epa07016051 An attendee looks out over the food court at the GSMA Mobile World Congress Americas at the LA Convention Center in Los Angeles, California, USA, 12 September 2018. The Mobile Word Congress Americas demonstrates the latest technologies and devices in the Internet of Things. EPA/MIKE NELSON

Τι λένε εκπρόσωποι μεγάλων εταιριών τεχνολογίας…

Ετοιμαστείτε για το Internet of Things, ένα τεράστιο δίκτυο που θα συνδέει τα πάντα, αντικείμενα και ανθρώπους!

Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και το τσιπάκι του Έλον Μασκ (δείτε ΕΔΩ)!

Το internet of things όπως το αποκαλούν, συνδέει τα πάντα σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, ανθρώπους και αντικείμενα, από την τοστιέρα του σπιτιού μας μέχρι τις υπερυψηλής ευκρίνειας τηλεπικοινωνίες.

Δείτε οπωσδήποτε ΕΔΩ τι είχε πει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος σε σχετικό άρθρο το 2020, ο οποίος δικαιώνετα πανηγυρικά ακόμα μία φορά!

Με την τεχνολογία του Internet of Things (IoT) ασχολούνται πλέον και εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες εξαγοράζονται από μεγάλες πολυεθνικές.

Δείτε στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί τι αναφέρουν για τα τεχνολογικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών και τι ετοιμάζεται για το άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται ότι το σχετικό συνέδριο έγινε στην Ελλάδα!

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου:

Σύντομα θα υπάρχουν τσιπάκια παντού

Πως η τεχνολογία των ημιαγωγών αλλάζει κάθε πτυχή της ζωής μας

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2023 – Το μέλλον της βιομηχανίας των ημιαγωγών, οι αναρίθμητες εφαρμογές σε σχεδόν κάθε προϊόν της καθημερινότητας, οι προκλήσεις για την συνέχιση της βελτιστοποίησης των επιδόσεων και τα όρια του «νόμου του Μουρ» ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο πρώτο μέρος του συνεδρίου “Atoms to Algos” που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλό και για κακό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιείται για σπουδαία πράγματα. Ό,τι μπορεί να ψηφιοποιηθεί, θα ψηφιοποιηθείΣχεδόν τα πάντα, ακόμα και οι καρέκλες που καθόμαστε ή τα ποτήρια στα οποία πίνουμε τον καφέ μας στο μέλλον μάλλον θα περιέχουν τσιπάκια» τόνισε ο Κώστας Μάλλιος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Applied AI Business Unit της Applied Materials, που προέβλεψε ότι η βιομηχανία των ημιαγωγών θα διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια και θα φτάσει στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2030.

Προετοιμαζόμενη για αυτό το μέλλον, η Applied Materials χτίζει το “EPIC Center” στη Santa Clara των ΗΠΑ, μία επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία χρόνια. «Τέτοια κέντρα μπορούν να αναπτυχθούν και αλλού, για παράδειγμα στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάλλιος, που εξήγησε τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης που δίνει το European Chips Act και η απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) να επενδύσουν στην τεχνολογία των ημιαγωγών. «Εμείς επενδύσαμε στην Ελλάδα γιατί υπάρχει ταλέντο και το προϊόν είναι σπουδαίο» σημείωσε αναφερόμενος στην εξαγορά της Think Silicon από την Applied Materials.

Στην όλο και μεγαλύτερη κάθετη ολοκλήρωση software και hardware και στο ρόλο κλειδί που θα παίξουν τα chiplets αναφέρθηκε ο Πολυχρόνης Ξεκαλάκης, Distinguished Engineer -Chief Architect της NVIDIA, παρουσιάζοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα του “NVIDIA autonomous Drive Software” με τα αυτοκίνητα να είναι παρκαρισμένα στο πάρκινγκ της εταιρείας. «Είναι φανταστικό, όλα αυτά τα συστήματα είναι πολύ δύσκολο να τα κάνεις σωστά αν δεν έχεις πλήρη έλεγχο στην ανάπτυξή τους» σημείωσε. «Οι παραδοσιακές μέθοδοι επίτευξης επιδόσεων επιβραδύνονται. Η κάθετη ολοκλήρωση παρέχει σημαντικά οφέλη σε όσους είναι σε θέση να κάνουν την επένδυση, δίνονται πολλές νέες ευκαιρίες για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προβλημάτων μηχανικής. Παράλληλα είναι αποτελεσματικότερη η δημιουργία πλατφορμών και όχι μόνο υλικού» κατέληξε.

«Η τεχνολογία των ημιαγωγών αγγίζει και μεταμορφώνει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας (τα σπίτια, τα εργοστάσια, την οδήγηση, τα παιχνίδια, δεν υπάρχει πτυχή του σύγχρονου κόσμου που δεν την επηρεάζει» τόνισε ο Dino Bekis, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Ομάδας Wearables & Mixed Signal Solutions της Qualcomm. Η Qualcomm έχει επενδύσει ευρέως στην Επαυξημένη Πραγματικότητα καθώς θεωρεί ότι θα είναι η επόμενη κινητή πλατφόρμα (mobile platform) έχοντας πλέον στο επίκεντρο όχι το smartphone αλλά τα wearables.

Όπως τόνισε ο Dino Bekis, η βιομηχανία ημιαγωγών ανήλθε σε 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2021, με παγκόσμια έσοδα που ξεπερνούσαν τα 600 δισ. δολάρια το 2022 και πάνω από 90 δισ. δολ σε Έρευνα και Ανάπτυξη το 2021.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA)