Η εμμονή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε παράλογους όρους και προϋποθέσεις έχει αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 27.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις του νόμου 5039/2023 είχαν ως στόχο τη στήριξη των καλλιτεχνών, δίνοντας παράλληλα κίνητρο στους εργαζομένους στην τέχνη και στον πολιτισμό να κάνουν έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ. Οπως όμως αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), από το αρχικό ποσό των 28.000.000 ευρώ, έχει απορροφηθεί έως 31/12/2023 μόλις το ποσό των 470.000 ευρώ. Δηλαδή, έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα έως τώρα 27.530.000 ευρώ, άρα η απορρόφηση έφτασε μόλις στο 1,6%.

«Οπως προβλέψαμε και ανακοινώσαμε (26/3/2023), ακόμα και από την κατάθεση του σχεδίου νόμου, οι ρυθμίσεις ήταν άστοχες, ανεπαρκείς και αποδείχθηκαν άκαρπες. Είχαμε επισημάνει πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους υφιστάμενους όρους, από τη στιγμή που δεν δινόταν κανένα ουσιαστικό κίνητρο ενίσχυσης, δεν καταργούνταν ολοσχερώς το τέλος επιτηδεύματος και, επιπλέον, δεν αντιμετωπίζονταν τα προσκόμματα που θα δημιουργούνταν στην επιδότηση ανεργίας και στο εποχικό επίδομα» καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

Ειδικότερα, παρά την παντελή αποτυχία και την έλλειψη απορρόφησης των προϋπολογισθέντων κονδυλίων, συνέβη το πλέον ακατανόητο και δυσβάσταχτο: αυτό της ένταξης των καλλιτεχνών που έχουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και ασφαλίζονται ως μισθωτοί στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στον αντικειμενικό προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος και στα αντικειμενικά κριτήρια με βάση τον νόμο 5073/2023, με δυσμενέστατες συνέπειες, αφού προβλέπεται μάλιστα και αναδρομική ισχύς του για το 2023.

newsbreak