Ανησυχητικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περιλαμβάνει έκθεση της Κομισιόν που προτείνει έως και έξη επιπλέον χρόνια εργασίας καθώς και νέες μεγάλες περικοπές στις σημερινές συντάξεις.
Η έκθεση βασίζεται κυρίως σε δύο κείμενα των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Πόρτο (7/5/2021) τα οποία αναφέρονται ρητά στα προβλήματα του ασφαλιστικού στην Ευρωζώνη και υιοθετούν τη εργασία μέχρι τα 74 έτη!
Πλην όμως οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζοντας τι θα σήμαινε αυτό για τους ίδιους και τις κυβερνήσεις τους, εάν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι καταλάβαιναν τι τους περιμένει δεν τολμούν να μιλήσουν ευθέως για εργασία μέχρι τα 74 έτη και για τον λόγο αυτόν παραπέμπουν στα δύο αυτά κείμενα θεωρώντας ότι οι λαοί τρώνε κουτόχορτο. Και είναι πολλές οι φορές αναρωτιέμαι τελευταία μήπως τελικά έχουν δίκιο …
Το πρώτο κείμενο, δηλαδή η «Κοινωνική Δέσμευση του Πόρτο» την οποία υιοθέτησε στις 7/5/2021 η Κοινωνική Διάσκεψη του Πόρτο αναφέρει επί λέξει ότι στηρίζει την «προώθηση της πρόσβασης σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες για τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών, ενισχύοντας έτσι τις δεξιότητες, την εκ νέου απόκτηση δεξιοτήτων, την απασχολησιμότητα και την καινοτομία».
Το δεύτερο κείμενο, δηλαδή το Σχέδιο δράσης της Επιτροπής που υιοθετήθηκε στις 4/3/2021 επίσης καθορίζει ότι «τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την κοινωνία σε μια ψηφιακά μετασχηματισμένη Ευρώπη».
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω οι ηγέτες της ΕΕ, ζητούν μέχρι το 2030 οι 74άριδες να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες προκειμένου να είναι απασχολήσιμοι, μιας και οι ψηφιακές δεξιότητες θα είναι πλέον απαραίτητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
«Δυστυχώς, αυτό προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – δουλειά μέχρι τα 70 ή και ακόμη περισσότερο» λέει ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Μποτενγκά, μέλος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η Ε.Ε. χρησιμοποιεί πάντα τις ίδιες συνταγές και καταστρέφει το κοινωνικό επίπεδο». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο Μποτενγκά τονίζει χαρακτηριστικά: «Μας λένε ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερο… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της προτείνει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια και ειδικά στη Λιθουανία στα 72, τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα αυτή της Βαλτικής το προσδόκιμο ζωής είναι τα… 71,5 χρόνια». Και προσθέτει: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαδικασία καταστροφής όσων έχουμε κατακτήσει, με το σύστημα να προσπαθεί να παγιοποιήσει τη λιτότητα στη συνείδησή μας».
Όπως είχε τονίσει και ο Νότης Μαριάς την επομένη της διάσκεψης: «Η Διακήρυξη του Πόρτο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρά το υποτιθέμενο φιλεργατικό και κοινωνικό της περιτύλιγμά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά νέες σπονδές στην κινεζοποίηση των μισθών, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην επέκταση του εργασιακού βίου, στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στη διάλυση του ασφαλιστικού που ξέραμε.
Γι΄ αυτό προφανώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πολλοί από τους έχοντες υπουργικό θώκο αναφέρονται συνεχώς τον τελευταίο καιρό στην ανάγκη για εξέλιξη των «ψηφιακών δεξιοτήτων» των εργαζομένων …
Άρης Παπαμιχαήλ
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων