«Το συνολικό τίμημα που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι 47 εκατομμύρια δολάρια» αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο

Μέχρι τη Ρωσία έφτασαν οι ειδήσεις που «έβγαλε» η συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ Νίκου Δένδια στον Real FM, καθώς το ρωσικό πρακτορείο Tass αναφέρεται στην πρόθεση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας για πώληση πυρομαχικών στο Κίεβο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ
Η εν λόγω είδηση δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει ανησυχία στη Μόσχα, καθώς η εμμονική προσήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη λάθος πλευρά της ιστορίας, διαρρηγνύει τα ιστορικά ελληνορωσικά δεσμά, που εδράζονται σε κοινές γεωπολιτικές, πολιτισμικές και αξιακές συνιστώσες. 
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα ή πυρομαχικά που λήγουν στην Ουκρανία» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Επιπλέον, το Tass φέρνει στην επιφάνεια την απάντηση του ΥΠΕΘΑ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», σύμφωνα το οποίο Ηνωμένες Πολιτείες του ζητούν όπλα για την Ουκρανία ως αντάλλαγμα για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.
Το πρακτορείο παραθέτει την θετική πρόθεση του Νίκου Δένδια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και την επιβεβαίωσή του ότι «πυρομαχικά, τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο.
«Είναι χρήσιμο πράγματα τα οποία, είτε μας περισσεύουν, είτε θα λήξουν και άρα θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε, να μπορούμε να τα πουλήσουμε και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουμε κάτι άλλο. Επειδή έχουμε “πέλαγος αναγκών”. είναι πολύ-πολύ χρήσιμα τα δεκάδες εκατομμύρια που μπορούμε να πάρουμε από ορισμένα πράγματα» εξήγησε ο κ. Δένδιας, αιτιολογώντας μια κίνηση που δεδομένα θα απασχολήσει τη ρωσική διπλωματία.
Στο σχετικό δημοσίευμα αναδεικνύεται και ρεπορτάζ ελληνικής ιστοσελίδας, που αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αγοράσουν 50 χιλιάδες βλήματα 105 mm, 20 χιλιάδες βλήματα 155 mm και βλήματα 5 χιλιάδες 203 mm από την Ελλάδα για την αναπλήρωση των ουκρανικών αποθεμάτων όπλων.
«Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, οι διαπραγματεύσεις για αυτό βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το συνολικό τίμημα που επιδιώκει η ελληνική πλευρά είναι 47 εκατομμύρια δολάρια. Σε σχέση με την πρόθεση των ελληνικών αρχών να πουλήσουν οβίδες στις ΗΠΑ για προμήθειες στην Ουκρανία, η ελληνική ιστοσελίδα σημείωσε ότι η αμυντική ικανότητα των ελληνικών νησιών θα αποδυναμωθεί, επομένως είναι απαραίτητο να αναπληρωθούν άμεσα οι προμήθειες πυρομαχικών, καυσίμων και τροφίμων στα νησιά και στην περιοχή του Έβρου στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα.» καταλήγει το ρωσικό δίκτυο, επικαλούμενο τα δημοσιεύματα από τη χώρα μας.

τασσ.JPG

Στη λάθος πλευρά της ιστορίας για μια ακόμη φορά

Oι νατοϊκές διαβεβαιώσεις του Νίκου Δένδια επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την ιστορικά λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη Ρωσία, η οποία βαθαίνει την εμπλοκή της στην ουκρανική σύγκρουση, χάνοντας οριστικά την εύνοια της Μόσχας.
Η ελληνική πλευρά υπερτονίζοντας σε ευρωατλαντισμό αναλαμβάνει να στείλει εξοπλισμό στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ λόγω αδυναμίας αποστολής οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο έχουν μετακυλίσει τη στρατιωτική ενίσχυση του καθεστώτος Zelensky στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο εξοπλισμός, που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία, εντάσσεται στο πακέτο της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα F35.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δική της συμφωνία με τις ΗΠΑ η Τουρκία δεν ανέλαβε καμία υποχρέωση να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στην Κρήτη (6/1/2024) και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε αποκλειστικά για την ενίσχυση της Ουκρανίας, θέμα που συνδέθηκε απόλυτα με τα F35.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την Αθήνα να μην μεταφέρει όπλα ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία και κάνει λόγο για «παράλογη επίδειξη εχθρότητας».

Η επιστολή Blinken και η συμφωνία ύψους 200 εκατ. ευρώ

Πριν την επίτευξη συμφωνίας ο Blinken είχε αποστείλει επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό προτείνοντας τη μεταφορά ή την πώληση των όπλων με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την Ουάσιγκτον ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα μπορεί να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία.
Εάν αυτά ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εκκρεμεί αξιολόγηση της κατάστασης και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες πιθανής πρόσθετης χρηματοδότησης για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Blinken στην επιστολή του.

Η Ελλάδα δίνει στην Ουκρανία S300 και TOR M1 που πήρε από τη Ρωσία

Στην επιστολή αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας Excess Defense Articles (EDA), ο Ελληνικός Στρατός θα παραλάβει δύο αεροσκάφη C-130H Hercules, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3B Orion και 60 μαχητικά οχήματα Bradley.
Η Αθήνα θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκτήσει έως και 40 νέα αεροσκάφη F-35, τρία περιπολικά σκάφη κλάσης Protector και ποικιλία οχημάτων.
Αναφέρεται επίσης η εξέταση αιτημάτων για προμήθεια τεσσάρων LCS (Littoral Combat Ships), παραδόσεις αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker και νέων αεροσκαφών C-130J Super Hercules.
Ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να μεταφέρει μια ευρεία γκάμα όπλων σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας υψηλής ικανότητας.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διατηρεί σύνταγμα που αποτελείται από τέσσερα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300PMU-1 με οκτώ πυροσβεστικές μονάδες και 32 εκτοξευτές στην Κρήτη.
Το S-300PMU-1 μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους 48N6, ενώ έχει βεληνεκές έως και 195 χιλιόμετρα.
Η Ελλάδα παρέλαβε τουλάχιστον 175 πυραύλους από τη Ρωσία μαζί με τα συστήματά της.

1_541.JPG

Να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί τέσσερα Tor-M1 με 16 εκτοξευτές πυραύλων, ενώ διαθέτει 21 συστήματα με 84 εκτοξευτές.
Το Tor-M1 έχει εμβέλεια 25 χιλιομέτρων.
Επίσης, ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 39 συστήματα Osa-AKM με τουλάχιστον 120 εκτοξευτές.
Ειδικά το Tor-M1 είναι το ικανότερο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα στην διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε υπηρεσία με τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία.
Το εν λόγω σύστημα με μεγάλο αριθμό χρηστών παγκοσμίως είναι βασικό κομμάτι της «αντιαεροπορικής ομπρέλας» της χώρας.

2_389.JPG

Σπάνε οριστικά οι ιστορικοί δεσμοί με τη Ρωσία

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει στην Ουκρανία φορτία όπλων, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων οχημάτων μάχης πεζικού και εκατοντάδες αντιαρματικές ρουκέτες, μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24/2/2024.
Η απόφαση να παρασχεθούν πιο προηγμένα όπλα στο καθεστώς του Κίεβο και μάλιστα αυτά που προμηθεύτηκε από την ίδια τη Ρωσία θα επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα.
Βέβαια πρόκειται για εξοπλισμό, που δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα στο πεδίο της μάχης αλλά προκαλεί την οργή της Ρωσίας και η Ελλάδα χάνει οριστικά και αμετάκλητα μία παραδοσιακή φίλη – χώρα.

Αυστηρή ρωσική προειδοποίηση στην Ελλάδα για τους S -300

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την Αθήνα να μην μεταφέρει τους S-300 στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα ήταν «παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία».
«Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, καθώς η ελληνική κοινή γνώμη είναι ήδη ανήσυχη», έχει διαμηνύσει η ρωσική διπλωματία.
Το Ria Novosti εξήγησε ότι η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα σήμαινε ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί των δυνατοτήτων που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα μία αντικατάσταση των S-300 με τους Patriots που θα μείωνε την εμβέλεια της επίγειας αεράμυνας από 150 σε 75 χιλιόμετρα».

Οι Ουκρανοί αποκαλύπτουν τον οπλισμό που στέλνει η Ελλάδα

Τον οπλισμό, που έστειλε και η Ελλάδα στην Ουκρανία, αποκάλυψε πρόσφατα το καθεστώς του Κιέβου μέσω ευχητηρίων μηνυμάτων προς τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για τα όπλα της νίκης.
Όπως αποκάλυψαν οι Ουκρανοί, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε το φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2023 το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας σε ένα ιδιότυπο καλεντάρι με τον οπλισμό, που έχει λάβει από το ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο αμερικανικό φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) το FIM-92 Stinger.
«Ο κατάλογος των χορηγών είναι μακρύς και περιλαμβάνει την Ολλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Δανία και την Ελλάδα.
Το όπλο έχει αποδείξει την αξία του στην προστασία των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής και των υποδομών από ρωσικά ελικόπτερα, αεροσκάφη και πυραύλους», αναφέρει χαρακτηριστικά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

www.bankingnews.gr