Αυτοδιοικητικές εκλογές – Οδηγός: Πού και πώς ψηφίζουμε στον β’ γύρο

Ποιες ώρες μένουν ανοιχτές οι κάλπες, πού ψηφίζουμε, τι έγγραφα πρέπει να έχουμε μαζί μας – Τι ισχύει με τη σταυροδοσία – Πώς θα μάθουμε τα αποτελέσματα

Άνοιξαν στις 07:00 οι κάλπες για τις επαναληπτικές μάχες σε 6 Περιφέρειες και 84 Δήμους, όπου δεν εξελέγησαν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι την προηγούμενη Κυριακή. Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο τωναυτοδιοικητικών εκλογών θα μείνουν ανοιχτές έως και τις 19:00 το απόγευμα.

Τα εκλογικά τμήματα

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα με την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr.

Μπορούν επίσης να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 2131361500 καθώς και να ενημερώνονται από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.

Τι έγγραφα χρειάζονται για να ψηφίσουμε

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Ισχύει η σταυροδοσία στις επαναληπτικές εκλογές;

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα.

Ψηφίζουν οι πολίτες άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.;

Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Πρέπει επίσης να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους.