Σταθερά προκλητικός και είρωνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, όπου επίσης δεν ζήτησε καμία συγνώμη, ούτε ανέλαβε κάποια ευθύνη για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στη χώρα μας από τις αμέτρητες αδηφάγες δασικές πυρκαγιές, το μόνο που έκανε για μια ακόμη φορά, ήταν να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να εξαπολύει κατηγορίες κατά των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμη κι όταν παρουσιάζουν αδιάσειστα στοιχεία.
Το χειρότερο όλων, δε, ήταν πως δεν δίστασε να κάνει μαύρο χιούμορ για τα καμένα, υποστηρίζοντας, ορμώμενος από τις θεωρίες συνωμοσίας -όπως τις χαρακτήρισε- για τις ανεμογεννήτριες, δηλώνοντας χωρίς καμία ντροπή πως, από τη στιγμή που ο νόμος επιτρέπει -υπό προϋποθέσεις- την τοποθέτηση ανεμογεννητριών μέσα στα δάση, τότε «εκείνοι» που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες, θα καίνε τα δάση για να μην μπαίνουν!
Κατά τ’ άλλα, ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας τη δευτερολογία του, έκανε κατά πως συνηθίζει «χιουμοράκι», αναφέροντας πως «γνωρίζαμε –μετά τις εθνικές εκλογές- ότι στην Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό, σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα», σε σχόλιό του για τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών.
Κατόπιν άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για την πρωτολογία του, αναφέροντας «λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», και προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο. «Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ», συμπλήρωσε.
«Είπατε κ. Ανδρουλάκη ότι στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερα στρέμματα από το 2007. Έρχεστε εδώ και διαβάζετε μια ομιλία χωρίς να ακούτε τι έχει πει ο συνομιλητή σας πριν. Χάσαμε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας το 2007 ενδεχομένως για πάντα. Αντίθετα το κομμάτι του πευκόδασους αναγεννήθηκε. Μας λέτε ότι κάηκαν περισσότερα στρέμματα, παραγνωρίζοντας την ουσία που μόλις σας είπα. Η συζήτηση που κάνουμε δεν πρέπει να είναι επιπέδου ατάκας», ανέφερε επίσης.
«Το 2018 χάσαμε λίγα στρέμματα, αλλά χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι»
«Οι στατιστικές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους και οι αριθμοί. Ας μην τους χρησιμοποιούμε αποσπασματικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στα στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές από το 2006, όπως είναι αναρτημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων και πρόσθεσε: «Αν δείτε τα γραφήματα –δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των στοιχείων– θα διαπιστώσετε ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει κυκλικότητα στο φαινόμενο. Έχουμε κάποιες καλές χρονιές ως προς την έκταση των καμένων και κάποιες κακές χρονιές. Και πράγματι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε 3 πολύ κακές χρονιές. Το 2007, το 2021 και το 2023».
«Στα μεσογειακά κλίματα δυστυχώς είχαμε κι θα έχουμε πυρκαγιές. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών. Σίγουρα είναι επιβεβλημένο να συνομιλούμε με άλλες μεσογειακές χώρες και να ανταλλάσσουμε γνώση και πρακτικές. Συνομιλήσαμε με τους Πορτογάλους που έχουν ένα πολύ καλό σύστημα για να φτιάξουμε και το δικό μας σύστημα Πολιτικής Προστασίας», είπε.