Ο ήλιος γίνεται απίστευτα ενεργός καθώς πλησιάζει φέτος στο πιο ενεργό μέρος του περίπου 11ετούς ηλιακού κύκλου του που είναι γνωστό ως «ηλιακό μέγιστο»
Ο ήλιος εξαπέλυσε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας Χ χθες 9/2 προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές στις τηλεπικοινωνίες στη Νότια Αμερική, την Αφρική και τον Νότιο Ατλαντικό.

Η ηλιακή έκλαμψη προήλθε από την ηλιακή κηλίδα AR3576, την ίδια ηλιακή κηλίδα που προκάλεσε ακόμα μία έκρηξη κλάσης Μ στις 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ευτυχώς για εμάς, η ηλιακή κηλίδα κινήθηκε πέρα ​​από το άκρο του ήλιου, τοποθετώντας τη Γη έξω από τη γραμμή απευθείας βολής της».

«Ένας Θεός ξέρει πόσο μεγάλη θα ήταν αυτή η έκλαμψη αν είχε συμβεί σε αυτήν την πλευρά του ήλιου», έγραψε ο ηλιακός φυσικός Keith Strong σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Η τερατώδης ηλιακή έκλαμψη συνοδεύτηκε από μια στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME).

Εάν μία CME χτυπήσει τη Γη, «μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο μαγνητικό μας πεδίο και να οδηγήσει σε γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να είναι ενοχλητικές για τους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά παράλληλα και μια απόλαυση για τους κυνηγούς βορείου σέλαος».

Λόγω της θέσης της ηλιακής κηλίδας (που είναι αρκετά νότια), είναι απίθανο οποιοδήποτε CME από την ηλιακή κηλίδα AR3576 να χτυπήσει απευθείας τη Γη.

Παράλληλα με την έκλαμψη, η NASA έκανε γνωστή την εμφάνιση μιας «νέας τεράστιας ηλιακής κηλίδας» στον ήλιο στις 9 Φεβρουαρίου.

Ο λογαριασμός X της NASA που εστιάζεται στον ήλιο μοιράστηκε ένα βίντεο της ηλιακής κηλίδας, που μοιάζει με μια μικρή σκοτεινή κηλίδα στο κίτρινο του αστεριού της γειτονιάς μας.

«Εάν έχετε γυαλιά έκλειψης και καλή όραση, ίσως μπορείτε να το δείτε χωρίς μεγέθυνση».

Η κηλίδα, σύμφωνα με τη NASA, είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από ότι η Γη, παρά το ότι φαίνεται σαν μία “μαύρη κουκίδα” στον ήλιο.

ΕΛ