
Ευχάριστα τα νέα που μας φέρνει η Εθνική Τράπεζα! Παρά το κλείδωμα της αγοράς, παρά τα μηδενικά έως και πενιχρά έσοδα των ταμείων των όσων μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων έχουν απομείνει ακόμα, παρά την αύξηση των πάσης φύσεως χρεών τους βαφτισμένη ως «μέτρα στήριξης», φαίνεται πως οι μισές (το 52% συγκεκριμένα) τα πήγαν μια χαρά και τώρα είναι έτοιμες και δυνατές να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους χωρίς αυτά πλέον! Δεν μας λέει όμως τίποτα για το τι έγιναν οι υπόλοιπες, το 48% δηλαδή! Τέλος πάντω, πάμε παρακάτω. Μιλάμε βεβαίως αποκλειστικά για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι για τις αλυσίδες των ξένων συμφερόντων που απέσπασαν την μερίδα του λέοντος όλη αυτή τη περίοδο.
Μπράβο λοιπόν, για να δούμε τι διατυπώνεται ακριβώς από τους «ειδικούς» της Εθνικής Τράπεζας (αλήθεια, παρατηρήσατε μήπως πως το επίθεμα «της Ελλάδος» έχει «φύγει» οριστικά πλέον και από τις προσώψεις των καταστημάτων της τράπεζας;): [… Χρήσιμο εργαλείο αποτέλεσαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης την περίοδο της πανδημίας, καθώς επέτρεψαν στη πλειοψηφία αυτών (52%) να αντλήσουν την ρευστότητα που χρειάζονταν για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, σύμφωνα με νέα μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης βοήθησαν ώστε η μείωση του κύκλου εργασιών και των κερδών να μην μεταφραστεί σε ανατροπή της αναπτυξιακής δυναμικής των ΜμΕ, την οποία σκοπεύουν να συνεχίσουν με το πέρας της πανδημίας. Τέλος, εκτιμάται πως το 67% του τομέα (το οποίο αντιστοιχεί στο 75% της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας) μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του δίχως να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας σε μία ενδεχόμενη παύση της παροχής μέτρων στήριξης…]
Κάπως διαφορετικά όμως μας τα λέει η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου οικονομικών:
[… Aπό το νέο έτος ξεπαγώνουν σταδιακά οφειλές ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα από το 2022 θα πρέπει να επιστραφούν σταδιακά 5,3 δισ. ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, να αποπληρωθούν χρέη προς την εφορία ύψους 2,26 δισ. ευρώ, χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ την ίδια στιγμή θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά των δανείων που βρίσκονται σήμερα σε αναστολή και αγγίζουν τα 29 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιταγές που είναι σε αναστολή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό των επιταγών που εκδίδεται σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 5-6 δισ. ευρώ. Αν και για όλα τις οφειλές υπάρχουν ρυθμίσεις, ωστόσο είναι άγνωστο πόσοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις…]
Η Έρευνα Συγκυρίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μπορεί να ανευρεθεί στην ενότητα Κλαδικές Αναλύσεις του E.Spot (online περιοδικό της Εθνικής Τράπεζας) στην ακόλουθη ιστοσελίδα:
https://www.nbg.gr/el/the-group/press-office/e-spot/reports/smes-pandemic-2021
Εσείς τώρα, διαλέγεται και παίρνετε! Αναλόγως του τι ψηφίζετε βεβαίως, πόσο «διαπλεκόμενοι» είσαστε και σε ποια εισοδηματική τάξη ανήκετε, στους ιδιώτες ή στους κρατικοδίαιτους! Έτσι πήγαινε πάντοτε στο παρελθόν, έτσι πάει και τώρα!
Άρης Παπαμιχαήλ
Οικονομολόγος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων