Ποιος λέει αλήθεια;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των νέων ταυτοτήτων λέγοντας ότι δεν θα έχουν τσιπάκια, ενώ μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ο Κώστας Κυρανάκης είχε πει ότι θα έχουν!

Ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν θα μιλήσω για τα fake news που διακινούν επιτήδειοι. Θεωρώ ότι είναι μειοψηφία. Ούτε τσιπάκια έχουν ούτε μικρόφωνα. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού. Ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλαιού τύπου γιατί σε λίγο δεν θα ισχύουν οπότε τζάμπα μπαίνουν στην ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη έχουν αναφέρει πως οι νέες ταυτότητες πρέπει να έχουν τσιπάκι.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης είχε πει πριν μερικές ημέρες σε ερώτηση για το αν οι νέες ταυτότητες πρέπει να έχουν τσιπάκι:

«Διότι αν θέλει ο πολίτης σε μία δημόσια υπηρεσία που υποστηρίζει την δυνατότητα να ταυτοποιηθεί περνώντας την κάρτα του, έτσι θα μπορεί να το κάνει. Δεν υπάρχει άλλη χώρα πλην της Ελλάδας και της Ιταλίας που υπάρχουν χάρτινες ταυτότητες». Άρα θα έχουν τσιπάκι.

Συνεπώς, ή ο πρωθυπουργός κάτι δεν είπε σωστά η κάτι έκανε λάθος το στέλεχος της κυβερνήσεως του Κώστας Κυρανάκης.

Οι ασάφειες πάντα προκαλούν δυσπιστία σε μία ήδη δύσπιστη κοινωνία που έχει συνηθίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της να της λένε ψέματα.

Θα πρέπει να ξέρουν στην κυβέρνηση πως ανεξάρτητα αν αρέσει η άποψη μίας μειοψηφίας που θεωρεί πως η νέα ταυτότητα κρύβει κάτι πονηρό από πίσω της, οφείλουν να την σεβαστούν.

Και όχι να θυμούνται τους ανθρώπους αυτούς μόνο όταν προκηρύσσονται εκλογές.

Πάντως, δεκάδες πρόσωπα που έχουν βγει μπροστά για να υπερασπιστούν την επιλογή της κυβέρνησης, δεν λένε πως δεν θα υπάρξει ζήτημα παρακολούθησης για τους πολίτες αλλά προωθούν το αφήγημα «Άμα είσαι νόμιμος και καλός άνθρωπος τι σε νοιάζει αν σε παρακολουθούν; Έχεις τίποτε να κρύψεις;» όπως στην περίπτωση του Μητροπολίτη Δωδώνης.

Αφήγημα που προώθησε επίσης ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποιώντας την λεγόμενη αντίστροφη ψυχολογία.

Ο άλλοτε κατ’ εξοχήν πολέμιος των νέων ταυτοτήτων, υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τώρα που είναι κυβερνητικό στέλεχος… αποκήρυξε αυτά που έλεγε ενάντια στην επιβολή τους λίγο πριν από δέκα χρόνια, λέγοντας μάλιστα πως είναι περιττό να ανησυχούν οι πολίτες καθώς τα smartphones μαζί με την Google καταγράφουν ότι λένε και τους παρακολουθούν!

Δηλαδή με λίγα λόγια ο υπουργός λέει, «Αφού σε παρακολουθούν που σε παρακολουθούν, τι σε νοιάζει αν σε παρακολουθήσουν λίγο παραπάνω;»