Ο Δένδιας αναζητά στην Αρμενία πληροφορίες για το πως χρησιμοποιήθηκαν τα Bayraktar σε επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ηπροετοιμασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία είναι σε εξέλιξη και αυτό φαίνεται και από το τηλεφώνημα που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Πιο συγκεκριμένα ο Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα γενέθλια του. Τηλεφώνησε δηλαδή ο τούρκος πρόεδρος στον Μητσοτάκη για να του ευχηθεί για τα γενέθλια του.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η Αθήνα δεν έχει αυταπάτες σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό φάνηκε και από τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας από την Αρμενία: «Είναι γνωστό, η Αρμενία είναι μια ιστορική φίλη της Ελλάδας και υπάρχουν στενά αισθήματα μεταξύ του ελληνικού και του αρμενικού λαού. Αλλά η επίσκεψή μου έχει κι έναν πολύ πιο πρακτικό σκοπό, να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar.

Οι στενές σχέσεις, λοιπόν, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μας. Μπορούν να προσφέρουν την μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια.

Από την άλλη, υπάρχει ένα μεγάλο έδαφος συνεργασίας για το οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο εισηγήθηκα στο Υπουργικό Συμβούλιο εδώ και λίγες μέρες και το οποίο θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση».

Εν τω μεταξύ η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να δεσμευτεί περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου σε διεθνή εναέριο χώρο για αεροναυτική άσκηση από τις 4 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου. Ελλάδα αρνήθηκε γιατι η περιοχή που ζήτησε η Τουρκία περιλαμβάνει και ελληνικό εναέριο χώρο. Τουρκία προχώρησε μονομερώς στην έκδοση ΝΟΤΑΜ. Η Αθήνα απάντησε αντιστοίχως με ακυρωτική.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα φαίνεται πως ενισχύει και το βαλκανικό της «τόξο». Σήμερα έγινε η επίσημη ένταξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής Bayraktar στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η κρατική τουρκική ραδιοτηλεοραση TRT μετέδωσε σχετικά: «Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 εντάχθηκαν στο δυναμικό του αλβανικού στρατού, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ.

Ο Μπαϊρακτάρ σε ανάρτηση του στο Χ σημειώνει ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα και ότι σήμερα εγκαινιάστηκε η πρώτη Τακτική Αεροπορική Βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία.

Τα εγκαίνια της Αεροπορικής Βάσης στην Κουτσόβα είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Μπαϊρακτάρ και έγραψε τα εξής:

«Με την τελετή αυτή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 εντάχθηκαν στο δυναμικό του αλβανικού στρατού. Έτσι, για πρώτη φορά ένα αεροσκάφος που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ εντάχθηκε στο δυναμικό του αλβανικού στρατού. Με την οραματική ηγεσία του αξιότιμου Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα και την ισχυρή συνεργασία του αξιότιμου υπουργού Άμυνας κ. Νίκο Πελέσι.»

«Η ανάπτυξη των ΜΕΑ Bayraktar TB2 σε αυτό το στρατηγικό σημείο είναι ένας σημαντικός δείκτης της συμβολής μας στην ασφάλεια της Αλβανίας και της αδελφικής βαλκανικής γεωγραφίας», σημείωσε ο Μπαϊρακτάρ και πρόσθεσε ότι ως Baykar, θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια με τις καινοτόμες τεχνολογίες τους».

pentapostagma