Η σκηνή με το ελικόπτερο που τελικά συνέθλιψε δυο παιδιά 6 και 7 χρονών και μια ιστορία γεμάτη τραγική ειρωνεία, που συγκλόνισε τον παγκόσμιο κινηματογράφο

Στη μαύρη σελίδα της ιστορίας του κινηματογράφου πέρασε η ταινία 1983 «Twillight Zone» με τον τότε σταρ της εποχής, Βικ Μόροου.

Ο 53χρονος Μόροου βρισκόταν στα γυρίσματα μιας σκηνής για την ταινία του Τζον Λάντις, λίγο πριν βρει ακαριαίο θάνατο.

Ο ήρωάς του έπρεπε να σώσει δύο παιδιά, τα οποία υποδύονταν οι παιδικοί ηθοποιοί Μάικα Ντιν Λε και Ρενέ Σιν-Γι Τσεν, από ένα ελικόπτερο που επιτίθετο.

Ένα λάθος, ωστόσο, στον υπολογισμό των πυροτεχνικών εκρήξεων απεδείχθη μοιραίο και μια σειρά από τραγικά γεγονότα μετέπειτα, έφεραν το θανατικό στο «Twillight Zone» να ταυτίζεται με ένα από τα πιο σοκαριστικά δυστηχήματα που συνέβησαν στον χώρο της τέχνης.

Tο ελικόπτερο Bell UH-1 Iroquois, το οποίο αιωρούνταν μόλις 25 πόδια πάνω από τους τρεις ηθοποιούς, βρέθηκε στα πυροτεχνήματα. Ο πιλότος στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ο έλικας της ουράς χτυπήθηκε από θραύσματα μετά από έκρηξη στη σκηνή για τον πόλεμο του Βιετνάμ και το ελικόπτερο συνετρίβη πάνω στους τρεις ηθοποιούς.

Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων, το αεροσκάφος συνέθλιψε την 6χρονη Τσεν, τον 7χρονο Ντιν Λε και τον Μόροου που τότε ήταν 53 ετών, ενώ ακόμη έξι άτομα κινδύνεψαν.

Η τραγωδία στο Λος Άντζελες δεν τελείωσε εκεί. Μάρτυρες στο τραγικό γεγονός ήταν και οι γονείς των μικρών παιδιών, που συμμετείχαν στην ταινία για τη συγκεκριμένη σκηνή.

«Θα σας κρατήσω ασφαλείς, παιδιά. Το υπόσχομαι. Τίποτα δεν θα σας πειράξει, το ορκίζομαι στο Θεό». Αυτή ήταν η ατάκα που θα έλεγε ο Μόροου, αν η σκηνή είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής και τα νέα για το δικαστήριο που ακολούθησε, μαθεύονταν αστραπιαία.

Ο σκηνοθέτης Λάντις και άλλα 4 μέλη της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του πιλότου του ελικοπτέρου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Παρόλα αυτά, αθωώθηκαν στο δικαστήριο.

Οι γονείς των Λε και Τσεν, μετά από μια σειρά πολλαπλών μηνύσεων, συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά για ένα άγνωστο ποσό.

Τραγική ειρωνεία – Ο Μόροου φοβόταν ότι θα εμπλακεί σε ατύχημα με ελικόπτερο
Μια ακόμη τραγική ειρωνεία ήρθε να ολοκληρώσει τη συγκλονιστική για το Χόλιγουντ υπόθεση, όταν τα media επανέφεραν στο προσκήνιο παλαιότερες δηλώσεις του Μόορου.

Χρόνια πριν, ο ηθοποιός είχε εκφράσει σε παλαιότερες δηλώσεις του, την φοβία που είχε ότι θα εμπλεκόταν σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

Σχεδόν μια δεκαετία πριν σκοτωθεί στη σκηνή με το ελικόπτερο, όταν γύριζε το «Dirty Mary Crazy Larry» το 1973, ο ίδιος επέμενε να έχει ένα συμβόλαιο ζωής ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων πριν γυρίσει σκηνές που αφορούσαν το ελικόπτερο στο οποίο θα επέβαινε. Όταν τον ρωτούσαν, ο Μόροου απαντούσε:

«Είχα πάντα ένα προαίσθημα ότι θα πέθαινα σε συντριβή ελικοπτέρου».