Πολλαπλές ηλιακές καταιγίδες και «σκοτεινή έκρηξη» προκάλεσαν μια τεράστια εκτόξευσης αερίου από τον ήλιο, η οποία είναι αρκετά σπάνια και θα μπορούσε να προκαλέσει γεωμαγνητικές καταιγίδες στη Γη, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Είναι αρκετά σύνηθες η Γη να χτυπιέται από στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs) που έχουν εκραγεί από τον ήλιο.

Αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό στους επιστήμονες είναι η τρομακτική ονομαζόμενη εκτόξευση “κανίβαλος” ενεργητικού και εξαιρετικά μαγνητισμένου αερίου, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

Έχοντας προέλθει από πολλαπλές ηλιακές καταιγίδες και μια ασυνήθιστη «σκοτεινή έκρηξη», υπάρχουν φόβοι ότι ο κανίβαλος CME θα μπορούσε να προκαλέσει μια αδύναμη γεωμαγνητική καταιγίδα όταν χτυπήσει τη Γη σήμερα (Τρίτη).

Αν και αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά μας συστήματα, τους δορυφόρους ή τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει πιθανότητα μικρών διακοπών και διακοπής ρεύματος.

Ο Sean Elvidge, αναπληρωτής καθηγητής διαστημικού περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε στη MailOnline: «Αυτές οι καταιγίδες εκδηλώνονται ως μεγάλες διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης, προκαλώντας δυνητικά διάφορες διαστημικές καιρικές επιπτώσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΕΦΑΝΙΚΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ ΜΑΖΑΣ;

Οι στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CME) είναι μεγάλα σύννεφα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου που εκτοξεύονται από τον ήλιο.

Αυτά τα σύννεφα μπορούν να εκραγούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και στη συνέχεια να συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, οργώνοντας μέσω του ηλιακού ανέμου.

Αυτά τα σύννεφα προκαλούν κρούσεις στη Γη μόνο όταν στοχεύουν στη Γη.

Τείνουν να είναι πολύ πιο αργές από τις ηλιακές εκλάμψεις, καθώς μετακινούν μεγαλύτερη ποσότητα ύλης.

Τα CME μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν μια καταιγίδα στην επιφάνεια του ήλιου προκαλεί το σχηματισμό ανεμοστρόβιλου στη βάση των βρόχων πλάσματος που προβάλλουν από την επιφάνεια.

Αυτοί οι βρόχοι ονομάζονται προεξοχές και όταν γίνονται ασταθείς μπορούν να σπάσουν, απελευθερώνοντας το CME στο διάστημα.

«Από τη μία πλευρά, μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπές ραδιοφώνου, διαταράσσοντας τα συστήματα επικοινωνίας στον πλανήτη μας. Από την άλλη πλευρά, αυτές οι καταιγίδες μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακές εμφανίσεις φυσικής ομορφιάς γνωστές ως σέλας ».
Ουσιαστικά, ένας «κανίβαλος» CME σχηματίζεται όταν μια αρχική εκτόξευση ακολουθείται από μια δεύτερη ταχύτερη που φτάνει στην πρώτη και την σαρώνει για να δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα πλάσματος.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές συνέπειες τόσο στο διάστημα όσο και εδώ στη Γη», πρόσθεσε ο Δρ Έλβιτζ.

«Η σύγκρουση των CME χρησιμεύει ως υπενθύμιση της τεράστιας δύναμης του ήλιου και της πιθανής επίδρασής του στην τεχνολογική μας υποδομή και την κοινωνία».
Πριν από τέσσερις ημέρες μια αποκαλούμενη «σκοτεινή έκρηξη» – που ονομάστηκε έτσι επειδή η ηλιακή έκλαμψη περιέχει ασυνήθιστα δροσερό πλάσμα που την κάνει να φαίνεται πιο σκοτεινή σε σύγκριση με την επιφάνεια του ήλιου – εκτοξεύτηκε μαζί με ένα CME.

Στη συνέχεια, 24 ώρες αργότερα, ένα δεύτερο, ταχύτερο CME εξερράγη από μια ξεχωριστή, πολύ μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα.

Ήταν αυτό το ταχύτερο CME που στη συνέχεια έπιασε το προηγούμενο και οδήγησε στη δημιουργία ενός σύννεφου “κανίβαλου” που προβλέπεται να μας χτυπήσει αργότερα.
Ο βραχίονας Space Weather του Met Office είπε ότι «η αστάθεια έως ενεργή γεωμαγνητική δραστηριότητα είναι πιθανή στην αρχή», με πιθανότητα μικρών γεωμαγνητικών καταιγίδων.

Τέτοιες εκτοξεύσεις είναι αρκετά σπάνιες επειδή απαιτούν διαδοχικά CME που πρέπει να ταξιδεύουν με συγκεκριμένες ταχύτητες και να είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους.

Αυτές οι καταιγίδες κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με την κλίμακα G.
Αυτό που προβλέπεται να ενεργοποιηθεί σήμερα είναι το πιο αδύναμο είδος, ή G-1, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ασθενείς διακυμάνσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει μικρό αντίκτυπο στις δορυφορικές λειτουργίες.
Το G-2 είναι μέτριο, το G-3 είναι ισχυρό – όπου ενδέχεται να ενεργοποιηθούν ψευδείς συναγερμοί σε ορισμένες συσκευές προστασίας – και το G-4 είναι σοβαρό.

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα G-5 είναι η πιο σοβαρή.

Με την ένδειξη «ακραίο», μπορεί να προκαλέσει μπλακ άουτ, να καταστρέψει τους μετασχηματιστές και να δυσχεράνει τον έλεγχο των δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά στη Γη.
Αν και είναι σπάνιοι, οι κανίβαλοι CME εμφανίζονται σε αυξανόμενους αριθμούς καθώς ο ήλιος φτάνει στο αποκορύφωμα του 11ετούς ηλιακού του κύκλου – ο επόμενος εκ των οποίων αναμένεται το 2025.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνητικό πεδίο του ήλιου γίνεται όλο και πιο ασταθές, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων από τις οποίες μπορούν να εκραγούν τα CME.

Θεωρήθηκε ότι η κορυφή του 2025 θα ήταν πιο αδύναμη από τα προηγούμενα ηλιακά μέγιστα, αν και πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει το αντίθετο – και ότιa θα μπορούσε να φτάσει νωρίτερα από δύο χρόνια.
el.gr