Στην τελική ευθεία είναι οι αυξήσεις διοδίων από 1ης Ιανουαρίου σε ποσοστό 7,6% έως 7,7%. Έπειτα από μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι παραχωρησιούχοι να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής.

Οι εταιρείες παραχώρησης όπως είχε γράψει προ ημερών το newmoney θα ανακοινώσουν την νέα εμπορική πολιτική για τα διόδια που θα εφαρμοστούν σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο πλην της Αττικής Οδού. Οι εταιρείες θα ενημερώσουν τις δανείστριες τράπεζες για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με το υπουργείο και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές,

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Ιόνια, Οδός, Κεντρική Οδός, Μορέας, Γέφυρα Ρίο -Αντίρριο) είχαν υπαναχωρήσει στο θέμα της ανατίμησης των διοδίων πέρσι, κατόπιν παραίνεσης της προηγούμενης κυβέρνησης να παγώσουν τις αυξήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Aν τελικώς επιβεβαιωθεί η αύξηση, το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ, στα Ιωάνννινα (μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) στα 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα στα 12,70 ευρώ έναντι 11,80 ευρώ και η Αθήνα-Καλαμάτα στα 15 ευρώ από 13,95 ευρώ σήμερα.