Στα σκαριά βρίσκονται 10 αιολικά πάρκα με την ισχύ τους να φτάνει τα 550,9 MW. Οι εγκαταστάσεις των σταθμών προβλέπονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους προϋπολογισμούς των πρότζεκτ να είναι αντίστοιχα μεγάλοι με το μέγεθος των έργων. Τα αιολικά δρομολογούνται τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές.

Τα μεγαλύτερα έργα από άποψη ισχύος τα προωθεί η GAIACOMM. Το ένα πρότζεκτ προβλέπει την κατασκευή αιολικού σταθμού στη θέση «ΚΑΜΠΟΣ – ΑΓΚΑΘΙΕΣ – ΚΛΕΦΤΟΓΟΥΡΟΣ – ΚΟΡΥΦΗ ΜΠΟΓΔΑΝΗ – ΜΥΤΕΡΑ – ΖΑΡΚΟΡΡΑΧΗ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ – ΤΣΟΥΚΚΑ ΜΕΛΙΣΣΙ – ΣΠΗΛΙΑ» (Περιφέρεια Ηπείρου, Περ. Ενότητες Ιωαννίνων και Πρέβεζας, Δήμοι Δωδώνης και Ζηρού), συνολικής ισχύος 132 MW, η οποία θα παραχθεί από 20 Α/Γ τύπου Siemens-Gamesa SG-170 της εταιρείας SIEMENS – GAMESA, ονομαστικής ισχύος 6,6 ΜW, με διάμετρο ρότορα 170m και ύψος πλήμνης 115m.

Το δεύτερο έργο αφορά αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ). Ο ΑΣΠΗΕ θα αποτελείται από είκοσι μια (21) Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) τύπου SG-170, ισχύος 5,6MW εκάστη, με διάμετρο πτερωτής 170m και ύψος πυλώνα 115m και συνολικής παραγόμενης ισχύος 117,6ΜW.

Το αιολικό της MOREΈνα ακόμα αιολικό σχεδιάζει η DMX ΑΙΟΛΙΚΗ συγγενική της MORE, (Motor Oil Renewable Energy) μέλος του Ομίλου Motor Oil.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία συγκροτήματος έξι αιολικών σταθμών ισχύος 79,60 MW., αποτελούμενο από 35 ανεμογεννήτριες. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε θέσεις των Δήμων Καρύστου και Ερέτριας.

Γερμανικό παρών

Στα σκαριά βρίσκονται ακόμα δύο μεγάλα αιολικά στην περιοχή της Βοιωτίας. Πρόκειται για δύο έργα συνολικής ισχύος 78,4 MW.

Τα πρότζεκτ βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του διεθνή ομίλου VSB με έδρα τη Γερμανία. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων αγγίζει τα 107,6 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο και μεγαλύτερο αιολικό είναι ισχύος 44,8 MW . Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη θέση “Σάρρες – Μύτικας”, του Δήμου Θηβαίων στη Στερεά Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται στα 46,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο και λίγο μικρότερο από άποψη ισχύος αιολικό θα βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Λεβαδέων στη θέση “Ράχη”. Η συνολική ισχύς του σταθμού φτάνει τα 33,6 MW και το κόστος αναμένεται να φτάσει στα 46,8 εκατ. Ευρώ.

Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΧΛΑΔΙΤΣΑ Α.Ε. δρομολογεί αιολικούς σταθμούς “Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής ισχύος 50 MW στις θέσεις ‘Αχλαδίτσα’ (18 MW) – ‘Νταλαµάκι’ (12 ΜW) – ‘Μαύρο Σπιθάρι’ (20 MW) του Δήµου Θηβαίων, Νομού Βοιωτίας.

Στην ίδια Περιφέρεια προωθεί αιολικό σταθμό και η ‘’VIORES MAE’’. Το σχέδιο της εταιρείας αφορά κατασκευή και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 28,5 MW στη θέση «Βαθειά Λάκκα» του Δήμου Θηβαίων στο Ν. Βοιωτίας.

Ακόμα ένα έργο δρομολογείται από Siemens Gamesa Renewable Energy AE, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Το πρότζεκτ προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 49 MW και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα του σταθμού. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην περιοχή Κήπων στη θέση “ΠΛΑΤΟΡΡΑΧΗ” των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου.

Ο διεθνής leader των ΑΠΕ, είχε τοποθετήσει την Ελλάδα ψηλά στη λίστα των επενδύσεων της καθώς δρομολογούσε μια σειρά σημαντικών υποδομών. Ωστόσο πλέον το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας πέρασε στην πολυεθνική, με έδρα την Σκωτία, SSE Energy Services.

Το παζλ ολοκληρώνεται με το αιολικό της ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΓΡΙΛΙΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, θυγατρική της Total Eren.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 16,8 MW και συνοδών έργων υποδομής, στη θέση «Αγριλιός», του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Ο Αιολικός Σταθμός αποτελείται από τέσσερις ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2MW έκαστη, τύπου V-136 της Δανέζικης εταιρίας VESTAS WIND SYSTEMS A/S.