Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology της ACS, αγριόχοιροι μολυσμένοι με ραδιενέργεια περιφέρονται στην Κεντρική Ευρώπη ως αποτέλεσμα πυρηνικών εκρήξεων από τα μέσα του εικοστού αιώνα.

Τρούφες εμποτισμένες με καίσιο από δοκιμές όπλων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς και από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986, οδήγησαν σε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα: Οι αγριόχοιροι που ζουν στα δάση, είναι μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη, η Ευρώπη ήταν βουτηγμένη σε μόλυνση από ραδιενεργό καίσιο μετά την τραγωδία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ πριν από τέσσερις δεκαετίες. Η πλειονότητα της ραδιενέργειας ήταν καίσιο-137, αλλά υπήρχε και καίσιο-135, μια σημαντικά μακροβιότερη μορφή που παράγεται από την πυρηνική σχάση. Τα επίπεδα καισίου-137 των περισσότερων άγριων ζώων έχουν μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον των ερευνητών ήταν γιατί η ραδιενέργεια των αγριόχοιρων παρέμεινε αμετάβλητη.

Σε ένα δελτίο τύπου , η ACS εξήγησε πώς οι ερευνητές κατάφεραν να επαληθεύσουν ότι οι πυρηνικές εκρήξεις από τα μέσα του εικοστού αιώνα ήταν υπεύθυνες για τον σημερινό ραδιενεργό κάπρο στη Γερμανία:

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΚΡΕΑΣ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙΣΙΟΥ-137 ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗ ΑΚΤΙΝΩΝ ΓΑΜΜΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙΣΙΟΥ-135 ΜΕ ΚΑΙΣΙΟΥ-137 ΜΕ ΕΝΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑΤΟΜΕΤΡΟ ΜΑΖΑΣ. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ: ΜΙΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ, ΕΝΩ ΜΙΑ ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΕΠΊΣΗΣ ΟΤΙ ΤΟ 88% ΑΠΟ ΤΑ 48 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΥΠΕΡΕΒΑΙΝΑΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΚΑΙΣΙΟ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙΣΙΟΥ-135 ΠΡΟΣ ΚΑΙΣΙΟΥ-137 ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΑΡΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΞΥ 10 ΚΑΙ 68% ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ. ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ, Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙΣΙΟΥ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΛΑ ΥΠΕΡΕΒΗ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΡΙΑ.

Οι πυρηνικές επιπτώσεις από τις δοκιμές, σύμφωνα με τους ερευνητές, μόλυναν το έδαφος που απορροφήθηκε από τα υπόγεια μανιτάρια. Επειδή αυτά τα μανιτάρια καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό από αγριόχοιρους, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτά τα ζώα ήταν υψηλότερα από ό,τι σε άλλα.

«Αυτή είναι μια από τις τελικές περιπτωσιολογικές μελέτες που δείχνει πώς η κληρονομική ρύπανση του εδάφους μπορεί να στοιχειώσει τις επόμενες γενιές», είπε ο Τζέιμς Κάστε, γεωχημικός από το Κολέγιο του William & Mary που συμμετείχε στη μελέτη.

anazitiseis.gr