Χωρίς να παραθέσει στοιχεία που να αντικρούουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή, σπεύδει να μιλήσει για «fake news»

«Fake news» θεωρεί πως διασπείρουν αυτοί που μιλούν «για μεγάλης έκτασης καταστροφή στην Θεσσαλία», αλλά και για «πενταετή χρόνο αποκατάστασης της παραγωγικής γονιμότητας του εδάφους», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Έτσι ο κάμπος της Θεσσαλίας σαρώθηκε από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και η καταστροφή ξεπερνά τις ζημιές που έγινα σε όλο τον Β’ΠΠ στην περιοχή αλλά ο Λ.Αυγενάκης κάνει λόγο για «fake news».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Άκουγα προ ημερών κάτι που αφορά το αντικείμενό μας ότι η γη έχει υποστεί τέτοιο σοκ που για να ξαναπάρει μπροστά και να καλλιεργήσει θα περάσουν πέντε ολόκληρα χρόνια. Το ακούω και παθαίνω σοκ. Φώναξα λοιπόν τους επιστήμονες τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου, και σας πληροφορώ ότι καμία σχέση με αυτά τα fake news η άποψη των επιστημόνων».

Με τέτοια καταστροφή σε εδάφη αλλά και κτηνοτροφία το 1% πάνω ή κάτω δεν αλλάζει τα όσα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν από την κακοκαιρία Ιανός και μετά.

Ο Λ.Αυγενάκης σχολίασε και την αποτελεσματικότητα των έργων που έγιναν μετά τον Ιανό, και τα βρήκε όλα σωστά γενόμενα, σχολιάζοντας πως η πόλη της Καρδίτσας, που είχε θωρακιστεί μετά τον Ιανό, δεν υπέστη ζημιές.

Ερώτημα βέβαια είναι γιατί εφόσον δεν κινδύνευε η Καρδίτσα, εστάλη μήνυμα του 112 και στους κατοίκους της Καρδίτσας.

Ανυπολόγιστη η ζημιά και στην κτηνοτροφία

Η κακοκαιρία που έπληξε την Θεσσαλία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά και στην κτηνοτροφία.

Μέχρι στιγμής, σήμερα Τετάρτη 13/9, είχαν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ τα εξής νεκρά ζώα:

  1. 49.050 Αιγοπρόβατα
  2. 19.295 Χοίροι
  3. 4.186 Βοοειδή
  4. 40.330 Πτηνά

Για τη διαχείριση

Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.

Χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.

Βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.