epa10549095 A picture taken during a visit to Enerhodar organised by the Russian military shows a gate with sign reading ‘Zaporizhzhia Nuclear Power Plant. The spent nuclear fuel storage site’ in Enerhodar, southeastern Ukraine, 29 March 2023. International Atomic Energy Agency (IAEA) Director-General Rafael Mariano Grossi and International Atomic Energy Agency (IAEA) members visited Zaporizhzhia Nuclear Power Plan March 29. EPA/SERGEI ILNITSKY

Επικρατεί σύγχυση σχετικά με την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό τςη Ζαπορίζια.

Η στάθμη του νερού σε έναν ταμιευτήρα στη νότια Ουκρανία πλησιάζει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, μετά την καταστροφή του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα και μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, υποστήριξε η διαχειρίστρια εταιρεία.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, από την οποία πλημμύρισε μια μεγάλη έκταση και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου.

Ο Ιχόρ Σιρότα, ο γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Ukrhydroenergo, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι αν η στάθμη πέσει έστω και μία σταγόνα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, θα επηρεαστεί ο πυρηνικός σταθμός αλλά και η υδροδότηση των γύρω περιοχών.

«Πλησιάζουμε σε αυτήν τη νεκρή ζώνη, στα 12,7 μέτρα. Κάτω από αυτό το επίπεδο δεν θα υπάρχει νερό για τις δεξαμενές ψύξης του σταθμού της Ζαπορίζια (…) ή για όλες τις περιοχές», είπε.

Μόλις χθες άρχισε να διαρρέει στον ρωσικό τύπο ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο φράγμα στη Χερσώνα ίσως είναι μη αναστρέψιμη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε την Τρίτη ότι ο πυρηνικός σταθμός έχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων «για πολλούς μήνες», καθώς τροφοδοτείται από μια δεξαμενή πάνω από τον ταμιευτήρα.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι η κατάσταση το πρωί ήταν «σταθερή και υπό έλεγχο».

(απεμπε – απεμπε-EPA photo)