κατά αεροσκάφους της TWA που κατευθύνεται στο Τελ Αβίβ. Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους και 55 τραυματίζονται.

5 Αυγούστου του 1973: Η άγνωστη τρομοκρατική επίθεση που αιματοκύλησε το αεροδρόμιο του Ελληνικού

Οι διαπραγματεύσεις και η παράδοση

Ήταν η 5η Αυγούστου του 1973 όταν έγινε τρομοκρατική επίθεση δύο ενόπλων στην αίθουσα transit του Αεροδρομίου του Ελληνικού. H επίθεση αυτή εν πολλοίς ξεχάστηκε τα επόμενα χρόνια. Όπως φάνηκε αργότερα, οι δύο δράστες ήταν Παλαιστίνιοι και ανήκαν στην οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Αμπού Νιντάλ.

Επρόκειτο για μία ένοπλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση που ιδρύθηκε το 1970 και ήταν υπεύθυνη για μία σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις με γνωστότερη αυτή που είχε συμβεί το 1972 κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Τότε 11 Ισραηλινοί αθλητές και αξιωματούχοι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν. Μαζί τους είχε χάσει τη ζωή του και ένας Γερμανός αστυνομικός.

Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, δύο μέλη της οργάνωσης αυτής προσπάθησαν να ξεκινήσουν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού αεροπειρατεία σε αεροσκάφος που κινούνταν προς το Τελ-Αβιβ. Το αεροσκάφος όμως είχε ήδη απογειωθεί.

Το χρονικό του μακελειού

Την ημέρα εκείνη, στην αίθουσα transit του αεροδρομίου υπήρχαν γύρω στους 2000 ανθρώπους. Οι περισσότεροι εξ αυτών περίμεναν τις πτήσεις τους προς Γενεύη και Νέα Υόρκη και βρίσκονταν στη διαδικασία ελέγχου των χειραποσκευών τους, λίγο πριν την επιβίβαση. Τότε ήταν που ξεκίνησαν όλα.

Τα δύο μέλη του Μαύρου Σεπτέμβρη έχοντας χάσει το αεροπλάνο προχώρησαν στο plan b. Πετούν 2 ή 3 χειροβομβίδες στον χώρο και πυροβολούν αδιακρίτως. Στην αίθουσα επικρατεί πανικός και σκηνές χάους. Οι άνθρωποι τρέχουν δεξιά και αριστερά για να σώσουν τη ζωή τους. Η αστυνομία και η ασφάλεια του αεροδρομίου έχουν ήδη κινητοποιηθεί.

Οι δύο τρομοκράτες κρύβονται πίσω από το μπαρ της αίθουσας και κρατούν ως ομήρους 30 επιβάτες. Στο δωμάτιο υπάρχουν ήδη νεκροί και τραυματίες. Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν άμεσα. Τις αναλαμβάνει εκ μέρους της Αστυνομίας ο Λουκάς Χριστολουκάς, ο άνθρωπος που έκανε παρόμοια δουλειά για τη Χούντα κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Οι δράστες ζητούν να πάνε στο αεροδρόμιο οι πρέσβεις Αιγύπτου και Συρίας. Το αίτημα τους απορρίπτεται και η ομηρία κρατάει για δύο ολόκληρες ώρες. Αφήνουν όμως τους τραυματιοφορείς να μεταφέρουν τους τραυματισμένους προς τα γειτονικά νοσοκομεία. 

Οι διαπραγματεύσεις και η παράδοση

Τελικά παραδίνονται στην αστυνομία. Ο απολογισμός της πράξης τους ήταν τρεις επιβάτες νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Οι νεκροί ήταν δύο Αμερικανοί πολίτες και ένας Αυστριακός που είχαν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Μία εξ αυτών ήταν η Τζίνα Τσαλάντη που είχε ελληνική καταγωγή. Ήταν μόλις 23 ετών και είχε έρθει στην Ελλάδα για τον γάμο της αδερφής της.

Στην αστυνομία ομολόγησαν ότι ήταν μέλη της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης και ότι προχώρησαν στην πράξη τους επειδή παραπλανήθηκαν από τον φωτεινό πίνακα των δρομολογίων (θεωρούσαν ότι στο αεροπλάνο θα βρίσκονταν πολλοί Εβραίοι επιβάτες). Κατά τα άλλα ήταν ευδιάθετοι που κατάφεραν ένα τόσο μεγάλο χτύπημα.

Φαίνεται πάντως πως το μακελείο έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό. Καταδικάστηκε δε και από την ίδια την παλαιστινιακή ηγεσία.

5postagma