Σ.Σ : NA MHN ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΗΤΑΝ Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΊΝΤΕΟ

Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η (διά των βουλευτών) κληρονομούμενη χρεοκοπία

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα έκανε μια πράξη άξια επαίνου. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί να ενημερώνει τους πολίτες για την κοινοβουλευτική δραστηριότητά της και να είναι απόλυτα διαφανής για τις απολαβές της. Γι’ αυτό δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο την απόδειξη που έλαβε για τη βουλευτική αποζημίωσή της για τον Δεκέμβριο (στο Δημόσιο ο μισθός προκαταβάλλεται). Οπως διευκρίνισε η ίδια, στο τελικό ποσόν των 4.882,25 ευρώ που έλαβε «προστίθενται 300 ευρώ για τέσσερις συμμετοχές σε κοινοβουλευτικές μόνιμες επιτροπές».

Τι καταλαβαίνουμε από το δελτίο της εκκαθάρισης της βουλευτικής αποζημίωσης; Οτι οι βουλευτές στην Ελλάδα υπεραμείβονται. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 780 ευρώ μεικτά και καθαρά 667 ευρώ. Δηλαδή, οι βουλευτές παίρνουν 7,19 κατώτατους μισθούς κάθε μήνα! Συμφέρει, όμως, την κοινωνία να τους πληρώνει τόσο καλά; Αξίζουν τα λεφτά τους; Ας δούμε τα πεπραγμένα τους.

Η συνολική επίδοση της Βουλής τα τελευταία έτη είναι οικτρή. Μειώθηκε ο πληθυσμός, βαρέσαμε φαλιμέντο, μπήκαμε σε Μνημόνια, ξενιτεύτηκαν περισσότεροι από 700.000 νέοι για το μεροκάματο, η Τουρκία μάς ξεπέρασε τουλάχιστον δύο δεκαετίες από απόψεως τεχνολογίας και εγχώριας παραγωγής και το βιοτικό επίπεδο αλλά και το εισόδημα των πολιτών έπεσε κατακόρυφα – για να μη μιλήσουμε και για την αποκολοκύνθωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού.

Είναι προφανές ότι πρέπει και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών (το Σύνταγμα επιτρέπει ως κατώτατο αριθμό τους 200) και να πέσει δραστικό ψαλίδι στις απολαβές τους. Και 2.000 ευρώ να παίρνουν καθαρά είναι μια χαρά μηνιάτικο. Ούτως ή άλλως δεν πολιτεύονται για τα λεφτά, αλλά για να σώσουν την πατρίδα. Από τη στιγμή που όχι μόνο δεν τη σώζουν αλλά την έχουν σχεδόν καταστρέψει, ας λάβουν λιγότερα. Την ίδια κάκιστη δουλειά μπορούν να την κάνουν και με το ένα τρίτο των σημερινών απολαβών τους.

Και, φυσικά, μια που ο Στουρνάρας λέει ότι πρέπει να ξαναδούμε όλα τα επιδόματα και τις φοροαπαλλαγές, γιατί να μην ξαναδούμε και τις παροχές του Δημοσίου (δηλαδή των φορολογουμένων) στους βουλευτές; Ας μπει επιτέλους ένα φρένο στη συλλογική αυτοκαταστροφή.