Με επιστολή της επιβεβαιώνει την «κυριακάτικη δημοκρατία», ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, παρά την επιβαρυντική έκθεση των ελεγκτών της

Με επίσημη επιστολή-απάντηση για το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» η ΕΥΔΑΠ παραδέχεται την ύπαρξη μπαζών με άκρως τοξικό αμίαντο στους προσωρινούς χώρους αποθήκευσης της επιχείρησης. Η ΕΥΔΑΠ, δηλαδή, επιβεβαιώνει το μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας που ανέδειξε η εφημερίδα, παρουσιάζοντας τα ντοκουμέντα από την έκθεση του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας στις 30-31 Οκτωβρίου 2023.

Από τον Βασίλη Γαλούπη
Οπως γίνεται αμέσως αντιληπτό από την απάντηση της ΕΥΔΑΠ, η διοίκηση της κοινωφελούς επιχείρησης γνώριζε ότι υπήρχαν κομμένες αμιαντοτσιμεντοσωλήνες στους χώρους αποθήκευσης, ωστόσο, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του ελέγχου επιθεωρητών της ΕΥΔΑΠ, είχε αφήσει εκτεθειμένους τους λόφους από αναμεμειγμένα μπάζα, κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τη σχετική νομοθεσία.

Στην απάντησή της η ΕΥΔΑΠ και αφού αναλώνεται σε γνωστές πληροφορίες για τον αμίαντο, κάποιες εκ των οποίων είχαμε ήδη αναφέρει και εμείς, αφιερώνει μόνο τρεις αράδες για την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας»: «Τα μεμονωμένα μικρά τεμάχια αμιαντοτσιμεντοσωλήνων που φάνηκαν σε φωτογραφίες του δημοσιεύματος έχουν ήδη προ πολλού συλλεχθεί από κατάλληλα εξειδικευμένη, αδειοδοτημένη συνεργαζόμενη εταιρεία, ενώ στη διάθεση της ΕΥΔΑΠ βρίσκονται τα σχετικά προς τούτο πιστοποιητικά».

Η «δημοκρατία» έχει ήδη ζητήσει να λάβει γνώση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών για να ενημερώσει την κοινή γνώμη, όπως θα όφειλε η ίδια η ΕΥΔΑΠ ήδη να έχει πράξει δημοσίως, όμως η εταιρεία φαίνεται πως επιδιώκει από την πρώτη στιγμή να απαξιώσει την ύπαρξη εκτεθειμένων και κατεστραμμένων αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στις εγκαταστάσεις της εντός κατοικημένων ζωνών.

Σε κοινή θέα
Οι εικόνες που «φάνηκαν σε φωτογραφίες του δημοσιεύματος», όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, σε μια απόπειρα υποβάθμισης του μείζονος ζητήματος, προέρχονται από τα ευρήματα της εσωτερικής επιθεώρησης της ίδιας της ΕΥΔΑΠ στις 30-31 Οκτωβρίου. Η μία είναι από τον Περισσό και οι άλλες τρεις από το Μενίδι. Στις φωτογραφίες μπορεί ο καθένας να δει παρατημένα και αναμεμειγμένα μπάζα μέσα στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, εκτεθειμένα, με κομμένες σωλήνες καρκινογόνου αμιάντου να «ξεπηδούν» σε κοινή θέα, δίχως να βρίσκονται σε ειδικούς σάκους.