Κρατώντας μόνο ένα κοντάρι ο Λάζλο Σίμετ έγινε ο πρώτος ισορροπιστής που διασχίζει τον Δούναβη πάνω σε τεντωμένο σχοινί.

Ο τολμηρός ισορροπιστής Λάζλο Σίμετ διέσχισε τον Δούναβη στη Βουδαπέστη πάνω σε σχοινί μήκους 300 μέτρων και πάχους 22 χιλιοστών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας ή κάποιο επιπλέον σκοινί που να τον κρατάει. Το εντυπωσιακό επίτευγμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των 10ων Ολυμπιακών Αγώνων Θεάτρου.

«Πρόκειται για κάτι που συμβολίζει τις πολιτιστικές αξίες μας. Γιατί ποιο είναι το νόημα της τέχνης στον πόλεμο ή στην μετά την πανδημία εποχή, αν δεν είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες των προγ;oνων μας από τη μία γενιά στην άλλη, από τη μία πλευρά στην άλλη; Είναι μία ομαδική προσπάθεια, ένα σύγχρονο θαύμα αν θέλετε» λέει ο Πέτερ Φέκετε, διευθυντής του κέντρου τεχνών τσίρκου της Ουγγαρίας.

Ο Λάζλο Σίμετ προετοιμαζόταν πολλές εβδομάδες για την προσπάθειά του η οποία πήγε καλά, με τις καιρικές συνθήκες να βοηθούν καθώς δεν υπήρχαν έντονες ριπές ανέμου ή βροχή.

«Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου ήταν η ένταση του ανέμου. Οι κάμερες που είχα πάνω στο κοντάρι βοήθησαν στην ισορροπία μου. Το ίδιο το κοντάρι ήταν ελαφρύ αλλά με τις κάμερες βάρυνε αρκετά θα έλεγα» είπε ο Λάζλο Σίμετ.

Στη διάρκεια της προσπάθειας, η Ορχήστρα του Δούναβη έπαιζε κομμάτια των σπουδαιότερων μουσικών της ουγγρικής μουσικής παράδοσης.

Δείτε το βίντεο: