«Έχετε δημιουργήσει κουλτούρα ατιμωρησίας»

(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 13:56): Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών και την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, κατηγορώντας την για διαφθορά!

Είπε χαρακτηριστικά: «Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;».

Και συνέχισε προσθέτοντας ότι «δημιουργείται κουλτούρα ατιμωρησίας»!

Φυσικά, αναφέρεται στην περιβόητη σύμβαση 717 και στις τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ Μαξίμου, Ιταλών της Hellenic Τrain και του ΟΣΕ.

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας λέει με το όνομά τους τα πράγματα όπως είναι και περιγράφει μία χώρα μέγιστης διαφθοράς, που αυτή τη στιγμή η κατάσταση της είναι χειρότερη από την ήταν κάποτε στην Αλβανία.

Δεν θα αναφέρουμε χώρες άλλων ηπείρων όπως η Νότια Αμερική και η Αφρική, διότι πολλές από αυτές έχουν κάνει τεράστιες προόδους. Η μόνη χώρα η οποία οπισθοχωρεί συνεχώς στο μέτωπο της διαφθοράς είναι η Ελλάδα.

«Μόνο ένα θέμα απασχολούσε τους πολίτες και αυτό ήταν τα Τέμπη», επεσήμανε σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα για την υπόθεση των Τεμπών.

«Εν τέλει, για να νιώθουμε ασφαλείς στην κοινωνία, εξαρτάται από το πώς εμείς οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, η αστυνομία, κάνουμε τη δουλειά μας και το πώς την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Αν είμαστε ανεξάρτητοι ή όχι, θαρραλέοι ή φοβισμένοι», υπογράμμισε.

«Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνεται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό», σημείωσε η κ. Κοβέσι.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ξανά στην ελληνική νομοθεσία, έπειτα από σχετική ερώτηση της Σόφι Ιν’τ Βελτ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είχε τη δυνατότητα να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος 23 ατόμων, όσον αφορά τη σύμβαση 717.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο στο Star, είχε επισημάνει: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια».


Πρόκειται για μία τοποθέτηση η οποία ανέδειξε τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη όσον αφορά την έρευνα για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ «πυροδότησε» και κινήσεις όπως αυτή που έγινε προ ημερών, όταν η υπεράσπιση κατηγορουμένης για τη σύμβαση 717 έκανε αναφορά κατά της Κοβέσι ζητώντας μάλιστα την έκπτωση από το αξίωμά της.