Στις αρχές Αυγούστου, η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα χαιρέτισε την ανακάλυψη ενός ρωμαϊκού πλοίου σε ορυχείο της Σερβίας. Το σημείο βρίσκεται 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου.

Οι επιστήμονες αποφάσισαν τη μεταφορά του πλοίου στο αρχαιολογικό πάρκο της ρωμαϊκής πόλης Βιμινάκιουμ. Εδώ, μπορούν να προστατεύσουν και να μελετήσουν τα ευρήματα.

«Στην περιοχή είναι πολύ δύσκολο να βρούμε οργανικό υλικό, ειδικά όταν το εύρημα δεν βρίσκεται στο νερό. Όμως είχαμε την τύχη να βρούμε διατηρημένα αγγεία στο χωράφι, σε βάθος επτά μέτρων» υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Ίλιζα Ντάνκοβιτς.

«Δεν βρέθηκε ολόκληρο, έπαθε μεγάλη ζημιά, όμως το ξύλο είναι καλής ποιότητας και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Φαίνεται πραγματικά υπέροχο» δήλωσε η συντηρήτρια Ντραγκάνα Γκαπρίλοβιτς.

Η επιστημονική ομάδα γνώριζε πως η μεταφορά του πλοίου έκρυβε κινδύνους, αφού οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του ξύλου.

«Το μετακινήσαμε και το θάψαμε στην άμμο για να μην στεγνώσει το ξύλο. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευαίσθητα υλικά και αν στεγνώσει θα χαλάσει. Οπότε με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά συντηρούμε το ξύλο. Χρειαζόμαστε χρόνο για να το μελετήσουμε και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» δήλωσε η συντηρήτρια Ντραγκάνα Γκαπρίλοβιτς.

Προς το παρόν, οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς κατασκευάστηκε, αν μετέφερε προϊόντα ή στρατιώτες.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, όμως οι επιστήμονες εκτιμούν πως το πλοίο θα αποκαλύψει τα μυστικά του.

«Τα δείγματα στάλθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε εργαστήριο στην Ουγγαρία. Σε λίγους μήνες αναμένουμε τα αποτελέσματα. Τότε δεν θα υπάρχουν αμφιβολίες» υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Ίλιζα Ντάνκοβιτς.

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως χρειάζονται χρόνο και πόρους. Έχουν αποφασίσει να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας.

Στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα μουσείο που θα φιλοξενήσει όλα τα πλοία που βρέθηκαν στην περιοχή και στις όχθες του Δουνάβη.

πηγή: euronews