Ο φετινός διαγωνισμός Υποβρύχιας Φωτογραφίας συγκέντρωσε περισσότερες από 6.000 φωτογραφίες από 72 χώρες.

Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής σήμερα και τα βραβεία του φετινού διαγωνισμού Underwater Photographer of the Year (UPY) παρουσιάζουν τις εκθαμβωτικές και ενίοτε σπαραξικάρδιες ζωές των πλασμάτων στις θάλασσες του πλανήτη μας.

© Tony Reed / UPY 2023 / British Waters Compact Category Winner

Ο φετινός διαγωνισμός συγκέντρωσε περισσότερες από 6.000 φωτογραφίες από 72 χώρες και πολλές από αυτές καταγράφουν εντυπωσιακές σκηνές κάτω από την επιφάνεια του νερού: σαλάχια να γλιστρούν πάνω από την κυματιστή άμμο στον βυθό στα Νησιά Κέιμαν, μια όρκα να βουτά μέσα σε ένα κοπάδι ψαριών κοντά στη Νορβηγία.

© Enrico Somogyi / UPY 2023 / Compact Category Winner

Πολλές αποτυπώνουν τις σπαρακτικές επιπτώσεις της ρύπανσης και της κλιματικής κρίσης.

© J. Gregory Sherman / UPY 2023 / Wide Angle Category Winner

Μια φωτογραφία δείχνει μια μεγαλοπτεροφάλαινα να πεθαίνει από πείνα καθώς το ουραίο πτερύγιό της έχει παγιδευτεί σε σημαδούρες και σκοινιά και έχει σπάσει. «Τραβώντας αυτή τη φωτογραφία ήταν η πιο θλιβερή στιγμή που έχω βιώσει στον ωκεανό. Ιδιαίτερα επειδή έχω περάσει τόσον καιρό με τις μεγαλοπτεροφάλαινες κάτω από την επιφάνεια του νερού… και βλέποντας το πώς οι φάλαινες είναι τόσο ευφυή και ευαίσθητα όντα. Η φωτογραφία είναι μια αντανάκλαση του πώς υποφέρουν οι ωκεανοί μας, προϊόν του εγωϊσμού και της έλλειψης υπευθυνότητας του ανθρώπου» λέει ο φωτογράφος Álvaro Herrero López-Beltrán.

naftemporiki