Η Γερμανία βρίσκεται σε μια νέα φάση στον χώρο της νομικής ρύθμισης των ναρκωτικών ουσιών και οι αντιδράσεις δεν αργούν να έρθουν. Από την 1η Απριλίου, οι ενήλικες πολίτες μπορούν να κατέχουν και να καλλιεργούν μικρές ποσότητες κάνναβης για προσωπική χρήση. Οι νέοι νόμοι, ωστόσο, έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της χώρας και, πιο σημαντικά, της νεολαίας της.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη νόμιμη χρήση κάνναβης από άτομα άνω των 18 ετών. Με τη μεταφορά ποσοτήτων έως 25 γραμμαρίων και τη δυνατότητα καλλιέργειας τριών φυτών στο σπίτι, η κυβέρνηση άνοιξε έναν δρόμο που προκαλεί σοβαρή ανησυχία.

Οι υποστηρικτές της νέας πολιτικής αναφέρονται στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ως ένα βήμα για την καταπολέμηση της παράνομης αγοράς και τη μείωση της χρήσης μολυσμένης κάνναβης, υποτίθεται για την προστασία των νέων. Ωστόσο, οι επικριτές καταγγέλλουν τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη νεολαία.

Συγκεκριμένα, η Katja Seidel, θεραπεύτρια σε κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στο Βερολίνο, αναφέρει ότι η ευκολότερη πρόσβαση στην κάνναβη θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης, ιδίως μεταξύ των νέων. Οι επικριτές εκφράζουν ανησυχία για το πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία της νεολαίας.

Παράλληλα, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα προστασίας, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος κάνναβης σε κοντινή απόσταση από σχολεία και παιδικές χαρές. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους προκαλεί αμφιβολίες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νέα νομοθεσία θα βελτιώσει την ποιότητα της κάνναβης που καταναλώνεται και θα προστατεύσει τους νέους από επικίνδυνες ουσίες. Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν υψηλές και οι αμφιβολίες για τους λόγους της απόφασης αυτής ακόμη υψηλότερες.

Πηγή: Enternow.gr