Η κλωνοποίηση αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι βοσκοί στη διατήρηση της γενετικής καθαρότητας και της ποιότητας των ζώων τους.

Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη στον τομέα της γενετικής επιστήμης, η Κίνα ανακοίνωσε την επιτυχή κλωνοποίηση μιας κατσίκας από το Θιβέτ, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική κλωνοποίησης σωματικών κυττάρων που έφερε στον κόσμο το πρόβατο Ντόλι το 1997. Το επίτευγμα αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην τεχνολογία κλωνοποίησης και την εφαρμογή της στη διατήρηση και βελτίωση της γενετικής των ζώων.

Οι κλωνοποιημένες κατσίκες παρήχθησαν με τη μεταφορά του πυρήνα ενός ενήλικου κυττάρου σε ένα ωάριο, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας του ωαρίου. Το ωάριο αυτό εμφυτεύθηκε στη συνέχεια σε μια παρένθετη μητέρα, με αποτέλεσμα τη γέννηση απογόνων που φέρουν τη γενετική σύσταση του κυττάρου-δότη και όχι της παρένθετης μητέρας. Η πρώτη από αυτές τις κλωνοποιημένες κατσίκες ζύγιζε 7,4 κιλά και αναφέρθηκε ότι ήταν υγιής, σύμφωνα με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την China Central Television, τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ειδήσεων. Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τη δεύτερη κλωνοποιημένη κατσίκα.

Τα υποκείμενα αυτής της προσπάθειας κλωνοποίησης επιλέχθηκαν από μια δεξαμενή μεγάλων, βραβευμένων αρσενικών κατσικιών, γνωστών για τα επιθυμητά χαρακτηριστικά αναπαραγωγής τους. Η πρωτοβουλία αυτή των Κινέζων επιστημόνων, με επικεφαλής τον Su Jianmin, έχει ως στόχο να διατηρήσει και να αναπαράγει το γενετικό υλικό εξαιρετικών ατόμων του πληθυσμού των αιγών. Η κλωνοποίηση αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι βοσκοί στη διατήρηση της γενετικής καθαρότητας και της ποιότητας των ζώων τους.

Η εστίαση του προγράμματος κλωνοποίησης εκτείνεται πέρα από τις άμεσες προσπάθειες αναπαραγωγής, με μακροπρόθεσμους στόχους που αποσκοπούν στην κλωνοποίηση αρσενικών κατσικιών που είναι πρόγονοι των υψηλότερων αποδόσεων μαλλιού. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του παραγόμενου μαλλιού, συμβάλλοντας έτσι στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ενώ η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στους επιστημονικούς κύκλους, οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία κλωνοποίησης ήταν κάπως περιορισμένες. Οι αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι το επίτευγμα επιτεύχθηκε στην επαρχία Qinghai με τη χρήση κλωνοποίησης σωματικών κυττάρων, την ίδια μέθοδο που ευθύνεται για τη δημιουργία της Dolly, του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού.

Το επίτευγμα αυτό όχι μόνο υπογραμμίζει τις αυξανόμενες δυνατότητες της Κίνας στον τομέα της γενετικής έρευνας, αλλά αναδεικνύει επίσης τη δυνατότητα της τεχνολογίας κλωνοποίησης να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες για τη γεωργία και τη διατήρηση της φύσης.

gazzetta.gr