
Όταν η δημοκρατία αποσυντίθεται, οδηγεί σε αναρχία ή δικτατορία. Όταν η κοινωνία κατακερματίζεται, οδηγεί σε συγκρούσεις ή εμφύλιο. Όταν το δίκαιον αποδομείται, οδηγεί σε απειθαρχία ή αυτοδικία. Όταν συμβαίνουν μαζί όλα τα προαναφερόμενα, συνεπικουρούμενα και από άλλους δυσμενείς παράγοντες όπως π.χ. έλλειψη τροφίμων, τότε το χάος είναι βέβαιον. Και μάλιστα πρόκειται για απροβλέπτων καταστάσεων χάος.
Η έλλειψη τροφίμων στην Ελλάδα πρέπει να θεωρείται προσεχώς βεβαία διότι η φετινή παραγωγή των αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαιτέρως χαμηλή. Στα σιτηρά η στρεμματική μείωση της παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 30 – 40% (επίσημες εκτιμήσεις λόγω Covid-19), χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν ότι κάθε χρόνο καλλιεργείται όλο και λιγότερη εύφορος γη λόγω π.χ. δενδροφυτεύσεων, φωτοβολταϊκών πάρκων, κλπ.
Οι απαιτούμενες εισαγωγές για καλυφθεί το έλλειμμα τροφίμων στην Ελλάδα προϋποθέτουν υπερπαραγωγή σε κάποιες άλλες περιοχές του πλανήτη (πράγμα που δεν συμβαίνει) και απρόσκοπτες μεταφορές και εμπόριο (πράγμα που επίσης δεν συμβαίνει) και αυτό διότι και σε πολλές άλλες χώρες υπήρξαν μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές παραγωγές βασικών αγροτικών προϊόντων όπως π.χ. σε Καναδά, Κροατία, Γαλλία, κλπ.
Παράλληλα, το διεθνές εμπόριο κλονίζεται λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών των καυσίμων. To κόστος μεταφοράς των containers από την Κίνα υπερεξαπλασιάσθηκε, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα προϊόντα για τον καταναλωτή θ’ ακριβύνουν πάρα πολύ τους προσεχείς μήνες. Πολλοί ήδη μιλάνε επισήμως ακόμα και για επταπλασιασμό των τιμών στις υπεραγορές (super markets).
Οι αυξήσεις των τιμών όλων των αγαθών θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των ήδη εντέχνως φτωχοποιημένων νοικοκυριών. Ο συνολικός πλούτος που υπάρχει στα ελληνικά νοικοκυριά μειώνεται διαρκώς δραστικά, λόγω του ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί λόγω περιορισμού οικονομικών δραστηριοτήτων, οι μισθοί μειώνονται, η ανεργία γιγαντώνεται, οπότε το επικείμενο αποτέλεσμα θα είναι η πείνα σε πολλούς συνανθρώπους μας, αρχικά στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια στον πρώην δημόσιο ο οποίος ουσιαστικά θα απομειώνεται συνεχώς και τελικά, έως το 2030 θα έχει καταργηθεί εντελώς. Θα έχει αντικατασταθεί από τις «Ανεξάρτητες Αρχές» που ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά!
Οι συνεχείς τεράστιες αυξήσεις σε ΟΛΕΣ τις πρώτες ύλες έχουν πάντοτε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών σε κάθε υλικό και προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν αυξάνονται οι τιμές των πρώτων υλών, το κόστος της ενέργειας και τα ναύλα των μεταφορών, όσο και να μειωθεί περισσότερο το ημερομίσθιο των εργαζομένων με ζητούμενο την «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», για το καλό του συνόλου υποτίθεται πάντα, το σίγουρο είναι ότι τα τελικά προϊόντα, ειδικά τα τρόφιμα, θα είναι προσιτά σε πολύ λίγους τελικά, σε εκείνους που υπηρετούν και εξυπηρετούν την νομενκλατούρα της «εξουσίας», παντός «χρώματος» και ‘προσανατολισμού».
Γι αυτό, φρόντισαν να χαθεί η αυτάρκεια από όλες τις χώρες, προϋπόθεση της υγιούς οικονομικής ανάπτυξης που θα έπρεπε να έχουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ηγέτες των χωρών που ισχυρίζονται ότι επιθυμούν το καλό των πολιτών. Με την σταδιακή αύξηση των τιμών στα πολυκαταστήματα σε συνδυασμό με τις μειώσεις των αποδοχών και την ανεργία, μειώνονται γρήγορα και οι αποταμιεύσεις των ανθρώπων που εναπόθεσαν τα εναπομείναντα χρήματά τους στα «στρώματά» τους. Οι ίδιοι άνθρωποι πάλι από την άλλη, πιστεύουν ότι θα τους βγάλουν από αυτή τη δυστοκία … αυτοί που τους έφεραν μεθοδικά και προγραμματισμένα σ’ αυτό το χάλι. Και αναρωτιέμαι ειλικρινά, πόσες ώρες πρέπει να μένει κάποιος μπροστά στην τηλεόραση για να πάθει κάτι τέτοιο;
Από την άλλη, ο εκ των έσω συντονισμένος πολυκερματισμός των Ελλήνων από το ποδόσφαιρο και την πολιτική μέχρι σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, δημιουργεί ένα κοινωνικό μείγμα άκρως εύφλεκτο. Αν προσθέσουμε δε σε αυτό τις έξωθεν επιβουλεύσεις εδαφών και θαλασσών μας και την έσωθεν μεταβολή της φυλετικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής σύνθεσης των γηγενών κατοίκων μάλλον θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει ήδη την «αντίστροφη μέτρηση»!
Αυτά λένε τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι ενδείξεις. Χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν ο εξής σημαντικός παράγων. Τι θα γίνει αν π.χ., ως παράδειγμα το αναφέρω, αρχίζουν να «χαιρετάνε τον πλάτανο» οι εμβολιασμένοι ή κάποια άλλη πληθυσμιακή ομάδα; Πως θ’ αντιδράσει κάποιος που έμαθε ότι εξαπατήθηκε; Αυτό το λέω επειδή όπως ισχυρίζονται κάποιοι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη τις παρενέργειες των εμβολίων ή της πείνας. Υποθετικό το ερώτημα, ίσως χωρίς σημασία, απλώς αναφέρεται για να δειχθεί ότι μπορεί να προκύψουν και άλλοι παράγοντες που είναι ικανοί για εντονότερες ασύμμετρες καταστάσεις.
Θα μου πείτε βεβαίως πως κάτι θα γίνει, θα μας βοηθήσουν οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, οι φίλοι μας, ο πανάγαθος τέλος πάντων. Σύμφωνοι, αλλά ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και Εκείνος για να βοηθήσει θέλει πρόσκληση. Προσευχή εγκάρδια. Ένα προσευχητάρι, ένα Ψαλτήρι, οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας, είναι ισχυρά όπλα ειδικά εκ καιρώ κινδύνων. Αλήθεια, πόσο χρόνο αφιερώνουμε καθημερινά σε αυτό;
Άρης Παπαμιχαήλ
Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων