Η διαταραχή που η συχνότητά της έχει αυξηθεί 100 φορές τα τελευταία 50 χρόνια και όχι μόνο η θεραπεία της, αλλά ούτε οι αιτίες της δεν είναι γνωστές

Ο αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Το φάσμα του αυτισμού (ASD) είναι εύρος νευροαναπτυξιακών ψυχικών διαταραχών, που περιλαμβάνουν τον αυτισμό και το σύνδρομο Άσπεργκερ στο οποίο παρατηρείται μια σχετική διατήρηση της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης.

Ο όρος για τη διάγνωσή της ως κοινωνικής και συναισθηματικής διαταραχής χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1943 και ο 10χρονος Ντόναλντ Τρίπλετ (ο οποίος το 2020 είναι ακόμα ζωντανός) είναι ο πρώτος χαρακτηρισμένος ασθενής.

Έκτοτε η διάγνωση του αυτισμού εκτινάχθηκε στις ΗΠΑ από 1 στα 5000 παιδιά το 1975 σε 1 στα 60 το 2018 και η τάση δεν δείχνει να φτάνει σε κάποιο ταβάνι.

Κάποιοι αποδίδουν τον αλματώδη ρυθμό αύξησης στις αλλαγές της διαγνωστικής πρακτικής καθώς τα κριτήρια της ASD έχουν μεταβληθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1980.

Από την άλλη μια ανάλυση δεδομένων του 2017 από το τμήμα εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες των ΗΠΑ (IDEA) κατέληξε στη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία (75-80%) της αύξησης των ASD, κατά την περίοδο από το 1988 έως το 2002, οφείλεται σε μια πραγματική αύξηση της διαταραχής

Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον λόγο για τον αυτισμό και πολύ περισσότερο για την έκρηξή του, γνωρίζουν ένα πράγμα.

Ο αυτισμός δεν προκαλείται από τον εμβολιασμό, όπως προτάθηκε από τον Βρετανό Άντριου Γουέικφιλντ, σε μια μελέτη του από το 1998. Η λεγόμενη ‘υπόθεση του εμβολίου’ ερευνήθηκε από την επιστημονική κοινότητα, που κατέληξε ότι στηρίζεται σε πλαστά επιστημονικά στοιχεία και ο Γουέικφιλντ διαγράφηκε από το ιατρικό μητρώο της χώρας

karditsastakra