Τόσο οι γιατροί όσο και οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με τη σημερινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας! Αυτό αναφέρει έρευνα της GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Μάλιστα, η δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί κατά 25,5% και κατά 22,2% αντίστοιχα σε σύγκρισή με το 2023. Σχεδόν οι μισοί πολίτες και οι μισοί γιατροί δεν είναι ευχαριστημένοι, ενώ […]
Τόσο οι γιατροί όσο και οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με τη σημερινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας!

Αυτό αναφέρει έρευνα της GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί κατά 25,5% και κατά 22,2% αντίστοιχα σε σύγκρισή με το 2023. Σχεδόν οι μισοί πολίτες και οι μισοί γιατροί δεν είναι ευχαριστημένοι, ενώ νωπή είναι ακόμα η καταγγελία κυβερνητικού βουλευτή για αυτό που έζησε ο πατέρας του:

Και όμως μέσω του συγκεκριμένου συστήματος προώθησαν τα εμβόλια, τα οποία, σύμφωνα με επιστήμονες, αποδείχθηκαν όχι μόνο αναποτελεσματικά για τον COVID, αλλά παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες, ασθένειες ακόμα και θάνατοι μετά από αυτά!

Θα είναι το ίδιο σύστημα, το οποίο ενδεχομένως θα κληθεί να εφαρμόσει τις εντολές, οι οποίες θα προκύψουν, αν τυχόν υπογραφεί η Παγκόσμια Συνθήκη για την Πανδημία!

Τα ευρήματα της έρευνας
Το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες Υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας (το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%). Ικανοποιημένο δηλώνει το 28,7% των πολιτών.
Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.
Από το γενικό κοινό

Το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι.
Το 91,1% είναι ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Το 75,4% είναι δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας.
Το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία κι όχι νοσοκομεία.
Οι αλλαγές στα νομοθετήματα υγείας αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς:

Θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% πέρυσι.
Απεναντίας αρνητικά αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.
Σχετικά με ζητήματα του δημόσιου συστήματος υγείας:

Υπέρ του να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.
Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην ΕΕ τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών.
Υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.
Υπέρ της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς ΕΣΥ τάσσεται το 44,6% των πολιτών.
Προσωπικός γιατρός / πρόληψη

Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό εμφανίζει αυξητική τάση. Το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
Το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το θεσμό, ενώ μόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστημένο.
Το 43,1% έλαβε sms για μαστογραφία και την έκανε και 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιμοποίησε με κυριότερο λόγο την αμέλεια.
Στάση απέναντι στον ΠΙΣ

Το 32,4% των πολιτών έχει θετική άποψη για τις δραστηριότητες του ΠΙΣ, το 27,1% είναι ουδέτερο και το 14,6% έχει αρνητική άποψη. Οι υπόλοιποι δεν απάντησαν.
Θετική άποψη για τον ΠΙΣ έχει το 50,4% των γιατρών και αρνητική το 16,9%, ενώ το 68% αξιολογεί θετικά την εξυπηρέτησή του από τις υπηρεσίες του ΠΙΣ.

ΕΛ