού (πολιτικής προίκας των πρώην Δημάρχων Χαλανδρίου της ΝΔ, Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου και Γιώργου Κουράση)!

Γιατί όμως μπλέχτηκε ο ένας εκ των Αντιπροέδρων της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σε αυτήν τη διαδικασία, εκβιάζοντας τους ψηφοφόρους του Χαλανδρίου, ώστε να ψηφίσουν την εκλεκτή του, ανακοινώνοντας πως δεν θα δοθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ εάν εκλεγεί Δήμαρχος ο Σίμος Ρούσσος;

Μα φυσικά γιατί ο Άδωνις είναι ο εκλογομάγειρας στα Βόρεια Προάστια της Αττικής (όπου και εκλέγεται)!

Αλλά μόνο γι΄ αυτόν τον λόγο;

Ας αναρωτηθούν όλοι, αν έδρασε αυτοβούλως, εάν έδρασε κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, εάν έδρασε κατόπιν επιθυμίας ξένης Πρεσβείας;

Λέμε αν; Αφού ο Σίμος Ρούσσος, είναι σε όλους γνωστό, ότι στηρίζει την Παλαιστίνη! Αφού κάθε χρόνο στις 15  Μαΐου υψώνει στο Δημαρχείο Χαλανδρίου την σημαία της Παλαιστίνης, δείχνοντας αλληλέγγυος προς την αυτοδιάθεση και διεθνή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης!

Όμως η πολιτική αθλιότητα της ΝΔ στο Χαλάνδρι δεν σταμάτησε στον Άδωνι Γεωργιάδη! Αφού την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, δυο 24ωρα πριν τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής, ο έτερος Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς (η οικονομική επένδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη) έκαναν περατζάδα στην πόλη των Βορείων Προαστίων προς ενίσχυση της εκλεκτής της ΝΔ (να σημειωθεί, πως και του κ. Χατζηδάκη η εκλογική Περιφέρεια βρίσκεται στα Βόρεια της Αττικής)!

Σύμμαχός τους, βεβαίως – βεβαίως και ο τηλεοπτικός Δήμαρχος Κολοκοτρωνιτσίου, Χάρης Ρώμας!

Εκλογικό αποτέλεσμα, όλων αυτών των καμωμάτων:

Σίμος Ρούσσος: 60,60% και Κρίστη Αγαπητού: 38,40%! Άντε γεια!

Ευρωεκλογές με λίστα παρά τις υποσχέσεις για σταυροδοσία…

Όμως αυτή η προσωπική πολυεπίπεδη στο Πανελλήνιο ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φέρει πιστεύω απόνερα στις Ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου!

Θα θυμόσαστε, ότι ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, υποσχέθηκε ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης, λέγοντας:

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω αλλαγή στον εκλογικό νόμο. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες»!

Εμ …εκεί κρύβεται το ύποπτο! Στις λεπτομέρειες! Και οι λεπτομέρειες λέγουν ότι θα πάμε με λίστα! Γιατί; Γιατί στα καθεστώτα, αλλάζουμε τους νόμους όποτε θέλουμε! Γιατί στα καθεστωτικά πολιτεύματα, άλλα λέμε σήμερα, άλλα λέμε αύριο! Γιατί πρέπει στην ευρωβουλή να πάνε οι αρεστοί, οι της απολύτου εμπιστοσύνης άνθρωποι του Πρωθυπουργού! Γιατί δεν πρέπει να έχουμε εκπλήξεις! Και οι εκπλήξεις είναι επικίνδυνες και δεν αρέσουν στον Πρωθυπουργό!

Άλλωστε, πραξικοπηματικά έκανε το 43% εκλογή τοπικού και περιφερειακού άρχοντα κατά την πρώτη Κυριακή!

Άλλα έλεγε προεκλογικά το 2019 για τις Πρέσπες και άλλα έκανε ως Πρωθυπουργός!

Η Νέα Δημοκρατία είχε ασκήσει έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ (Κώστας Γαβρόγλου) για την απόφαση της κατάργησης της έπαρσης της ελληνικής  σημαίας στα προαύλια των σχολείων και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου! Τι κάνει μέχρι σήμερα ως κυβέρνηση η  ΝΔ; Υπερασπίζεται τις αντεθνικές αλητείες του ΣΥΡΙΖΑ!

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα για να σας πείσω;

Με τούτα και με τ΄ άλλα, έρχεται η αποδόμηση του “καθεστώτος” Κυριάκου Μητσοτάκη! Και θα έλθει πρωτίστως από το εσωτερικό της ΝΔ!!

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Για θέματα που αναρτούνται από το διαδίκτυο ή εικόνες, όπου πάντα σημειώνεται ευκρινώς η πηγή, αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε αμέσως. Να επισημανθεί ακόμη ότι οι απόψεις του ιστολόγιου, ή των αποσταλθέντων κειμένων σε μας, του/τα οποίου/α αναρτούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με το περιεχόμενο και πιστεύουμε ως εκ τούτου δεν φέρουμε ευθύνη εκ του νόμου. Από τη στιγμή που απηχούν αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις των συντακτών τους

5