Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς ανέπτυξαν ρευματικές παθήσεις 11 ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Nέα ανασκόπηση σειράς μελετών επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 «μπορούν να πυροδοτήσουν» αυτοάνοσες ρευματικές φλεγμονώδεις ασθένειες του ανοσοποιητικού, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της αγγειίτιδας, του λύκου και της νόσου του Still που εμφανίζεται στους ενήλικες.
Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς ανέπτυξαν ρευματικές παθήσεις 11 ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Εβδομήντα πέντε (πάνω από 27%) από αυτούς τους ασθενείς παρουσίασαν ολική ύφεση της νόσου και περίπου το 50% βελτιώθηκαν μετά τη θεραπεία.
Οκτώ εισήχθησαν στην εντατική και δύο πέθαναν από τα συμπτώματά τους.
«Το σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ της χορήγησης του εμβολίου COVID-19 και της εμφάνισης των R-IMID υποδηλώνει την αυξημένη πιθανότητα σχέσης αιτίου-αποτελέσματος», έγραψαν οι συγγραφείς.

Αυτοάνοσες ασθένειες

Οι ρευματικές φλεγμονώδεις ασθένειες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό (R-IMIDs) περιλαμβάνουν φλεγμονή που εκδηλώνεται στις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους μύες και τα οστά λόγω άγνωστης αιτίας.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέτασε 271 συμμετέχοντες από 190 περιπτωσιολογικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν παγκοσμίως.
Πάνω από το 80% των ασθενών ανέπτυξαν συμπτώματα μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19 και οι περισσότεροι υποβλήθηκαν σε θεραπεία και βελτιώθηκαν με κορτικοστεροειδή.
Σχεδόν το 57% των τραυματισμένων ασθενών έλαβε το εμβόλιο Pfizer, σχεδόν το ένα τέταρτο έλαβε το εμβόλιο AstraZeneca και το 12% των ρευματικών παθήσεων που εκδηλώθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου Moderna.

Αναφερόμενες ασθένειες

Οι ρευματικές παθήσεις μπορεί να είναι λιγότερο συχνές από τη μυοκαρδίτιδα, μια γνωστή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολιασμού κατά του COVID.
Μια έρευνα στο σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου (VAERS) διαπίστωσε ότι έχουν αναφερθεί πάνω από 3.000 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο για τον COVID-19, με πάνω από 2.300 περιπτώσεις αρθρίτιδας, πάνω από 370 περιπτώσεις συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, τον πιο κοινό τύπο λύκου και 280 περιπτώσεις αγγειίτιδας.
Τα ακόλουθα είναι οι ρευματικές παθήσεις που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την πρώτη συστηματική ανασκόπηση των νεοεμφανιζόμενων R-MID μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID.

Φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων

Η αγγειίτιδα ήταν η πιο συχνή ρευματική νόσος στην ανασκόπηση, με 86 ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν.
Οι πιο κοινές παθήσεις αγγειίτιδας επηρεάζουν τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας κόκκινες κηλίδες και εξογκώματα στο δέρμα και πιθανή βλάβη οργάνων.
Τα μεσαία και μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία μπορούν επίσης να επηρεαστούν, προκαλώντας βλάβες στους ιστούς, τους μυς και τα νεφρά.
Μια ασθενής με φλεγμονή στα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία παρουσίασε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονές της. Ένας άλλος εμφάνισε φλεγμονή στις αρτηρίες του κεφαλιού του και έχασε την όραση στο αριστερό του μάτι λόγω μειωμένης ροής αίματος στα οπτικά του νεύρα.

Παθήσεις συνδετικού ιστού

Εξήντα έξι περιπτώσεις ασθενειών επηρέασαν τους συνδετικούς ιστούς.
Οι ασθένειες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν τον λύκο, μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα, τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα, και τη μυοσίτιδα και τη δερματομυοσίτιδα, που εκδηλώνονται ως φλεγμονή των μυών και των ιστών.
Δύο ασθενείς πέθαναν λόγω της κατάστασής τους.
Ο ένας ήταν ένας άνδρας 44 ετών που ανέπτυξε μυοσίτιδα ή μυϊκή φλεγμονή και σύνδρομο διαμερίσματος στα άκρα του.
Το σύνδρομο διαμερίσματος είναι μια επώδυνη και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση όπου αυξάνεται η πίεση στους μύες.
Μια άλλη γυναίκα 62 ετών πέθανε μετά από διαβήτη και δερματομυοσίτιδα, φλεγμονή τόσο του δέρματος όσο και των μυών, αφού έκανε το εμβόλιο Pfizer.

Αρθρίτιδα

Πενήντα πέντε ασθενείς ανέπτυξαν αρθρίτιδα μετά τη λήψη του εμβολίου, η οποία εκδηλώθηκε κυρίως στα γόνατα, τους αγκώνες και τους αστραγάλους.
Μετά τη θεραπεία με στεροειδή, οι περισσότεροι εμφάνισαν κάποια βελτίωση στα συμπτώματά τους, 12 παρουσίασαν ύφεση και δύο είχαν επίμονα συμπτώματα.

Νόσος Still των ενηλίκων

Στην έκθεση τεκμηριώθηκαν είκοσι δύο περιπτώσεις της νόσου του Still που εμφανίστηκε σε ενήλικες.
Τα συμπτώματα αυτής της σπάνιας ασθένειας περιλαμβάνουν καθημερινό πυρετό, αρθρίτιδα σε περισσότερες από πέντε αρθρώσεις και ροζ εξανθήματα στο σώμα.
Έξι από αυτούς τους ασθενείς παρουσίασαν επίσης καρδιακά προβλήματα, δύο εκ των οποίων εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Πέντε από τους ασθενείς παρουσίασαν ύφεση, ενώ οι περισσότεροι παρουσίασαν βελτίωση της κατάστασής τους μετά από θεραπεία με στεροειδή.

Άλλες ασθένειες

Οι λιγότερο συχνές ασθένειες περιλαμβάνουν τη ρευματική πολυμυαλγία, που αναφέρθηκε σε 21 άτομα.
Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας περιλαμβάνουν δυσκαμψία και φλεγμονή στους ώμους, τον αυχένα και τους γοφούς και τη σαρκοείδωση, η οποία εμφανίζεται όταν οι φλεγμονώδεις ιστοί αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στα όργανα, προκαλώντας δυσλειτουργία των ιστών.

Ο μοριακός μιμητισμός είναι η κορυφαία εξήγηση

Οι συγγραφείς σημείωσαν την πολύ μικρή διάρκεια μεταξύ του εμβολιασμού και της έναρξης των συμπτωμάτων, με 11 ημέρες να είναι η μέση διάρκεια.
Αυτή η διάρκεια είναι παρόμοια με εκείνες που βρέθηκαν σε άλλες μελέτες που διερευνούν τις παρενέργειες της μυοκαρδίτιδας μετά από εμβόλια COVID-19.
Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να ήταν «ένα έναυσμα» για τις ρευματοειδείς ασθένειες.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους ασθενείς μπορεί να είχαν προδιάθεση για ρευματικές παθήσεις, σκέφτηκαν οι συγγραφείς.
Επιπλέον, ορισμένοι μπορεί να είχαν προδιάθεση να έχουν μια εξαιρετικά φλεγμονώδη απόκριση στους εμβολιασμούς με mRNA, οδηγώντας σε ρευματικά συμπτώματα όπως δυσκαμψία των αρθρώσεων και φλεγμονή.
Ο μοριακός μιμητισμός, ο οποίος συμβαίνει όταν το σώμα μπερδεύει τις ξένες ουσίες ως δικές του και δημιουργεί μια ανοσολογική απόκριση, είναι η κύρια εξήγηση για την ανάπτυξη αυτών των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι τα ανοσοενισχυτικά εμβολίων όπως το αλουμίνιο μπορεί να είναι δομικά παρόμοια με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες.

Ως εκ τούτου, το σώμα μπορεί να έχει κάνει λάθος στους δικούς του ιστούς, ενώ επιτίθεται σε αυτά τα ανοσοενισχυτικά, τα οποία θεωρούνται ως ξένοι εισβολείς.
Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες ακίδας στην επιφάνεια του ιού COVID-19 μοιράζονται δομικές ομοιότητες με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που αντιδρούσαν στην πρωτεΐνη ακίδας θα μπορούσαν επίσης να αντιδράσουν σε σχεδόν 30 διαφορετικούς ανθρώπινους ιστούς.
Εάν οι πρωτεΐνες ακίδας που προκαλούνται από τα εμβόλια COVID-19 είναι παρόμοιες με τις αρχικές πρωτεΐνες ακίδας του ιού, τότε οι πρωτεΐνες αιχμής του εμβολίου μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν αυτοανοσία.
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα εμβόλια mRNA μπορεί να πυροδοτήσουν τον σχηματισμό φλεγμονωδών σωμάτων.
Τα φλεγμονώδη είναι συστάδες πρωτεϊνών που σηματοδοτούν τη φλεγμονή και την εξάλειψη του ιού.
Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να γίνουν υπερκινητικά και να βλάψουν τους ιστούς του εαυτού τους σε μια προσπάθεια να καθαρίσουν το εμβόλιο.

www.bankingnews.gr