Τα 35 CD με συνομιλίες αξιωματούχων του Μαξίμου για “παραγγελίες” που χάθηκαν και οι ευθύνες για όλα (!) στον νεκρό επιχειρηματία Γιώργο Μήτσου της SILK OIL για να “ξεπλυθούν” οι ζωντανοί λαθρέμποροι που αλωνίζουν.

Του Άρη Σπίνου

Η δίκη που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες με ευρισκόμενους στο εδώλιο 18 κατηγορουμένους για την σχέση τους με την Ελληνική Μαφία και την προστασία σε τουλάχιστον 1000 σημεία διαφθοράς και οδήγησε στην αθώωση τους αποτελεί την επιτομή της κυριαρχίας που έχει η Ελληνική Μαφία πάνω στην κοινωνία και τους θεσμούς της. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση για τα κακουργήματα που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους στην πολύκροτη υπόθεση της Greek Mafia (αθωώθηκαν για τα πλημμελήματα), έρχονται στο φως περισσότερες πληροφορίες για το παρασκήνιο της έρευνας που αναμένεται να οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ανθρώπους της νύχτας και αξιωματικούς της Αστυνομίας.

«Η συγκεκριμένη δικογραφία μπορεί να παρομοιαστεί με χάρτινο πύργο», σχολιάζουν οι δικηγόροι που έχουν διαβάσει τα δικόγραφα, σχεδόν προεξοφλώντας ότι η δεύτερη δίκη για τα κακουργήματα θα έχει την ίδια τύχη με την πρώτη (που αφορούσε στο πλημμέλημα της δωροδοκίας), κατά την οποία αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί η δικογραφία «χτίστηκε» στην άμμο;

Ο νόμος προβλέπει ότι μετά τις επισυνδέσεις θα πρέπει να γίνεται νόμιμη απομαγνητοφώνηση και σύνταξη εκθέσεων από προανακριτικούς υπαλλήλους. Η ΕΥΠ, ωστόσο, δεν είναι προανακριτική Αρχή και έτσι οι πράκτορες που έκαναν τις παρακολουθήσεις έμειναν «άγνωστοι» για τη Δικαιοσύνη που καλείται να εκδώσει αποφάσεις. Δηλαδή, το παράδοξο είναι ότι έγγραφα που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο συντάχθηκαν από «αγνώστους». Τυχαίο; Προφανώς όχι και άπαντες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή αυτή την αδυναμία που αποτελούσε και την διάλυση της δικογραφίας.«Η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί είναι η εξής. Η ΕΥΠ από τη στιγμή που είχε τις πληροφορίες για την υπόθεση θα έπρεπε να τις διαβιβάσει αρμοδίως και στη συνέχεια να ξεκινήσει προανάκριση” λέει στο edolio5 ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

“Θεωρητικώς το καλύτερο θα ήταν αυτό να γίνει από κάποια υπηρεσία της Αστυνομίας που θα είχε την εμπειρία και τον εξοπλισμό να σχηματίσει μία δεμένη δικογραφία μετά από έρευνα. Ο φόβος ότι εάν ο φάκελος διαβιβαζόταν στην Αστυνομία. η υπόθεση θα διέρρεε ή κάποιος άλλος λόγος είναι αστείο επιχείρημα αφού κατά την ίδια έννοια καμία εξάρθρωση σπείρας δεν θα γινόταν ποτέ αφού θα υπήρχε διαρροή” συνεχίζει να λέει η ίδια πηγή μας.

Στην περίπτωση της Greek Mafia, καλά πληροφορημένες πηγές του edolio5 αναφέρουν ότι το διάστημα 2015-2017 συνολικά 37 άτομα (αποσπασμένοι αστυνομικοί και μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΥΠ) ανέλαβαν τις παρακολουθήσεις των εμπλεκομένων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και ανθρώπων της νύχτας. Ανάμεσά στους «37» ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας που υπηρετεί σήμερα ως διοικητής αστυνομικής υπηρεσίας αλλά και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Και τα δύο στελέχη έχουν διακόψει την απόσπασή τους στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους στην Αστυνομία. Το ένα από τα δύο στελέχη φέρεται να είχε επιτελικό ρόλο στις παρακολουθήσεις της περιόδου 2015-2017.Ένας άλλος λόγος που η δικογραφία χαρακτηρίζεται «χάρτινη» είναι ότι λείπουν κομμάτια του «παζλ». Από τα 127 CD, στα οποία αποθηκεύτηκε το υλικό των παρακολουθήσεων, μόνο τα 92 δόθηκαν για απομαγνητοφώνηση. Ακόμα και σήμερα κανείς δε μπορεί να απαντήσει το γιατί παρά μόνο αυτοί που γνωρίζουν τι περιέχουν τα άλλα CD και δεν πρέπει με κανέναν λόγο να δουν το φως της δημοσιότητας αφού σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 “ακούγονται φωνές” αξιωματούχων της κυβέρνησης να συνομιλούν με στελέχη της Greek Mafia για διάφορες “παραγγελίες”.

Όσον αφορά στα 92 CD που αρχικά δόθηκαν για απομαγνητοφώνηση στις Εσωτερικές Υποθέσεις και στη συνέχεια στην Οικονομική Αστυνομία, αρκετά από αυτά δεν άνοιγαν για τεχνικούς λόγους. Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση της υπόθεσης σημειώνει ότι «υπήρχε ένα αντικειμενικό πρόβλημα. Χρειαζόταν άπειρος χρόνος και προσωπικό για να γίνει η απομαγνητοφώνηση. Αυτό το πρόβλημα όμως θα μπορούσε να μην υπάρχει εάν η ΕΥΠ έκανε πιο σωστά τις ηχογραφήσεις. Δηλαδή εάν έβαζε στη δικογραφία μόνο το υλικό που είχε ποινικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο μέρος των ηχογραφήσεων δεν θα έπρεπε να έχει μπει στα CD, διότι δεν προσέφερε τίποτα στην έρευνα.Ένα άλλο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν -σε ορισμένες από τις επισυνδέσεις- οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου. Φυσικά οι δικηγόροι των εμπλεκομένων αντιλήφθηκαν αμέσως το «κενό» που καθιστά τις παρακολουθήσεις παράνομες.

Οι πρώτες «διαρροές» στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν το 2018, όταν ανατέθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η απομαγνητοφώνηση χιλιάδων ηχητικών συνομιλιών. Χρειάστηκε μεγάλος αριθμός προσωπικού στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι για να διεκπεραιωθεί η απομαγνητοφώνηση, με συνέπεια να είναι σχεδόν αδύνατο η υπόθεση να κρατηθεί απολύτως μυστική. Η υπηρεσία είχε ασυνήθιστα πολύ κόσμο και τα αυτοκίνητα πλημμύριζαν τις εγκαταστάσεις.

Την περίοδο εκείνη οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί έμαθαν ότι οι συνάδελφοί τους ερευνούν για σχέσεις με τη νύχτα.Εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος που τα ΜΜΕ “καταπίνουν” με ευκολία της διαρροές γύρω από τις αποκαλύψεις του δήθεν αρχινονού Γιώργου Μήτσου που σύμφωνα με αυτές έλεγχε τους πάντες και τα πάντα! Αν κάποιος αναζητήσει στο αστυνομικό δελτίο αλλά και στις επιχειρήσεις του ΣΔΟΕ και του υπουργείου ανάπτυξης εύκολα θα διαπιστώσει ότι οι έλεγχοι που έχει δεχθεί ο όμιλος Μήτσου ήταν δεκάδες και πολλοί από αυτούς είχαν επιβάλει τεράστια πρόστιμα. Πως έλεγχε άραγε ο δολοφονημένος τις αρχές όταν κάθε 3 και λίγο δεχόταν έλεγχο ;

Αυτοί που γνωρίζουν τα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων λένε στο edolio5: ” Ένας αρχινονός που έχει πλέον δολοφονηθεί ήταν το απόλυτο κουμάντο για τους μισθούς που έδινε σε όσους έκαναν έλεγχο στο κύκλωμα αυτό. Ο Μήτσου ήταν πολύ μικρός για κάτι τέτοιο. Όχι πως δεν ήθελε να αποκτήσει προσβάσεις αλλά ο άλλος έδινε και πληροφορίες για άλλα κυκλώματα που είχε μάθει στην φυλακή κάτι που μπορούσε να κάνει ο Γιώργος. Όλοι νομίζουν ότι ο Γιώργος Μήτσου ήταν το Α και το Ω. Αυτό βοηθάει εκείνους που συνεχίζουν να αλωνίζουν στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δεν τους αγγίζει κανένας”

edolio5.blogspot.com