Νέα χαράτσια για εξετάσεις και εμβολιασμούς φέρνει το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας. Στον αντίποδα δίνει μπόνους στους ιδιώτες και αντί αυξήσεων επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Και ο πιο καλοπροαίρετος απέναντι στην κυβέρνηση κάτοικος αυτής της χώρας δεν αμφιβάλλει πλέον για τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά τα δημόσια αγαθά. Το ΕΣΥ ήταν στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του προτού ακόμη αναλάβουν τη διακυβέρνηση το 2019, ωστόσο η πανδημία της Covid-19 τους ανέτρεψε προς στιγμήν τα σχέδια. Αντί να λάβουν το μήνυμα και το δίδαγμα για περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ανάγκη που εμφατικά κατέδειξε η περίοδος της πανδημίας, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας σε αγαστή συνεργασία με τους ευνοούμενους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες και όσους «λυμαίνονται» τον πολύπαθο αυτό χώρο «τράβηξαν ξανά προς τη δόξα» ανοίγοντας μεθοδικά και με «χειρουργικό» τρόπο την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες.

Για να γίνει όμως το έργο σωστά ο Κυρ. Μητσοτάκης επιστράτευσε ένα από τα καλύτερα «κομάντο» που διαθέτει για τις ειδικές αποστολές που σχετίζονται με το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μάλιστα εξανέστη όταν ο βουλευτής Αχαΐας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος χρησιμοποίησε στη Βουλή το ρήμα «απεργάζεται» για την εκθεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) από τον λαλίστατο υπουργό.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Αδ. Γεωργιάδης φρόντισε να επιβεβαιώσει τον τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατεβάζοντας σε διαβούλευση νομοσχέδιο με τον παρελκυστικό τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», αφού πρόκειται για περαιτέρω και μεθοδευμένη απίσχανση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Προσφορά και ζήτηση
Ολα αυτά με σκηνικό την τριτοκοσμική και «απριλιανής» αισθητικής φιέστα με το πρώτο απογευματινό χειρουργείο, που προκάλεσε καταιγίδα επικριτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποκάλυψε άλλη μια φορά τις δύο ψυχές αυτής της κυβέρνησης και του αρμόδιου για την υγεία υπουργού, που είναι η επικοινωνία και η παραχώρηση στους «ημετέρους» βασικών δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια και το νερό.

Την ίδια στιγμή στο Ηράκλειο της Κρήτης ένας καρκινοπαθής ασθενής αυτοκτονούσε επειδή δεν άντεξε να περιμένει στην αναμονή για τις εξετάσεις και τα αναγκαία φάρμακα που απαιτούσε η βαριά κατάσταση της υγείας του. Αντί τέτοια περιστατικά να ευαισθητοποιήσουν τους κυβερνώντες να ξανασκεφτούν τις επιλογές τους, εκείνοι κουνούν το δάχτυλο με μόνιμη επωδό τα δημοσιονομικά περιθώρια, την ίδια στιγμή που σκανδαλωδώς αρνούνται να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

Νέα επιβάρυνση
Και για του λόγου το αληθές, στο άρθρο 24 με τίτλο «Εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και σε κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς – Τροποποίηση περ. 12 υποπαρ. IB. 2 παρ. ΙΒ άρθρου πρώτου ν. 4093/2012 και προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 25 ν. 4549/2018» ιδού το νέο χαράτσι του «νεομνημονιακού» υπουργού Υγείας: επιβαρύνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ με ένα και τρία ευρώ αντίστοιχα ανά παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις βιολογικών υλικών και απεικονιστικές εξετάσεις αντίστοιχα, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Σε μια χώρα, δηλαδή, που «πρωτεύει» στην ιδιωτική δαπάνη εντός ΕΕ, κρίνεται σκόπιμο οι ασφαλισμένοι να επιβαρυνθούν κι άλλο εν μέσω ανεξέλεγκτης ακρίβειας που πλήττει τα εισοδήματα και φτωχοποιεί τους πολίτες.

Και δεν σταματά εκεί, αφού στο άρθρο 48 που έχει τίτλο «Διενέργεια εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 από τους φαρμακοποιούς» έρχεται να επιβάλει άλλο ένα «νεομνημονιακό» χαράτσι πέντε ευρώ συν ΦΠΑ για κάθε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, ποσό το οποίο φυσικά θα επιβαρύνει τον πολίτη και ιδίως τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Οπως μας τόνισε ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος στην ερώτησή μας γι’ αυτά τα νέα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση στους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα κομπορρημονούν ότι είναι οι άγγελοι και οι εκτελεστές του «success story» της Ελλάδας της «νέας εποχής», είναι «ο ΕΟΠΥΥ που πρέπει να καλύπτει το κόστος, όπως μας έχει διδάξει η πανδημία και όπως οφείλουμε ως κοινωνικό κράτος δικαίου να αντιμετωπίζουμε τις υγειονομικές προκλήσεις. Αντ’ αυτού, με απύθμενο θράσος ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά την αποζημίωση ως “εύλογη”, καταδεικνύοντας για αμέτρητη φορά ότι ζει εκτός κοινωνίας, ότι δεν αντιλαμβάνεται την ακραία ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά και ότι αδιαφορεί για τη διαρκή φτωχοποίηση του λαού. Επίσης, εθελοτυφλεί όταν κρίνει ότι το μέτρο αυτό θα διευκολύνει την ανοσοποίηση του πληθυσμού, διότι τα πέντε ευρώ συν ΦΠΑ θα είναι για πολλούς αποτρεπτικός ή αναβλητικός παράγων».

Και πώς να μην είναι όταν τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν υπό το βάρος των υψηλών τιμών στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και από τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου και ύδρευσης, που όλα έχουν παραχωρηθεί ή παραχωρούνται στην ανεξέλεγκτη αγορά, της οποίας το ρυθμιστικό χέρι είναι πραγματικά αόρατο.

Και στο άρθρο 3 τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «Υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου” – Τροποποίηση άρθρου εικοστού τέταρτου ν. 4917/2022» η κυβέρνηση και ο Αδ. Γεωργιάδης κάνουν τα «δικά» τους παιχνίδια, αφού καταργείται η παράγραφος 3, η οποία ορίζει μέχρι σήμερα ότι φορέας υλοποίησης της δράσης ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Γιατί άραγε το καταργεί η κυβέρνηση; Μάλλον προκειμένου να γευτούν μερίδιο της πίτας των ενωσιακών πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και ιδιώτες πάροχοι.