Η εισαγγελική πρόταση της Εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας Μαρία-Ελένη Νικολού που απαλλάσσει τον Ηλία Μίχο από τις κατηγορίες για βιασμό της 12χρονης και μαστροπεία, ενώ ταυτόχρονα ζητά την ενοχή της μητέρας για όλες τις βαριές κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί, έχει προκαλέσει θύελλα οργής στο πανελλήνιο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «πλημμυρίσει» από αναρτήσεις χρηστών που εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την εισαγγελική πρόταση και παράλληλα μιλούν για ξέπλυμα του προσώπου που σύμφωνα με καταγγελίες είχε στενούς δεσμούς με πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ. «Ένας εισαγγελέας για την εισαγγελέα» γράφουν σημειώνοντας ότι «τελικά η δικαιοσύνη είναι τυφλή».

Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες δράσεις διαμαρτυρίας με πολίτες να συγκεντρώνονται στα Σεπόλια, μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα. «Σε μια κοινωνία γεμάτη από φτωχές, οι εισαγγελείς ξεπλένουν βιαστές» είναι το μήνυμα στα πανό που των διαμαρτυρόμενων, ενώ όπως τονίζουν στο κάλεσμά τους: «η πρόταση της Εισαγγελέως δεν αθωώνει απλά τον Μίχο και ξεπλένει τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους παιδοβιαστές αλλά καταδικάζει σε ισόβια απομόνωση και αδιέξοδο τη 12χρονη επιζώσα και κάθε άλλο θύμα, παιδί ή γυναίκα, επειδή τόλμησε και έσπασε τον κύκλο της σιωπής».

«Καμία ανοχή στα κυκλώματα τράφικινγκ και παιδοβιαστών» τονίζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης και ζητά να απορριφθεί η πρόταση της Εισαγγελέως.

«Γιατί το μόνο πόρισμα που μπορεί να βγει από αυτή την εισαγγελική πρόταση είναι ότι τα φτωχά και ευάλωτα άτομα αυτής της κοινωνίας είναι έκθετα, μπορεί να τους συμβεί οτιδήποτε. Μπορεί να σκοτωθούν σε κάποιο τρένο ή από τις κλωτσιές κάποιου αφεντικού ένα μεσημέρι στην Ομόνοια, να βιαστούν, να κακοποιηθούν, να απειληθούν και να τιμωρηθούν τελικά που μίλησαν, που όρθωσαν ανάστημα» σημειώνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους.

Yπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας έριξε στα μαλακά τον Μίχο, ζητώντας να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για το αδίκημα του βιασμού της ανήλικης, όπως και για τα κακουργήματα της εμπορίας ανθρώπων και της μαστροπείας σε βάρος της. Ειδικά για το αδίκημα της μαστροπείας η εισαγγελέας πρότεινε η συγκεκριμένη κατηγορία να μη γίνει δεκτή με τη μορφή του εξαναγκασμού, αλλά να υπάρξει μετατροπή της και ο 54χρονος να κριθεί ένοχος για… διευκόλυνση της 12χρονης να εκδίδεται!

Παράλληλα, πρότεινε να κριθεί ένοχη η μητέρα του 12χρονου κοριτσιού για όλες τις κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί, παρά το γεγονός ότι σε βάρος της δεν υπήρχαν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία, εκτός από 2-3 καταθέσεις με τα μικροποσά των 20 ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό της, την κάρτα της οποίας μάλιστα χρησιμοποιούσε ο Μίχος, σύμφωνα με την κατάθεση της ανήλικης.

Η εισαγγελέας προτείνει την ενοχή της μητέρας του κοριτσιού για διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας και διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας, με επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια έχει την επιμέλεια του ανήλικου κοριτσιού. Μάλιστα, ως προς την μαστροπεία, η εισαγγελέας αναφέρει ότι «φέρει τη μορφή εξώθησης και διευκόλυνσης μέσω αφόρητων πιέσεων, συναισθηματικού εκβιασμού και προτροπών προς την 12χρονη κόρη της να εκδίδεται για να της φέρνει λεφτά, αλλά και μέσω πληροφοριακών συστημάτων με τη μορφή αφόρητων πιέσεων και προτροπών να παράγει η ανήλικη βίντεο και φωτογραφίες ώστε να της φέρνει χρήματα». Επιπλέον, η εισαγγελέας φέρεται να ζήτησε να κριθεί ενοχή η μητέρα και για το αδίκημα της εκβίασης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της συζύγου του Ηλία Μίχου.

Οργή στο Twitter: «Γίναμε ο παράδεισος των παιδοβιαστών»

Mε χιλιάδες αναρτήσεις στο Twitter, οι χρήστες εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την πρόταση της Εισαγγελέως, αφήνουν αιχμές για τις διασυνδέσεις του Μίχου με πολιτικά πρόσωπα και δηλώνουν τρομαγμένοι από την εξέλιξη. «Γίναμε ο παράδεισος των παιδοβιαστών», γράφουν κάποιοι ενώ άλλοι ζητούν να παρέμβει Εισαγγελέας… για την Εισαγγελέα.