Μια Έκθεση του Κογκρέσου με χάρτη του Economist  με «ΤΔΒΚ» και εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία!

ΟΝΗΣΙΛΟΣ > Μια Έκθεση του Κογκρέσου με χάρτη του Economist  με «ΤΔΒΚ» και εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία!

Ονήσιλος 22 Ιανουαρίου 2023

ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΑΜΥΝΑΚΥΠΡΙΑΚΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΑΟΖΈκθεση του Κογκρέσου με χάρτη του EconomistΤΔΒΚ

Print Friendly, PDF & Email

22/1/2023

γράφει η Φανούλα Αργυρού

FOR THE ATTENTION OF THE SPEAKER OF THE US HOUSE OF REPRESENTATIVES AND BOTH THE MAJORITY AND MINORITY LEADERS IN THE US SENATE

Μια Έκθεση του Κογκρέσου με χάρτη του Economist  με

«ΤΔΒΚ» και εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία!

Η Υπηρεσία Έρευνας του Αμερικανικού Κογκρέσου δημοσιοποίησε, ανανεωμένη με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2023, μια Έκθεσή της για τις σχέσεις Τουρκίας/ΗΠΑ και η οποία ετοιμάστηκε για τα Μέλη και Επιτροπές του Αμερικανικού Κογκρέσου την οποία αρχικά βρήκαμε με 27 σελίδες εδώ:https://sgp.fas.org/crs/mideast/R44000.pdf Συγγραφείς, δύο Ειδικοί Για Θέματα Μέσης Ανατολής, Jim Zanottiκαι Clayton Thomas. Οι συγγραφείς έχουν ετοιμάσει τέτοιες εκθέσεις και προηγουμένως.

Η ίδια Έκθεση αντικαταστάθηκε εν τω μεταξύ με νέα ανανέωση με 68 σελίδες η οποία βρίσκεται τώρα εδώ: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/R/R41368 

Καθώς όμως η εν λόγω Έκθεση φαίνεται φορτικά βασισμένη πάνω σε πηγές ΜΜΕ (όπως BBC, FinancialTimes και New York Times) παρά σε πρωτογενή πηγές ή μαρτυρίες βασισμένες σε ακαδημαϊκές αναλύσεις, δεν φαίνεται να έτυχε σοβαρής ακαδημαϊκής έρευνας και ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κόλαφος» για την Τουρκία όπως την παρουσίασαν κάποιοι στην Αθήνα. (Όταν αναφέρθηκαν στη πρώτη της ανανέωση.)

Επικεντρώνομαι όμως  στην ανανεωμένη έκδοση των  68 σελίδων όπου οι συγγραφείς, στη σελίδα 35 χρησιμοποίησαν ξανά ένα χάρτη με τίτλο «Competing Claims in the Eastern Mediterranean» που αντέγραψαν, «with slight modifications», από το βρετανικό περιοδικό «Economist» που περιλήφθηκε σε άρθρο του στις 20 Αυγούστου του 2020, ο οποίος αναφέρεται σε ΑΟΖ και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, και στον οποίο πάνω από την Κύπρο – γράφει επιγραμματικά «Διεκδικούν (claim)  αμφότερες η Κύπρος και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ως επίσης στο χρονολογικό τους σελ. 33 γράφουν ότι το 1974 « Η Τουρκία μετά από ένα ελληνικό πραξικόπημα έκανε εισβολή και κατέχει το βόρειο ένα τρίτο της νήσου» και στη σελίδα 19 παραδέχονται ότι «… ΤΔΒΚ σημαίνει Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου που μόνο η Τουρκία την αναγνωρίζει».  Όμως οι συγγραφείς δεν εξηγούν ότι η κατοχή της Τουρκίας συνεχίζεται και είναι παραβίαση του διεθνούς νόμου, όπως επιβεβαιώθηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 550 του 1984. Αυτό το ψήφισμα όχι μόνο αναφέρεται σε «κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» αλλά περιγράφει την «ΤΔΒΚ» ως «νομικά άκυρη» («legally invalid»). Επίσης, το ψήφισμα «καταδικάζει όλες τις αποσχιστικές ενέργειες». 

Αυτά το ερωτήματα ενισχύονται όταν στο χάρτη αναφέρονται τα εξής: “Source: Main map created by theEconomist with slight modifications by CRS” («Πηγή: Κύριος χάρτης δημιουργήθηκε από τον  Economist με μικρές τροποποιήσεις από την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου».) Εφόσον λοιπόν έγιναν μικρές τροποποιήσεις στο χάρτη του «Economist» είναι άξιο απορίας γιατί δεν διορθώθηκε και η ανακρίβεια σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και το παράνομο καθεστώς!

Στις 13 Ιανουαρίου 2023 έστειλα ηλεκτρονική επιστολή στους συγγραφείς  κ.κ. Jim Zanotti και Clayton Thomasμε αντίγραφα στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων ΗΒ κ. Χρήστο Καραολή και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα κ. Φίλιππο Κρίστοφερ στις ΗΠΑ και άλλους, ζητώντας άμεση διόρθωση στο χάρτη στην εν λόγω Έκθεση προς τα Μέλη και Επιτροπές του Κογκρέσου και απολογία την οποία ευχαρίστως θα δημοσιεύσω αν δοθεί.

Δεύτερη ανακρίβεια

Παράλληλα να προσθέσω και μια επιπρόσθετη ανακρίβεια στο χάρτη του «Economist» που χρησιμοποίησαν οι δύο συγγραφείς του Τμήματος Έρευνας του Κογκρέσου. Παρόλο που τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και κατεχόμενων Παλαιστινιακών περιοχών είναι σωστά, μαρκαρισμένα με διακεκομμένες γραμμές (dotted lines),  οι γραμμές κατάπαυσης του πυρός (στη ΚΔ)  – στη μέση των οποίων βρίσκεται η λεγόμενη «νεκρά ζώνη – buffer zone» που ελέγχουν στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών – που χωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την κατεχόμενη βόρεια πλευρά αυτού του κυρίαρχου κράτους δεν είναι μαρκαρισμένες με τον ίδιο τρόπο αλλά με μια συνεχή γραμμή.  Ο τρόπος αυτός δημιουργεί τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι γραμμές κατάπαυσης του πυρός είναι και … διεθνή «σύνορα»!

Ο «Economist» και η βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου

Το βρετανικό περιοδικό “Economist” όμως είναι γνωστό για την υποστήριξή του προς την βρετανική πολιτική έναντι του λεγόμενου Κυπριακού.

Από νωρίς το 1975, συγκεκριμένα στο τεύχος του 8 Μαρτίου 1975 με τίτλο «Μια διέξοδος για την Κύπρο» («Away out for Cyprus») είχε δημοσιεύσει χάρτη υποστηρίζοντας λύση συνομοσπονδίας με δύο «componentparts».  Παράλληλα με το  βρετανικό Φόρειν ΄Οφις που προσπαθούσε να πείσει ακριβώς τον ίδιο καιρό την Κυπριακή  Δημοκρατία και την  Ελληνική Κυβέρνηση να δεχθούν την δι-κοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. (Βιβλίο γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019).

 Economist 8.3.1975

«Αδούλωτη Κερύνεια»

Στις 14.1.2023, ακολούθησε παρόμοια ηλεκτρονική επιστολή και από τον πρόεδρο του προσφυγικού σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» προς τους συγγραφείς και άλλους παραλήπτες ζητώντας επανόρθωση της ανακρίβειας.

Ερωτάται επομένως η Ηγεσία του Αμερικανικού Κογκρέσου στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να  αναμένουμε άραγε διορθωτική πράξη από τους συγγραφείς του Κογκρέσου σεβόμενοι την «στρατηγική σύμμαχο» των ΗΠΑ, ονόματι ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή θα επικρατήσει η «πολιτική» του βρετανικού «Economist»;

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο