Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, στα περισσότερα δημόσια Νοσοκομεία της περιφέρειας, στις εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο, οι αναμονές ακόμα και στα επείγοντα, για μια απλή εξέταση, είναι πολύωρες ενώ το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει, έχει εξαντληθεί και αδυνατεί να σηκώσει το φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα το κύμα φυγής και παραιτήσεων να προσλαμβάνει διαστάσεις μαζικής φυγής.

Από την Κοζάνη, μέχρι την Χίο, και από την Πέλλα μέχρι τη Ρόδο, οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στο πόδι και ζητούν ενίσχυση των δομών υγείας ενώ σε όλη την Κρήτη το κλίμα είναι τεταμένο με αποτέλεσμα, κυβερνητικά στελέχη που τόλμησαν να επισκεφτούν νοσοκομεία της περιοχής, να κρύβονται για να αποφύγουν τις αποδοκιμασίες.

Το βασικό αίτημα των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών είναι η επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, ενώ οι κάτοικοι απαιτούν από την κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε γιατρών και νοσηλευτών είναι το βασικό πρόβλημα, αλλά και το θέμα των υποδομών και της λειτουργίας και γενικά της ετοιμότητας του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει απλά προβλήματα, καταδεικνύουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει τεθεί συνολικά σε διαθεσιμότητα. Επί παραδείγματι στο ΤΟΜΥ της Καλαμάτας, επειδή είναι χαλασμένο το ασανσέρ κουβαλούν τους ανάπηρους στα χέρια για να τους ανεβάσουν στο όροφο όπου γίνονται οι εξετάσεις, ενώ στη Ρόδο διαθέτουν καινούργια ασθενοφόρα, αλλά δεν έχουν προσωπικό να τα λειτουργήσει!.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για δραματικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, του οποίου η παθολογική κλινική και το ακτινολογικό τμήμα έχουν οδηγηθεί σχεδόν  σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, στην παθολογική κλινική απασχολούνται μόλις δύο ειδικοί και δύο ειδικευόμενοι γιατροί και στο ακτινολογικό μόνο δύο ακτινολόγοι, γεγονός που καθιστά αδύνατη την λειτουργία των τμημάτων στο πρωινό ωράριο και στην εφημερία. «Στο ακτινολογικό οι δύο ακτινολόγοι, οι οποίες, εφημέρευαν εναλλάξ 2 και 3 συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες, χωρίς ύπνο και ξεκούραση, χωρίς να γνωρίζουν πολλές φορές αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει αντικαταστάτης. Η μία εξαντλημένη χρειάστηκε να βγει σε αναρρωτική άδεια και η άλλη συνάδελφος υποχρεώθηκε να καταθέσει την παραίτηση της μπροστά στο αδιέξοδο. Απειλήθηκε επίσης η λειτουργία και του ογκολογικού ιατρείου, μετά την παραίτηση ιδιώτη ογκολόγου που το κάλυπτε προσωρινά».

Όσον αφορά στις υποδομές, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το ακτινολογικό τμήμα και ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Γιαννιτσών, λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Για την ασφαλή λειτουργία του ακτινολογικού, στο οποίο υπάγεται και το τμήμα του αξονικού τομογράφου, απαιτούνται τουλάχιστον 9 ακτινολόγοι, αλλά σήμερα λειτουργεί μόλις με τρεις οι οποίοι για να μην κλείσει το τμήμα, πραγματοποιούσαν 9-13 εφημερίες ο καθένας. Επίσης το ογκολογικό ιατρείο, που εξυπηρετούσε πριν λίγο καιρό περισσότερα από 400 ραντεβού ετησίως, μετά την παραίτηση, λόγω των συνθηκών, του παθολόγου-ογκολόγου διευθυντή της παθολογικής κλινικής, λειτούργησε με έναν ογκολόγο, και τα ραντεβού μειώθηκαν στα 150 ετησίως.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, απαιτεί κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειτουργικής κατάρρευσης τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας! Σύσταση και προκήρυξη με ταχείες διαδικασίες έξι μόνιμων θέσεων παθολόγων και έξι μόνιμων ακτινολόγων! Να αποσυρθεί η επικίνδυνη απόφαση για κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων! Καμιά σκέψη για συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ή κλινικών ή για εναλλάξ εφημέρευση των δύο νοσοκομείων του νομού.

Προχθές στην Ιεράπετρα πάνω από 10.000 πολίτες διαδήλωσαν για να μη διαλυθεί το τοπικό νοσοκομείο, το οποίο τα τελευταία 3 χρόνια έχασε 17 γιατρούς ενώ ένας ακόμα παθολόγος είναι έτοιμος να παραιτηθεί, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της παθολογικής κλινικής Το δρόμο της αποχώρησης έχει πάρει και ο μοναδικός ακτινολόγος του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να κλείσει και το ακτινολογικό  ενώ το νοσοκομείο λειτουργεί μόλις με ένα αναισθησιολόγο που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.