Υπεξαίρεσε 19 εκατομμύρια $! Τον κατηγορούν και για προδοσία

Οι αρχές της Βενεζουέλας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όπως δήλωσε εχθές ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα Καράκας, ο γενικός εισαγγελέας Tarek William Saab είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Γκουαϊδό χρησιμοποίησε τους πόρους της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό του και να πληρώσει τα δικαστικά του έξοδα.

«Ο Χουάν Γκουαϊδό χρησιμοποίησε πόρους της PDVSA για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό του, να πληρώσει τα δικαστικά του έξοδα και ανάγκασε την PDVSA να αποδεχτεί τους όρους χρηματοδότησής του. Αυτές οι αποφάσεις προκάλεσαν ζημίες στο έθνος 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα την σχεδόν οριστική απώλεια της Citgo», δήλωσε ο Saab.

«Για αυτόν τον λόγο, ξεκινήσαμε μια νέα έρευνα εναντίον του πρώην βουλευτή Χουάν Γκουαϊδό και ζητήσαμε ένταλμα σύλληψης εναντίον του».

Ο Γκουαϊδό υπηρέτησε ως προσωρινός πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας από το 2019 έως τα τέλη του 2022.

Λόγω απειλών εναντίον του και αφού ο Γκουαϊδό είχε εκδιωχθεί από την Κολομβία, ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας ταξίδεψε στο Μαϊάμι, όπου βρίσκεται από τις 25 Απριλίου.

Ο Saab είπε ότι η Βενεζουέλα θα ζητήσει κόκκινη ειδοποίηση από την Ιντερπόλ.

Το ένταλμα σύλληψης κατά του Γκουαϊδό θα αφορά τα εγκλήματα προδοσίας. σφετερισμός λειτουργιών· κέρδος ή εξόρυξη χρημάτων, τίτλων και δημόσιων αγαθών· ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συσχέτιση, σύμφωνα με τον Saab.

Ο γενικός εισαγγελέας είπε επίσης ότι τουλάχιστον 28 έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα εναντίον του Γκουαϊδό για μια σειρά εγκλημάτων, όπως σφετερισμός λειτουργιών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τρομοκρατία, εμπόριο όπλων και προδοσία.

«Αυτοί που κάποια στιγμή πίστεψαν σε αυτόν τον τύπο διαπιστώνουν σήμερα ότι πρόκειται για χυδαίο εγκληματία του χειρότερου διαμετρήματος».

Το CNN επικοινώνησε με την ομάδα του Γκουαϊδό, όμως ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε να σχολιάσει.