Τα ρομπότ θα μπορούσαν σύντομα να καλυφθούν με ανθρώπινο συνθετικό δέρμα, παρόμοιο με τον δολοφόνο cyborg της σειράς ταινιών «Terminator», αφού οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ανέπτυξαν ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό, αυτοθεραπευόμενο υλικό.
Οι ερευνητές μελετούν και αναπτύσσουν πειστικά υλικά δέρματος για ρομπότ εδώ και χρόνια, με τον καθηγητή του Στάνφορντ, Ζενάν Μπάο, να διαφημίζει το πρώτο πολυστρωματικό αυτο-θεραπευόμενο συνθετικό ηλεκτρονικό δέρμα το 2012.

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, ο Bao και οι συνεργάτες του ερευνητές έχουν προχωρήσει τις μελέτες τους ακόμη πιο μακριά στο μέλλον: στρώματα συνθετικού δέρματος που μπορούν πλέον να αυτοαναγνωρίζονται και να ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους όταν τραυματίζονται, επιτρέποντας ταυτόχρονα στο δέρμα να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ θεραπεύεται.

«Έχουμε επιτύχει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη επίδειξη ενός αισθητήρα λεπτής μεμβράνης πολλαπλών στρωμάτων που ευθυγραμμίζεται αυτόματα κατά τη διάρκεια της επούλωσης», Christopher B. Cooper, Ph.D του Stanford. φοιτητής και συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε στο SWNS.

Δέρμα που μιμείται το ανθρώπινο για ρομπότ τροφοδοτούμενα με Τεχνητή Νοημοσύνη
«Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη μίμηση του ανθρώπινου δέρματος, το οποίο έχει πολλαπλά στρώματα που όλα επανασυναρμολογούνται σωστά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης».

Η θωράκιση ενός ρομπότ που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη με δέρμα που μοιάζει με ζωντανό, θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του μέλλοντος, με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώθουν πιο άνετα μπροστά σε μια τέτοια τεχνολογία, σύμφωνα με το SWNS. Το υλικό είναι παρόμοιο με τον cyborg χαρακτήρα του ηθοποιού Arnold Schwarzenegger στο “Terminator”, ο οποίος καυχιόταν ότι είχε έναν ρομποτικό ενδοσκελετό καλυμμένο από “ζωντανό ιστό”.

Το τεχνητό δέρμα που έφτιαξαν μπορεί να “αισθανθεί”
Παρόμοια με το ανθρώπινο δέρμα, τα υλικά που παράγονται από τους ερευνητές του Στάνφορντ μπορούν να αισθανθούν θερμικές, μηχανικές ή ηλεκτρικές αλλαγές γύρω του. Το τρέχον πρωτότυπο που παρουσιάζεται στη μελέτη σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει την πίεση.

«Είναι μαλακό και ελαστικό. Αλλά αν το τρυπήσετε ή το κόψετε σε φέτες, κάθε στρώμα θα επουλωθεί επιλεκτικά από μόνο του για να αποκαταστήσει τη συνολική λειτουργία. Ακριβώς όπως το πραγματικό δέρμα», είπε ο συν-συγγραφέας Sam Root.

«Ένα στρώμα μπορεί να αισθανθεί πίεση, μια άλλη θερμοκρασία και μια άλλη τάση», πρόσθεσε ο Root.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν υλικά σιλικόνης και πολυπροπυλενογλυκόλης που μπορούν να τεντωθούν όπως το ανθρώπινο δέρμα χωρίς να σχίζονται, ενώ οι μαγνητικές ιδιότητες επιτρέπουν στο δέρμα να αυτοευθυγραμμιστεί.

Όταν το υλικό ζεσταθεί, μαλακώνει πριν επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση. Εάν το υλικό είναι κατεστραμμένο, μπορεί να αυτοθεραπευθεί σε μόλις 24 ώρες όταν θερμανθεί στους 158°F, ενώ η ίδια διαδικασία επούλωσης διαρκεί περίπου μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου.«Σε συνδυασμό με την καθοδηγούμενη από μαγνητικό πεδίο πλοήγηση και τη θέρμανση επαγωγής, μπορεί να είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε μαλακά ρομπότ με δυνατότητα αναδιάταξης που μπορούν να αλλάξουν σχήμα και να αισθανθούν την παραμόρφωσή τους κατά παραγγελία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Renee Zhao.

Οι ερευνητές είπαν ότι θα εργαστούν στη συνέχεια για να κάνουν τα στρώματα του δέρματος όσο το δυνατόν πιο λεπτά και να έχουν διαφορετικές λειτουργίες, όπως ένα στρώμα που μπορεί να ανιχνεύσει μια αλλαγή στη θερμοκρασία και ένα άλλο στρώμα που ανιχνεύει την πίεση.

Η έρευνα έρχεται καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γνωρίζει μια έκρηξη στη δημοτικότητα, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων ανθρώπων που συρρέουν για να χρησιμοποιήσουν το chatbot ChatGPT και να δημιουργήσουν ρεαλιστικές εικόνες που δημιουργούνται από AI.

Μέσω της τεχνολογικής κούρσας για την κατασκευή ακόμη πιο ισχυρών συστημάτων AI, τα ανθρωποειδή ρομπότ βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο.
Μια εταιρεία με έδρα το Τέξας εργάζεται σε «ρομπότ γενικής χρήσης» που θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στις οικιακές εργασίες, ενώ μια startup ρομποτικής που υποστηρίζεται από το OpenAI εργάζεται για την εμπορευματοποίηση ανθρωποειδών ρομπότ για τον χώρο εργασίας.

EL.GR