Αυτό κι αν είναι απ τα…άγραφα από μια κιυβερνηση που αρνείται πεισματικά μα μειώσει δαπάνες στο δημόσιο , τις δαπάνες «πολιτικού συστηματος» αλλά ακόμη και τους «δολοφονικούς» πραγματικά φόρους σε καύσιμα-τρόφιμα…Δείτε το λέει ο Κωστής στον liberal..

υπ. Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλά στο Liberal για το θέμα της φοροδιαφυγής που αποτελεί προσωπικό του στοίχημα, εξηγώντας γιατί δίνει τόσο βάρος στη διασύνδεση ταμειακών – POS, στη μάχη με το «μαύρο χρήμα» και τις δομικές αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό μας σύστημα.

«Ανεξάρτητα από πρόσκαιρες αντιδράσεις, δεν μου αρέσει να μένω θεατής προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά τη κοινωνία, όποια μορφή κι αν έχουν αυτά, είτε πρόκειται για τη ΔΕΗ, είτε για τον ΕΦΚΑ, είτε για τη φοροδιαφυγή», όπως λέει.

Στις κινήσεις της κυβέρνησης για το τεράστιο πρόβλημα της στέγης, αναφέρεται στα επόμενα βήματα για να αντιμετωπιστεί η πίεση στην αγορά ακινήτων, όπως η επικείμενη αύξηση των ορίων παροχής της Golden Visa και οι 12.500 κενές κατοικίες που αναμένεται να ρίξει στην αγορά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω -Νοικιάζω».

Ενόψει των επόμενων crash test του Μαρτίου για την οικονομία, όπως η 15η Μαρτίου, όπου αναμένεται η έκθεση της Moody’s, θυμίζει τα οφέλη για τους έλληνες φορολογούμενους από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ με αφορμή τις ανακοινώσεις, λίγες μέρες μετά, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μιλά για το δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η διασύνδεση ταμειακών – POS; 

Για τον πολύ απλό λόγο ότι συμβάλλει στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, μέσα από τη μείωση του λεγόμενου «κενού ΦΠΑ», των χρημάτων, δηλαδή, που χάνει κάθε χρόνο το κράτος από την είσπραξη ΦΠΑ. Σε αυτό το μέτωπο έχουμε ήδη σημειώσει πρόοδο, καθώς το κενό ΦΠΑ έχει μειωθεί από 23% το 2018 σε 15% το 2023. Αλλά αυτό δεν μας φτάνει, όπως καταλαβαίνετε! Στόχος μας είναι με μέτρα όπως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές να πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 9% μέχρι το 2026.

Είναι, επίσης, σημαντική η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS για 2 ακόμα λόγους: Πρώτον, για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων: αυτές που είναι διασυνδεδεμένες και αυτές που δεν είναι. Δευτερον, διότι το πρότζεκτ της διασύνδεσης έχει ενταχθεί ως έργο-ορόσημο στο Ταμείο Ανάκαμψης, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν ολοκληρωθεί στην ώρα του θα διακοπεί μέρος της χρηματοδότησης της χώρας από το RRF. Άρα σε όσους λένε “δεν βαριέσαι μωρέ, θα πάμε έτσι με παρατάσεις” απαντώ πως εδώ δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις. Δεν το αντέχει ούτε η κυβέρνηση ούτε η οικονομία!

Ωστόσο δώσατε παράταση 1+1 μήνα στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές… 

Κακά τα ψέματα: Στην Ελλάδα είμαστε διαχρονικά της τελευταίας στιγμής. Παρά το ότι εργαζόμαστε για αυτό το έργο εδώ και μήνες και παρά το ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας με εκπροσώπους της αγοράς των παρόχων από τον περασμένο Νοέμβριο, η μεγάλη κινητοποίηση στην αγορά παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, καθώς όλοι ήξεραν ότι η προθεσμία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου.

Τώρα, με την προσπάθεια που έγινε, έχουμε πετύχει την αναβάθμιση του 85% των POS. Και η προσπάθεια θα επικεντρωθεί πια πλέον στην ίδια τη σύνδεση των POS και των ταμειακών μηχανών. Με τους ρυθμούς που πετύχαμε τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, μπορούμε να τα καταφέρουμε με την παράταση του 1+1 μήνα. Γι’αυτό δεν δώσαμε και παραπάνω.

Άλλωστε, μη γελιέστε, και παραπάνω να δίναμε το πρώτο διάστημα θα περνούσε ανεκμετάλλευτο. Λόγω της νοοτροπίας μας. Αυτό δεν αλλάζει εδώ και δεκάδες χρόνια. Τώρα, όμως, τα περιθώρια στενεύουν. Και, όπως είπα, έχουμε και τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες. Γι’αυτό επαναλαμβάνω το έργο θα γίνει “βρεξει-χιονίσει”. Και αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για το φορολογικό σύστημα της χώρας!