Ακριβότερα κατά 7,7% θα είναι από την 1η Ιανουαρίου τα διόδια σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους όπως και στη Γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Αυτός είναι ο ένας  μποναμάς που έρχεται.. Ο δεύτερος αφορά στην Εγνατία Οδό όπου και εκεί η αύξηση των διοδίων, σε υψηλότερα μάλιστα επίπεδα, είναι θέμα χρόνου.

Πόσου χρόνου; Ακριβώς δεν γνωρίζει ούτε… το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά όπως όλα δείχνουν όχι πολύ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών επιδιώκει να κλείσει μέσα στο μήνα όλες τις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση παραχώρησης της Εγνατίας. Και μία από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες είναι η αναπροσαρμογή των διοδίων η οποία μπορεί να φτάσει και το 40%!

Η Εγνατία, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας και ο μοναδικός που διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο, παραμένει από πλευράς διοδίων ο φτηνότερος οδικός άξονας.

Με την παραχώρησή της στην ΤΕΡΝΑ αυτό θα αλλάξει καθώς αποτελεί και όρο στην σύμβαση. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει καθυστερήσει ήδη πολύ και στόχος είναι να κλείσει οριστικά μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Εγνατία υπό ιδιωτική διαχείριση θα εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικά ακριβό δρόμο.

Οι υπόλοιποι άξονες

Οι διαπραγματεύσεις των αρμόδιων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους εκμετάλλευσης των εθνικών οδών είχαν ως αποτέλεσμα τη συμφωνία αύξησης στις τιμές των διοδίων από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Όπως ανακοινώθηκε, η αύξηση του ποσού στα διόδια θα είναι μεταξύ 7,6% και 7,7% σε σχέση με αυτό που πληρώνουμε τώρα για να μετακινηθούμε προς τον προορισμό μας μέσω των εθνικών οδών. Από αυτή την εξέλιξη εξαιρείται η Αττική Οδός.

Μετά τη συνάντηση των παραγόντων του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των εταιρειών παραχώρησης αποφασίστηκε ότι οι αυξήσεις θα επιμεριστούν σε τρία έτη, με μείωση της ονομαστικής αύξησης από 12% στο 10%, συγκριτικά.

Η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μένει να ανακοινωθεί πώς θα μοιραστεί. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, η αύξηση του ποσού θα αναπροσαρμόζεται κατά 6% ετησίως. Σε αυτή πιθανώς θα ενσωματωθεί και η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση στο ποσό των διοδίων αφορά στις εταιρείες «Κεντρική Οδός», «Ολυμπία Οδός», «Μορέας», «Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο» και «Ιόνια Οδός».