τιμές των ακινήτων τόσο στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι αλλά και σε άλλες προνομούχες περιοχές, όπως τα Βόρεια και τα Νότια Προάστια αλλά και στην περιοχή πέριξ του Ελληνικού ανταγωνίζονται στις τιμές τα σπίτια σε Λονδίνο, Ρώμη, Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις.Παράλληλα και οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων σε δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού, η Άγγελου Μεταξά στη Γλυφάδα, η Βουκουρεστίου, η Σταδίου και η Αιόλου εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Μια ματιά στις τιμές των κατοικιών και στα ενοίκια των καταστημάτων στις μεγάλες πόλεις του κόσμου είναι αρκετή να πείσει και τον πιο δύσπιστο. Έτσι λοιπόν, ένα διαμέρισμα τεσσάρι, εμβαδού 137 τετραγωνικών μέτρων με δυο μπάνια στον πρώτο όροφο στην οδό San Calepodio στην περιοχή Monteverde Vecchio της Ρώμης, κοστίζει 635.000 ευρώ, δηλαδή 4.635 ευρώ ανά τετραγωνικό. Την ίδια στιγμή, ένα οροφοδιαμέρισμα στο Κολωνάκι, στα 115 τετραγωνικά μέτρα, τριών υπνοδωματίων, στον πρώτη όροφο, δίπλα στην πλατεία Κολωνακίου βγήκε πριν τρεις ημέρες προς πώληση στην τιμή των 690.000 ευρώ, δηλαδή 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πιο βόρεια, στο Λονδίνο, οι τιμές των αυτόνομων κατοικιών διαμρφώνονται σε έναν μέσο όρο των 8.412 στερλινών (9.757 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο και των διαμερισμάτων στις 11.173 στερλίνες (17.876 ευρώ), ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μεσιτικής εταιρείας Properstar, στις τιμές των αυτόνομων κατοικιών παρατηρείται μια οριακή πτώση 1% σε σχέση με πέρσι, ενώ για τα διαμερίσματα η ετήσια μεταβολή φθάνει το +49%.

Περνάμε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Από το μεσιτικό γραφείο Better Homes and Gardens Real Estate Safari Realty έχει βγει προς πώληση πριν λίγες ημέρες αυτόνομη κατοικία 9 δωματίων, εμβαδού 203 τετραγωνικών μέτρων στην τιμή των 824.758 ευρώ, δηλαδή στα 4.063 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στο 467 της Maine Avenue στο Richmond County της Νέας Υόρκης. Βέβαια όσο προχωρούμε προς την καρδιά του Big Apple, στο Μανχάτταν, εκεί οι τιμές ανεβαίνουν σημαντικά με τιμές που ξεκινού από τα 19.000 ευρώ και αγγίζουν ακόμη και τις 27.000 ευρώ  ανά τετραγωνικό μέτρο σε σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή Hudson, στην Lexington Avenue.

Πάντως, σύμφωνα με το μεσιτικό Properstar ο μέσος όρος των τιμών πώλησης ακινήτων για τη Νέα Υόρκη είναι στα 7.403 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (6.811 ευρώ) και για τα διαμερίσματα στα 14.950 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (13.754 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τις τιμές για τα ενοίκια καταστημάτων και εκεί η ψαλίδα μεταξύ της Αθήνας και άλλων πόλεων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και μη πόλεις τείνει να κλείσει. Έτσι οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων στην «αιώνια πόλη»διαμορφώνονται από 16 ως και 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τη στιγμή που στην Αθήνα οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 18 ως 31,6 ευρώ ανά τετραγωνικό για το κέντρο της Αθήνας, δηλαδή για τις οδούς Ερμού, Αιόλου και Σταδίου, ενώ ο μέσος όρος για την Βουκουρεστίου είναι λίγο πάνω από τα 21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Βέβαια, την πρώτη θέση με τιμές ενοικίασης που ξεκινούν από τα 21 ευρώ και διαμορφώνονται ως τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κατέχει η κεντρική εμπορική οδός Άγγελου Μεταξά στη Γλυφάδα.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Cushman & Wakefield Proprius, στη  Via Montenapoleone του Μιλάνου η τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, τον μήνα. Στην New Bond Street στο Λονδίνο η μέση τιμή βρίσκεται στα 1.242 ευρώ ανά τετραγωνικό τον μήνα, ενώ η Champs Elysee, στο Παρίσι βρίσκεται πιό κάτω με 951 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως. 

Βέβαια, οι παραπάνω τιμές δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που επικρατούν στην Αθήνα, όμως τόσο η Ερμού όσο και η Γλυφάδα προσεγγίζουν την 15άδα των πόλεων με τα πιό ακριβά ενοίκια καταστημάτων και συγκεκριμένα το Μόναχο ή το Δουβλίνο.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς ακινήτων

Σύμφωνα με τα ανώτατα στελέχη του ομίλου real estate Colliers Greece, κ.κ. Στέλλα Ραμοπούλου Engagement Manager Market Research & Advisory και Κωνσταντίνο Μαρκογιαννάκη – Director Commercial Advisory, η άνοδος των τιμών στα ακίνητα δεν είναι φαινόμενο της εποχής.

Μάλιστα, όπως , διευκρινίζουν, «η ελληνική οικιστική αγορά κατά την τελευταία 5ετία σημειώνει προοδευτική αύξηση στις τιμές των κατοικιών στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. 

Αναμένεται, ωστόσο, να φανεί ο αντίκτυπος από τις πληθωριστικές πιέσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς αυτές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία και κατά συνέπεια την εμπορική δραστηριότητα και τις σχετικές αναπτύξεις στην αγορά κατοικίας.

Γενικά, παραμένουμε αισιόδοξοι για την μακροπρόθεσμη πορεία της οικιστικής αγοράς, καθώς υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητες δυνατότητες ανάπτυξης και ανάπλασης, ενώ, μεσοσταθμικά, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης (πριν το 2009). Ως εκ τούτου, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μία σχετικά οικονομική και ελκυστική αγορά, σε σύγκριση με άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, για τους διεθνείς επενδυτές με ενδιαφέρον για το οικιστικό προϊόν.από liberal.gr