Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανώς στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε περίπου 730.000 συνταξιούχους καθώς και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1.055 εκατ χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να καταβληθεί το σύνολο των επιδομάτων, των έκτακτων ενισχύσεων και των συντάξεων την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή 18 με 22 Δεκεμβρίου.

Συνολικά για επιδόματα προσωπικής διαφοράς θα δοθούν 104 εκατομμύρια ευρώ. Δεδομένου ότι πρώτα θα πληρωθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς, χιλιάδες συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά 10 με 20 ευρώ θα μηδενίσουν με την αύξηση που θα ακολουθήσει την καταβολή του επιδόματος.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ θα λάβουν 1.055 εκατ συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω από 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ. Οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν άυξηση 3% στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2024.

Η εθνική σύνταξη για το 2024 θα οριστεί στα 426,17 ευρώ από 413,76 ευρώ καθώς θα αυξηθεί κατά 12,41 ευρώ. Επίσης 3% θα αυξηθούν και οι ανταποδοτικές συντάξεις του κάθε συνταξιούχου.

Περίπου 300.000 παλαιοί συνταξιούχοι που πήραν σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 και μηδένισαν την προσωπική διαφορά παίρνοντας αύξηση στον επανυπολογισμό συντάξεων πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης είναι διπλά κερδισμένοι καθώς θα πληρωθούν την πέμπτη και τελευταία δόση από την αύξηση που κέρδισαν στον επανυπολογισμό και πάνω στην πέμπτη δόση θα υπολογιστεί η νέα αύξηση του 2024. Το διπλό όφελος σημαίνει κατά μέσο όρο αυξήσεις της τάξης των 60 ευρώ τον μήνα.

Οι διπλοσυνταξιούχοι με δύο κύριες συντάξεις και με προσωπική διαφορά μπορεί να πάρουν μικρότερο επίδομα ή και να το χάσουν τελείως σε περίπτωση που αλλάξουν κλίμακα στη δεύτερη σύνταξη.

Οι αυξήσεις με παραδείγματα ανά Ταμείο

Στον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» περιλαμβάνονται τα ποσά σύνταξης κατά μέσο όρο όλων των κατηγοριών για όλα τα έτη ασφάλισης που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ. Στα ποσά αυτά υπολογίστηκε η αύξηση 3% για το 2024. Προσοχή: Ο μέσος όρος αντιπροσωπεύει το σύνολο και όχι κάθε σύνταξη χωριστά, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες για συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από τον μέσο όρο κάθε Ταμείου και κάθε κατηγορίας.

Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες: