Σταγόνα στον ωκεανό το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. που προμηθεύει τα γνωστά προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ, αφού η εταιρεία παρουσιάζει έσοδα της τάξης των 340,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα μάλιστα κατά 24,38%, ενώ το βρεφικό γάλα παρουσιάζεται ακριβότερο έως 213% στην ελληνική αγορά.

Την ώρα που η αισχροκέρδεια και η ακρίβεια καλπάζουν και εκατομμύρια οικογένειες αδυνατούν να βγάλουν το μήνα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, με σκοπό να κερδίσει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις. Πρωτοστάτης αυτή τη φορά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος από το πρωί πανηγυρίζει στα κανάλια για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ξεχνώντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη για την άθλια κατάσταση κάτω από την οποία ζουν εκατομμύρια πολίτες.

Ο κ. Σκρέκας επιβεβαιώνει ακρίβεια 213% στο βρεφικό γάλα αλλά πανηγυρίζει για το πρόστιμο-πυροτέχνημα

Πρόσφατα ρεπορτάζ έχουν αποκαλύψει πως ένα από τα προϊόντα που κοστίζουν μια περιουσία είναι το βρεφικό γάλα. Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο ίδιος ο Κώστας Σκρέκας πρόσφατα «η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι από 30% ως 213% ακριβότερη στην ελληνική αγορά» επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αισχροκέρδεια στο συγκεκριμένο προϊόν.

Μετά από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 561.000 ευρώ στην πολύ γνωστή εταιρεία ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (FrieslandCampina) για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Διαπιστώθηκε πως η εταιρεία αύξησε τα κέρδη της πέρα από το νόμιμο ποσό που επιτρέπει η νομοθεσία με παραβάσεις να σημειώνονται σε 9 κωδικούς.

Η εταιρεία βέβαια στην οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο σημείωσε πωλήσεις οι οποίες ανήλθαν κατά τη χρήση 2023 σε € 340,6 εκ. έναντι € 273,8 εκ. κατά την προηγούμενη, σημειώνοντας ουσιαστικά αύξηση κατά 24,38%.

Τι δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης:

«Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Καμία πρακτική αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνει ανεκτή. Η στήριξη της οικογένειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Η πάταξη της αισχροκέρδειας στο βρεφικό γάλα, όπως αποδεικνύεται και από τα νέα μέτρα που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, είναι καθήκον μας».

Το πρόστιμο αφορά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός του βρεφικού γάλακτος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κοροϊδία» το πρόστιμο
«Είναι τουλάχιστον άτοπο να κομπορρημονεί ο υπουργός Ανάπτυξης για το πρόστιμο των 500.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, όταν η ίδια εταιρεία, τα δύο τελευταία χρόνια της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατέγραψε έσοδα που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ» τονίζει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Χρήστου Γιαννούλη:

«Κοροϊδία της κυβέρνησης με τα πρόστιμα «χάδια» για αισχροκέρδεια. Είναι τουλάχιστον άτοπο να κομπορρημονεί ο υπουργός Ανάπτυξης για το πρόστιμο των 500.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, όταν η ίδια εταιρεία, τα δύο τελευταία χρόνια της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατέγραψε έσοδα που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι τα έσοδα της εταιρείας μέσα σε ένα χρόνο εκτινάχθηκαν από 273,8 εκατ. ευρώ το 2021, στα 340,6 εκατ. ευρώ το 2022.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για όλες τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, όπως επίσης και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απέναντι στα αναποτελεσματικά ημίμετρα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αντιπαραθέσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων, ικανά να χτυπήσουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και να ανακουφίσουν τους πολίτες».