Θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το πόσο των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, σχεδιάζουν την ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού τον Σεπτέμβριο για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου.

Το σχέδιο, το οποίο θα βελτιωθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση, προβλέπει ότι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το πόσο των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να κατάσχει θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη και έχει καταβάλει δύο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό και τον οποίο ζητάει εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις.

Συγκεκριμένα, για τους οφειλέτες που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

Ο φορολογούμενος, αφού υπαχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό λογαριασμό του.
Ως βάση υπολογισμού για την αναπροσαρμογή του ορίου θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό θα εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας, ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.