Κι έπρεπε να ντρέπονται όλοι τους διότι υπό διαφορετικές θέσεις , άλλος ως τέως δήμαρχος, άλλος ως αντιδήμαρχος , άλλος ως πρόεδρος σε κάποιο φορέα του Δήμου από όσους σήμερα πυροβολούν μόνο τον Μπεγκα που φυσικά και φταιει, συνηγηρσαν σαυτην την κατάσταση που σήμερα καταγγέλουν ,ιδιαίτερα δε στην ΔΕΥΑΙ που μόλις πρόσφατα αλλά και παλιότερα βρέθηκε στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχων για τις αμαρτίες της! ΝΥΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ !

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με μία γενναία αύξηση για το 2024 και δεσμεύσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής για μειώσεις στο απώτερο μέλος, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τα δημοτικά τέλη. Η συνεδρίαση είχε αρκετές αντεγκλήσεις, λιγότερες όμως από ότι αναμενόταν καθώς είχαν εξαγγελθεί και κινητοποιήσεις από φορείς οι οποίες δεν πήραν μαζικά χαρακτηριστικά.

Η σημερινή δημοτική αρχή απέδωσε ευθύνες στην προηγούμενη για την αύξηση των τελών ενώ η προηγούμενη ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για αποκλειστικά δική της ευθύνη και για κρυφή ατζέντα.

Η εισήγηση για τις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών έγινε από την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γεωργία Γιώτη, η οποία ισχυρίστηκε ότι η «δημοτική αρχή αναγκάζεται να προχωρήσει σε αυξήσεις με την ευθύνη να βαραίνει την προηγούμενη» και την απέδωσε στο ενεργειακό κόστος, το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων και το τέλος ταφής.

Ο Δήμος θα διαθέσει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ποσό 1,5 εκατομμυρίου γα να μην πέσει όλο το βάρος στους πολίτες οι οποίοι θα συμβάλλουν μέσω της αύξησης με ποσό δύο εκατομμυρίων.

«Ανακουφίζουμε με το ποσό αυτό και δεν θεραπεύουμε το πρόβλημα που υπάρχει» ανέφερε ο δήμαρχος στην εισήγησή του.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι η αύξηση των δημοτικών τελών ήταν σε γνώση της προηγούμενης δημοτικής αρχής την οποία επίσης κατηγόρησε για καταστροφικές πολιτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων και τον ηλεκτροφωτισμό.

Ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου τόνισε ότι η αύξηση των τελών είναι αποκλειστική απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής η οποία το απέκρυψε προεκλογικά και αποδεικνύει ότι έχει κρυφή ατζέντα.

Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ανέφερε ότι πίσω από τις αυξήσεις αυτές κρύβεται η πρόθεση της δημοτικής αρχής να εκχωρήσει κι άλλο κομμάτι της καθαριότητας σε ιδιώτη.

Η Τατιάνα Καλογιάννη καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή σημειώνοντας ότι ήταν προδιαγεγραμμένες οι αυξήσεις λόγω λαθών της. Σημείωσε ότι αυξήσεις δεν πρέπει να γίνουν και κάλεσε τη δημοτική αρχή να συντάξει έκτακτο σχέδιο μείωσης για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι το μείζον είναι η καθαριότητα της πόλης η οποία δεν είναι σε καλή κατάσταση. Μίλησε για ίση μεταχείριση άνισων καταστάσεων εννοώντας ότι πληρώνουν όλοι οι πολίτες χωρίς όμως να εισπράττουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών.

«Χαράτσι» αποκάλεσε την αύξηση των δημοτικών τελών ο Παντελής Κολόκας, επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Πόλη» για το οποίο όπως είπε η Δημοτική Αρχή δεν μίλησε προεκλογικά. Έκανε λόγο για επιβάρυνση των πολιτών οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της ακρίβειας. Έθεσε δε και το θέμα της αιθαλομίχλης αποδίδοντάς το σε μεγάλο βαθμό στα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών.

Η Όλυ Τσουμάνη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι τα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Ιωαννιτών ήταν ήδη από τα υψηλότερα στη χώρα. Ισχυρίστηκε ότι τα τέλη αυξάνονται για τα νοικοκυριά αντί να μετακυλύετε βάρος στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι ενώ στο κλείσιμο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι οι δύο δαπάνες που εκτοξεύουν το κόστος είναι η ενεργειακή και η διαχείριση απορριμμάτων.

Για μία ακόμη φορά καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή για την ακύρωση του διαγωνισμού led που είχε ξεκινήσει επί θητείας του ενώ χαρακτήρισε λεόντεια  τη σύμβαση που υπέγραψε στη συνέχεια από την οποία οι πολίτες δεν θα έχουν όφελος.

Επίσης καταλόγισε ευθύνες για τις υπηρεσίες καθαριότητας που ανατέθηκαν σε ιδιώτες τις οποίες χαρακτήρισε πανάκριβες.

Υποσχέθηκε κλείνοντας τη βελτίωση παροχής υπηρεσιών αλλά  και τη μείωση των τελών τα επόμενα χρόνια.

Τα ανταποδοτικά τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.