Σιγά-σιγά βηματισμό στην αντιπολιτευτική του πορεία απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Πρώτον, έχει καταφέρει να μιλάει μόνο αυτός και να μην υπάρχουν παραφωνίες στο κόμμα του, τουλάχιστον για την ώρα. 
Δεύτερον, έχει αποφασίσει να αφήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους και να απευθυνθεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό στη χώρα, στους κεντρώους και τους απολιτίκ, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν κομματική ταυτότητα. 
Και όχι μόνο, διατηρεί ακόμα στο κόμμα του ένα μεγάλο κύκλο αντισυστημικών… 

Ανορθόδοξη στρατηγική 

Μπορεί να το κάνει με έναν ανορθόδοξο τρόπο, δηλαδή να βγαίνει σε πρωινές εκπομπές μεγάλης θεαματικότητας, μπορεί να κάνει περιοδείες αγκαλιά με το σκυλάκι του, όμως, τελικά, αυτό έχει αποτέλεσμα. 
«Γκελάρει» στον κόσμο και βγαίνει και στις μετρήσεις διενεργούνται αυτή τη περίοδο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει λιγότερο από την ΝΔ

Παράλληλα το να πιάσει ξανά τα ποσοστά του κόμματος που έπιασε στις εθνικές εκλογές είναι μία πολύ καλή επίδοση. 
Θυμίζουμε ότι η ΝΔ που πήρε 41% πριν λίγους μήνες, με την βία να πιάσει ένα 32%, άρα θα έχει χάσει περίπου 8-9 ποσοστιαίες μονάδες.
Και βέβαια, μην ξεχνάμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μεγάλες εσωκομματικές προστριβές λόγω εκλογής νέου προέδρου καθώς και αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου-Χαρίτση που σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά και που μπορεί να μπει στην ευρωβουλή πιάνοντας το όριο του 3%. 
Συνεπώς, παρά τις απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, εξακολουθεί να είναι στην δεύτερη θέση, να διατηρεί τα σκήπτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Επίσης, να θυμίσουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κοινοβουλευτική παρουσία, δηλαδή δεν είναι βουλευτής όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να λειτουργεί κατά του. 

Τα έχει βρει με τα εκδοτικά συμφέροντα 

Να πούμε, επίσης, ότι στην πολιτική πιάτσα ο Στέφανος Κασσελάκης λογίζεται πιο υποσχόμενος παίκτης. 
Δεν είναι τυχαίο που ήρθε κοντά με τον επιχειρηματίαΒαγγέλη Μαρινάκη το Συγκρότημα του οποίου θα στήσει τη νέα Ελευθεροτυπία, έριξε γέφυρες με τον Γιάννη Αλαφούζο προβάλλοντας τις απόψεις του σε άρθρο του στην Καθημερινή, βρήκε βήμα από γνωστά εκδοτικά κέντρα που διαθέτουν και κανάλι,ενώ έχει μπει για τα καλά στο δημοσιογραφικό λόμπι, τοποθετώντας ευρωβουλευτές δημοσιογράφους, πανελίστες, παρουσιαστές εξασφαλίζοντας μία καλή αντιμετώπιση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. 

Επικρατεί απέναντι στον Ανδρουλάκη

Κατανοητό, ως ένα βαθμό, ότι δεν μπορεί να μιλήσει καλά ελληνικά ή δεν είναι τόσο διαβασμένος όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως φέρνει αποτελέσματα…
Και να θυμίσουμε ότι και ο Γιώργος Παπανδρέουέκανε συνεχώς σαρδάμ επειδή μεγάλωσε στην Αμερική, όμως, ψηφίστηκε πλειοψηφικά και έγινε Πρωθυπουργός. 
Φυσικά, ο Κασσελάκης είναι πολύ μακριά από αυτό τον στόχο, όμως, εάν –όπως φαίνεται- επικρατήσει του Ανδρουλάκη στη μάχη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση, τότε θα έχει βάλει τις προϋποθέσεις να απευθυνθεί σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό την επομένη των ευρωεκλογών και μέχρι τις εθνικές εκλογές. 
Διότι, τότε θα έχει το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι αυτός μπορεί να εκφράσει ως αξιωματική αντιπολίτευση όλο το χώρο. 

Δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς ενώ τον Ανδρουλάκη θα τον ρίξουν 

Την επομένη των ευρωεκλογών, εάν φτάσει αυτά τα ποσοστά, δηλαδή 16-17%, δεν θα νομιμοποιηθεί κανένας να τον αμφισβητήσει. 
Άλλωστε, στο Συνέδριο αποτυπώθηκε μία αλήθεια, ότι κανένας δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει όταν έχει τις πλάτες Πολάκη-Παππά. 
Ούτε καν ο Τσίπρας.
Αντιθέτως, όλοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα το έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου την επομένη των εκλογών που το ΠΑΣΟΚ θα είναι τρίτο κόμμα, θα τον αμφισβητήσουν οι Κωνσταντινόπουλος, Γιαννακοπούλου, Χριστοδουλάκης αλλά και οι Παπανδρεϊκοί που έχουν ατζέντα σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ… 

Μαξιμιλιανός 
www.bankingnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ!

Δείτε μια πολιτική ανάλυση που δικαιώνει τις εκτιμήσεις μας για Κασσελακη… «Ξέρει τι κάνει»…

 ΔΕΚ 22, 2023

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται γύρω στο 12% ενώ το ΠΑΣΟΚ στο 14% 

Mήπως τελικά η στρατηγική του Στέφανου Κασσελάκη είναι σωστή τελικά, αναρωτιούνται αναλυτές καθώς με τις τελευταίες του παρεμβάσεις δείχνει να δημιουργεί ένα πολύ διαφορετικό κόμμα από αυτό που ήταν παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Τι έκανε ο Κασσελάκης; 
Έδιωξε από το κόμμα του τα έντονα αριστερά στοιχεία. 
Αυτά που με την εμμονή τους σε κουμουνιστικά πρότυπα είχαν καταστεί αποκρουστική στην κοινωνία, βλέπε Φίλη, Τσακαλώτο και άλλους. 

Έδιωξε στελέχη που ταυτίστηκαν με τα μνημόνια και άλλα που ταυτίστηκαν με ανθελληνικές απόψεις. 

ADVERTISEMENT

Στροφή προς το κέντρο

Παράλληλα, άρχισε να στρίβει το κόμμα προς το Κέντρο και μακριά από το παλιό ΣΥΡΙΖΑ του 3%. 
Άρχισε να διεκδικεί μεγαλύτερη πίτα από μία μεγαλύτερη δεξαμενή όπως είναι το κεντρώο κοινό, το οποίο έχει δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη και περιμένει να δει πως θα τα πάει. 

Ρήξη

Πάντως, με το φορολογικό νομοσχέδιο και τα τεκμαρτά εισοδήματα προς φορολόγηση ήδη έχουμε οδηγηθεί σε μία ρήξη με αυτό τον κόσμο. 
O Στέφανος Κασσελάκης άρχισε πλέον να μιλάει με την μεσαία τάξη, να υπερασπίζεται τους κυρ Παντελήδες και τους νοικοκυραίους που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους τάραξε στην φορολογία. 
Με άλλα λόγια μιλάει σε ένα κοινό που «έχει καεί στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι». 

Συναίνεση στα εθνικά

Παράλληλα, έχει δείξει συναινετική στάση στα μεγάλα θέματα. 
Στα εθνικά θέματα π.χ υπερασπίστηκε την ελληνοτουρκική προσέγγιση αλλά υπερτόνισε την μία διαφορά που έχουμε με Τουρκία (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα). 
Κατέκρινε σφόδρα την βαθιά υπόκλιση του Γεραπετρίτη στον Erdogan και κέρδισε πατριωτικό κοινό. 
Στήριξε την αμυντική πολιτική της κυβέρνησης ψηφίζοντας τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού και στήριξε στην τροπολογία του μεταναστευτικού. Και τώρα ετοιμάζεται να κάνει και την ανατροπή με την διάταξη για τα παραρτήματα των μη κρατικών πανεπιστημίων. 
Κινείται δηλαδή εντός και επι τα αυτά της κυβερνητικής ατζέντας. 

Ακούγεται περισσότερο

Παράλληλα, ως προσωπικότητα ενδιαφέρει και ακούγεται περισσότερο από το κάθε πολιτικό. 
Αυτό μπορεί εύκολα να το συμπεράνει κάποιος όταν οι πρωινές εκπομπές καταπιάνονται με τον Κασσελάκη και όχι με κάποιον άλλον πολιτικό, π.χ τον Χαρίτση ή τον Ανδρουλάκη. 
Στήριξε την επιστολική ψήφο και τώρα παίζει το χαρτί της ομογένειας με την οποία έχει πολύ καλές σχέσεις. 
Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα δεν ψήφισε τη ψήφο των ομογενών. 
Όμως, ο Κασσελάκης ως έλληνας του εξωτερικού και αυτός έχει άλλη γνώμη και μπορεί να τραβήξει αρκετό κόσμο υπέρ του από την ομογένεια. Γι’ αυτό και ξεκινάει ταξίδια προς τα μέρη που έχουμε ελληνικό στοιχείο. 

Δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται γύρω στο 12% ενώ το ΠΑΣΟΚ στο 14%. 
Δημοσκόποι που μίλησε το ΒΝ λένε ξεκάθαρα ότι στις μετρήσεις το ΠΑΣΟΚ υπερεκπροσωπείται, δηλαδή όσοι ερωτούνται δεν το κρύβουν αν είναι ΠΑΣΟΚ. 
Στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί το κρύβουν διότι είναι επιφυλακτικοί και θέλουν να δουν την επόμενη μέρα. 
Και παρά τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σχεδόν τα ίδια ποσοστά με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν έχει ξεφύγει στα ποσοστά του. 
Η Νέα Αριστερά, από την άλλη δεν έχει καμία ελπίδα και προοπτική. 
Είναι ζήτημα αν θα πιάσει 2-3%. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην επιστρέψει στην εξουσία αλλά έχει ομογενοποιήσει το κόμμα, έχει αναδείξει κάποια νέα πρόσωπα, τούς έχει δώσει ρόλο να συνθέσουν πολιτική. 
Οπότε καλύτερα να μην είμαστε δογματικοί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε διότι αυτό δεν έχει συμβεί. 

Μαξιμιλιανός 
www.bankingnews.gr

Δείτε μόνον καί ημερομηνίες τι γράφαμε απ την εκλογή του ακόμη…Σιγά σιγά τα ανακαλύπτουν κι άλλοι..

Εδώ θα διαφωνήσουμε… Θεωρούμε ότι ο Κασσελακης επιχειρεί να «το στήσει απ την αρχή» κι εξωθεί παλαιούς στην πόρτα…

 ΟΚΤ 12, 2023

Σεβόμαστε την ανάλυση της ΕΣΤΙΑΣ θεωρούμε όμως πως ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο αφελής.. Ρισκάρει πολύ μεν αλλά θεωρεί μέλλον ορθά ότι το μόρφωμα δεν έχει τύχη με την σημερινή του πολιτική εικόνα κι επιχειρεί πλήρη ανατροπή σαν κι αυτή που επέτυχε στις εκλογες.. Αν θα το καταφέρει εξαρτάται φυσικά από πολλούς παράγοντες και και κυρίως απ τους χειρισμούς του ίδιου..

Δείτε κι από αλλα χείλη την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων μας ότι ο Κασσελακης ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και νέο κόμμα!

 ΝΟΈ 14, 2023

Απ την αρχή της εκλογής του και της παρούσας. κρισεως στον ΣΥΡΙΖΑ ταχαμε γράψει ότι ο Κασσελακης ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΒΑΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΝΕΡΑ.. Επιδιώκει δλδ να τους διώξει με τον τρόπο του..Δείτε ένα σημερινό ρεπορτάζ και την επιβεβαίωση μας..

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πληροφορίες αλλά και η άποψή μας μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι απόλυτα σύμφωνος με τις διαγραφές και τις αποχωρήσεις στελεχών.
Όσοι ρωτάνε, μάλιστα, σχετικά τονίζουμε ότι είναι διαγραφές που δεν μπορούσε να κάνει ο ίδιος είτε γιατί είχε αργήσει, είτε γιατί τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας τον κρατούσαν «όμηρο» στην προσπάθειά του να μιλήσει σε έναν πιο κεντρώο κόσμο και να πετύχουν την διεύρυνση της εκλογικής βάσης.

Ξεσκαρτάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ 

ADVERTISEMENT

Ο Στέφανος Κασσελάκης καθοδηγούμενος από παλιά στελέχη, της φρουράς Αλέξη Τσίπρα, και ενεργούμενος με απόλυτη συμφωνία με τον πρώην πρόεδρο, έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα μέσα στο κόμμα. 
Στόχος είναι να φύγουν τα στελέχη που με την εμμονή τους σε νεοκομουνιστικές ιδεολογίες είχαν καταστήσει το κόμμα μικρό. 

Τι περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας;
 

Γνωρίζει καλά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παρόλο τον ενθουσιασμό και την δημοφιλία του στην κοινωνία, δεν διαθέτει τα ηγετικά χαρίσματα που έχει ο ίδιος
Όποιος παρακολούθησε την ομιλία Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή θα παρατήρησε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει τόσο καθαρά και να γοητεύσει με τον λόγο του όπως έκανε ο Τσίπρας. 

Ο Κασσελάκης θα ετοιμάσει το νέο κόμμα

Όμως, ο Κασσελάκης είναι το ιδανικό πρόσωπο για να προχωρήσει τώρα τις αλλαγές και να αλλάξει το κόμμα και να δημιουργήσει ένα νέο. 
Να διώξει καταρχάς πρόσωπα που έχουν μηδενική δημοτικότητα (Τσακαλώτος), που έχουν πικράνει με την συμπεριφορά τους, τις πολιτικές τους και τα ακριβά τους γούστα (Αχτσιόγλου), στελέχη που έχουν συνδεθεί με την αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών (Κατρούγκαλος), στελέχη που ενοχλήσει συνέχεια με ανθελληνικές θέσεις (Φίλης) και στελέχη που εκπέμπουν μία ειρωνεία και υπεροψία (Σκουρλέτης). 

Θνησιγενής η συμπόρευση με ΜΕΡΑ25

Τα στελέχη που έχουν φύγει και θα φύγουν στην πορεία μέχρι τις ευρωεκλογές δεν έχουν καμία τύχη να ξαναβγούν βουλευτές ακόμα και να συνάψουν συνεργασία με κόμματα που ήδη έχουν αποτύχει να μπουν στην Βουλή όπως το ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη. 
Το να φτιάξουν κόμμα και να κατέλθουν στις ευρωεκλογές είναι μία δυνατότητα αλλά θνησιγενής. 
Το ποσοστό του κόμματος αυτού είναι γύρω στο 3-4% και αυτά που πρεσβεύουν, τα καλύπτουν άλλα κόμματα της «αριστερής αγοράς» όπως η Πλεύση Ελευθερίας, το ΚΚΕ κ.α. 

Δεν θα μακροημερεύσουν οι διαφωνούντες 

Συνεπώς, θα ισχυριστούμε ότι όσοι φύγουν – εάν δεν διωχθούν- από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να φεύγουν από το «μαντρί» και μακριά από αυτό θα τους φάνε οι λύκοι…
Εξάλλου, εάν παρακολουθήσατε ακόμα και οι τάσεις μεταξύ τους έχουν σοβαρές διαφωνίες. 
Η ομάδα της Αχτσιόγλου είναι διχασμένη, ο Τσακαλώτος ελέγχει τη μισή Ομπρέλα, ο Πέτρος Κόκκαλης κάνει δικό του κόμμα την Πράσινη Αριστερά, οι ευρωβουλευτές παίζουν σε διπλό ταμπλό, άλλοι προσπαθούν να προσκολληθούν στο ΠΑΣΟΚ… 
Πιστεύει, αληθινά, ότι μπορεί όλοι να γίνει ενιαίο κόμμα; Πιστεύουμε πως όχι… 
Αφού, λοιπόν, φανεί η γύμνια της αντιπολίτευσης που τόσο καιρό κρατούσε τον Α.Τσίπρα μακριά από την εξουσία, τότε θα μπορούσε και να επιστρέψει ο Αλέξης σε ένα διαφορετικό, πλέον τοπίο. 
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι 48 χρονών. 
Είναι πολύ νέος για να αποστρατευτεί πολιτικά. 
Μπορεί να κάνει το comeback σε ένα νέο Κεντροαριστερό κόμμα απαλλαγμένο από τα βαρίδια. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να είναι ο «μπροστινός» αλλά δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει. 

Συμπέρασμα

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος στον ΣΥΡΙΖΑ που διαθέτει ηγετικά χαρακτηριστικά. 
Κανείς άλλος δεν μπορεί να μεγαλώσει το κόμμα. 
Είναι ο μόνος που μιλάει με υψηλά επιχειρηματικά κέντρα. 
Όλοι αναγνωρίζουν, πλέον, ότι η διακυβέρνησή του ήταν ένα προϊόν συμβιβασμού και αν δεν είχε τα μνημόνια και την τρόικα, όλα θα ήταν διαφορετικά. 
Παραμένει, ακόμα και τώρα ο εναλλακτικός πόλος απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη.

Μαξιμιλιανός 
www.bankingnews.gr

Ο Κασσελακης ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΝ τον ΣΥΡΙΖΑ…

 ΝΟΈ 14, 2023

Όσοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι ο Στέφανος Κασσελακης κατουσιαν …τρίβει τα χέρια του με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και με την διαφαινόμενη διάλυση του κόμματος η είναι αφελείς η θέλουν να πιστεύουν ότι εκείνος είναι αφελής….Διοτι απλούστατα παραγνωρίζουν ότι κανεις σαυτον τον πολιτικό κόσμο που ζούμε δεν θα μπορούσε να επιτύχει …απ το πουθενά να κυριαρχήσει σε ένα κόμμα εάν δεν είχε όχι μονάχα ισχυρές πλάτες και δη εξωθεν αλλά και ισχυρή μενταλιτέ ασχέτως των καθαρά πολιτικών του προσόντων….Ρίχνουν λοιπόν νερό στο μύλο του νέου αρχηγού ο οποιος μαλλον για …ξεκάρφωμα σήμερα έβαλε στο κάδρο της κριτικής του και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποιος δεν είχε και την καλύτερη εμπειρία απ την συμπεριφορά πολλών εκ των συντρόφων του στην τελευταία φάση της προεδρίας του..Ο Κασσελακης ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΝ τον ΣΥΡΙΖΑ και εξωθεί σε ρήξη την οποία θα «χρεώσει» στους άλλους με όπλο του την ευρεία εκλογική του νίκη στην εσωτερική διαδικασία… Πολύ πιθανόν δε σαυτην του την επιδίωξη να βρίσκεται σε αφανή συνενοηση με τον Αλέξη Τσίπρα ώστε σε δεύτερη φάση να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα με πολιτικά χαρακτηριστικά εγγύτερα της παραδοσιακής σοσσιαλδημοκρατιας παρά της παρωχημένης αριστεράς του τίποτα..Ιδωμεν..